Annonce
Esbjerg

Direktør for Aids-Fondet: Vi vil meget gerne åbne i Esbjerg

Andreas Gylling Æbelø, direktør for Aids-Fondet, der p.t. driver fire klinikker i landet, hvor man kan blive testet for hiv og andre seksuelt overførte sygdomme, har længe haft kig på Esbjerg som hjemsted for en ny klinik. Foto: Tom Ingvardsen
Direktøren for Aids-Fondet, der p.t. driver fire klinikker i landet, hvor man kan blive testet for hiv og andre seksuelt overførte sygdomme, har længe haft kig på Esbjerg som hjemsted for en ny klinik.

Esbjerg: Aids-Fondet har længe haft kig på Esbjerg som nyt hjemsted for en af organisationens såkaldte Checkpoint-klinikker, hvor unge kan blive testet for hiv og andre seksuelt overførte sygdomme samt modtage rådgivning om deres seksualitet.

Det siger direktøren for Aids-Fondet, Andreas Gylling Æbelø, der er glad for byrådsmedlem Karen Sandrinis (S) interesse for sagen.

- Vi er i gang med en større udvidelse i Danmark, og vi har desværre ikke Vestjylland dækket af. Esbjerg vil være det helt naturlige næste sted at åbne. Lige nu har vi Checkpoint i København, Odense og Århus, og vi udvider i 2020 til Aalborg. Vi har fået en bevilling fra Satspulje-midlerne og sammenholdt med, at kønssygdomme som klamydia, syfilis og gonorré er i voldsom stigning blandt unge, så synes vi, vi har en pligt til at gå i aktion. Historisk har vi jo alene tilbudt de forskellige tests til personer i højrisiko-grupperne, men eftersom udbredelsen af kønssygdommene har antaget en epidemisk karakter, udvider vi målgruppen til alle 15- til 29-årige efter sommerferien, siger Andreas Æbelø og tilføjer, at han ser det som et udtryk for rettidig omhu på sundhedsområdet, at Karen Sandrini tager sagen op.

Annonce

Sterilitet og død

  • Selv om mange kønssygdomme kan behandles ganske enkelt, så kan det være alvorligt, hvis smitten ikke opdages. Sundhedsstyrelsen anslår ifølge Berlingske, at ubehandlet klamydia hvert år fører til, at cirka 500 kvinder bliver sterile.
  • Syfilis, der ikke bliver opdaget, kan i sidste ende have dødbringende konsekvenser, og ubehandlet gonorré kan føre til andre alvorlige, sundhedsmæssige komplikationer.

Ikke stor finansiering

Ifølge Andreas Æbelø kan Checkpoints medarbejdere - udover at foretage gratis og anonyme tests helt diskret og uden tidsbestilling - rådgive om seksualitet og - i de tilfælde, hvor en person testes positiv for den ene eller den anden sygdom - tale situationen grundigt igennem med vedkommende og sørge for, at den ramte hjælpes videre i sundheds-systemet.

- Vi har rådgivere, der kan tale med de unge i øjenhøjde. Der ligger mange tabuer, skyld og skam i seksualitet, og det kan være svært for de unge at tale med egen læge, familie eller venner om seksualitet. Vi tilbyder et sted, hvor man reelt kan droppe ind og tale med rådgivere, der ikke fordømmer en, selv om man måske ikke har været så klog i situationen og dyrket ubeskyttet sex, siger Andreas Æbelø.

I en tid, hvor politikere i Esbjerg Byråd til efteråret skal ud i en ny budgetproces, hvor der formentlig skal spares mange millioner kroner på det kommunale husholdningsbudget, ligger det måske ikke lige for at tænke i ny drift. Men Aids-Fondets direktør beroliger med, at det ikke er de store summer, der skal findes til et nyt Checkpoint i Esbjerg.

- Det er ikke noget, der slår bunden ud af nogen kommunekasse. Vi har brug for diskret beliggende lokaler enten nær midtbyen eller studiemiljøet. Der er jo ikke store investeringer til laboratorieudstyr, for testen foregår enten som en priktest eller en pode-pind - alt efter, hvilken sygdom, der skal testes for. Derudover er der selvfølgelig finansiering af medarbejdere. Man kan sige, at det er en del af det forebyggende ansvar, en kommune i forvejen har, og på længere sigt er det en investering i sundhed og i, at sygdomme ikke får lov at udvikle sig, siger Andreas Æbelø.

Behovet

Har I en fornemmelse af behovet for et checkpoint i Esbjerg?

- Ja, og vi har også mere end en fornemmelse. Vi har ikke højaktuelle tal for 2019, men i 2016 og 2017 har Esbjerg sammen med Kolding ligget højt på udbredelsen af sygdommen klamydia blandt unge. Og generelt kan vi se, at det er i de store byer, kønssygdomme centrerer sig - det er ret banalt, fordi der bor mange og også yngre i de store byer. Vi kender også lidt til LGBT-miljøet i specifikt Esbjerg (LGBT er en international betegnelse, som dækker over lesbiske, bøsser, bi- og transpersoner, red.), fordi vi flere gange har været i Esbjerg og holdt oplæg om sikker sex, siger direktøren.

Han pointerer samtidig, at Checkpoints er mere end test for kønssygdomme:

- Det handler også om at komme i dialog med unge om seksuelle grænser og alt det andet, der er oppe i tiden. Hvad sker der, når du swiper på de der apps og kommer i kontakt med andre med henblik på sex. Hvilken slags sex dyrker du, er der stoffer involveret, er du glad eller ked af det og så videre. Altsammen noget, vi kan rådgive omkring, siger Andreas Æbelø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce