Annonce
Esbjerg

Direktør for Aids-Fondet: Vi vil meget gerne åbne i Esbjerg

Andreas Gylling Æbelø, direktør for Aids-Fondet, der p.t. driver fire klinikker i landet, hvor man kan blive testet for hiv og andre seksuelt overførte sygdomme, har længe haft kig på Esbjerg som hjemsted for en ny klinik. Foto: Tom Ingvardsen
Direktøren for Aids-Fondet, der p.t. driver fire klinikker i landet, hvor man kan blive testet for hiv og andre seksuelt overførte sygdomme, har længe haft kig på Esbjerg som hjemsted for en ny klinik.

Esbjerg: Aids-Fondet har længe haft kig på Esbjerg som nyt hjemsted for en af organisationens såkaldte Checkpoint-klinikker, hvor unge kan blive testet for hiv og andre seksuelt overførte sygdomme samt modtage rådgivning om deres seksualitet.

Det siger direktøren for Aids-Fondet, Andreas Gylling Æbelø, der er glad for byrådsmedlem Karen Sandrinis (S) interesse for sagen.

- Vi er i gang med en større udvidelse i Danmark, og vi har desværre ikke Vestjylland dækket af. Esbjerg vil være det helt naturlige næste sted at åbne. Lige nu har vi Checkpoint i København, Odense og Århus, og vi udvider i 2020 til Aalborg. Vi har fået en bevilling fra Satspulje-midlerne og sammenholdt med, at kønssygdomme som klamydia, syfilis og gonorré er i voldsom stigning blandt unge, så synes vi, vi har en pligt til at gå i aktion. Historisk har vi jo alene tilbudt de forskellige tests til personer i højrisiko-grupperne, men eftersom udbredelsen af kønssygdommene har antaget en epidemisk karakter, udvider vi målgruppen til alle 15- til 29-årige efter sommerferien, siger Andreas Æbelø og tilføjer, at han ser det som et udtryk for rettidig omhu på sundhedsområdet, at Karen Sandrini tager sagen op.

Annonce

Sterilitet og død

  • Selv om mange kønssygdomme kan behandles ganske enkelt, så kan det være alvorligt, hvis smitten ikke opdages. Sundhedsstyrelsen anslår ifølge Berlingske, at ubehandlet klamydia hvert år fører til, at cirka 500 kvinder bliver sterile.
  • Syfilis, der ikke bliver opdaget, kan i sidste ende have dødbringende konsekvenser, og ubehandlet gonorré kan føre til andre alvorlige, sundhedsmæssige komplikationer.

Ikke stor finansiering

Ifølge Andreas Æbelø kan Checkpoints medarbejdere - udover at foretage gratis og anonyme tests helt diskret og uden tidsbestilling - rådgive om seksualitet og - i de tilfælde, hvor en person testes positiv for den ene eller den anden sygdom - tale situationen grundigt igennem med vedkommende og sørge for, at den ramte hjælpes videre i sundheds-systemet.

- Vi har rådgivere, der kan tale med de unge i øjenhøjde. Der ligger mange tabuer, skyld og skam i seksualitet, og det kan være svært for de unge at tale med egen læge, familie eller venner om seksualitet. Vi tilbyder et sted, hvor man reelt kan droppe ind og tale med rådgivere, der ikke fordømmer en, selv om man måske ikke har været så klog i situationen og dyrket ubeskyttet sex, siger Andreas Æbelø.

I en tid, hvor politikere i Esbjerg Byråd til efteråret skal ud i en ny budgetproces, hvor der formentlig skal spares mange millioner kroner på det kommunale husholdningsbudget, ligger det måske ikke lige for at tænke i ny drift. Men Aids-Fondets direktør beroliger med, at det ikke er de store summer, der skal findes til et nyt Checkpoint i Esbjerg.

- Det er ikke noget, der slår bunden ud af nogen kommunekasse. Vi har brug for diskret beliggende lokaler enten nær midtbyen eller studiemiljøet. Der er jo ikke store investeringer til laboratorieudstyr, for testen foregår enten som en priktest eller en pode-pind - alt efter, hvilken sygdom, der skal testes for. Derudover er der selvfølgelig finansiering af medarbejdere. Man kan sige, at det er en del af det forebyggende ansvar, en kommune i forvejen har, og på længere sigt er det en investering i sundhed og i, at sygdomme ikke får lov at udvikle sig, siger Andreas Æbelø.

Behovet

Har I en fornemmelse af behovet for et checkpoint i Esbjerg?

- Ja, og vi har også mere end en fornemmelse. Vi har ikke højaktuelle tal for 2019, men i 2016 og 2017 har Esbjerg sammen med Kolding ligget højt på udbredelsen af sygdommen klamydia blandt unge. Og generelt kan vi se, at det er i de store byer, kønssygdomme centrerer sig - det er ret banalt, fordi der bor mange og også yngre i de store byer. Vi kender også lidt til LGBT-miljøet i specifikt Esbjerg (LGBT er en international betegnelse, som dækker over lesbiske, bøsser, bi- og transpersoner, red.), fordi vi flere gange har været i Esbjerg og holdt oplæg om sikker sex, siger direktøren.

Han pointerer samtidig, at Checkpoints er mere end test for kønssygdomme:

- Det handler også om at komme i dialog med unge om seksuelle grænser og alt det andet, der er oppe i tiden. Hvad sker der, når du swiper på de der apps og kommer i kontakt med andre med henblik på sex. Hvilken slags sex dyrker du, er der stoffer involveret, er du glad eller ked af det og så videre. Altsammen noget, vi kan rådgive omkring, siger Andreas Æbelø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce