Annonce
Esbjerg

Direktør og bestyrelsesformand skal stå skoleret: Sydvestjyske Museer beder kommunen om hjælp efter millionunderskud på populært museum

Det blev meget dyrere end ventet at lave HEX! i Ribes Quedens-kompleks, og nu beder Sydvestjyske Museer om en økonomisk håndsrækning fra Esbjerg Kommune. Foto: Annett Bruhn
Stort underskud i forbindelse med etablering og restaurering af heksemuseet HEX! i Ribe får direktør og bestyrelsesformanden hos Sydvestjyske Museer til at bede om økonomisk støtte hos Esbjerg Kommune. Tirsdag får de foretræde for politikerne i Kultur & Fritidsudvalget.

Ribe: Tirsdag den 2. marts får direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just, sammen med bestyrelsesformand Lone Saaby foretræde for Esbjerg Kommunes Kultur & Fritidsudvalg, når der er møde klokken 14.00.

Årsagen er, at Sydvestjyske Museers etablering af Ribes nye heksemuseum HEX!, har genereret et voldsomt underskud på hele 3,3 millioner kroner ud af et samlet budget på 24 millioner kroner for både byggeri, restaurering og udstilling.

Flemming Just og Lone Saaby skal over for udvalget forklare, hvad der er gået galt i hele processen, og ikke mindst give et bud på, hvordan man kommer videre.

- Vi skal have en dialog med politikerne om, hvad vi gør, og hvilke konsekvenser, dette kommer til at få, siger Flemming Just, der håber, Esbjerg Kommune give en økonomisk håndsrækning.

Annonce

Så må vi vente

- Vi håber på en positiv behandling. Det er afgørende, at vi finder en løsning på, hvordan vi kan komme videre med vores planlagte aktiviteter på museerne i både Ribe, Bramming og Esbjerg. Det skal også bemærkes, at vi ikke har søgt midler hos kommunen til Quedens-kompleksets to museer. Det håber vi også kan blive en del af dialogen, siger Flemming Just, mens Lone Saaby forklarer, at et nej fra politikerne betyder, at man skal tære på museets egne midler.

- Så må vi trykke på bremsen og vente nogle år med de ting, vi har i pipelinen, men vi mener, at Sydvestjyske Museers aktiviteter er af landsdækkende, kulturel betydning, og at vi er en kulturinstitution, der blandt andet er med til at udvikle hele turistområdet i Esbjerg Kommune, siger Lone Saaby, der ikke ved, hvorvidt underskuddet eventuelt kommer til at betyde afskedigelser.

Annonce

Uforudsete udgifter

Hun forklarer, at corona har været årsag til manglende indtægter for museet, men at coronaen ikke er skyld i, at HEX! har fået et så stort underskud. Både Lone Saaby og Flemming Just er glade for besøgstallene, roserne fra gæster og de bygningsmæssige resultater, der blandt andet resulterede i en bevaringspris fra Esbjerg Byfond.

- Men vejen dertil har været tornebestrøet. Vi havde som altid sat midler af til uforudsete udgifter, men det var slet ikke nok. Da vi for eksempel gik i gang med gulvet over Cafe Quedens sagde ingeniørerne, at det ikke kunne holde til så mange gæster, der måtte lægges jerndragere ind til at støtte. Renoveringen endte med sammenlagt at blive 1,2 millioner kroner dyrere end forventet. Der har også været overskridelse af markedsføringsbudgettet og udgifter i forbindelse med afskedigelse af en leder til samlet set 800.000 kroner, og så har vi en momsrefusionssag kørende, der har koster os 1,3 millioner kroner.

En ærgerlig Flemming Just forklarer, at det var en balancegang, hvorvidt man skulle åbne museet forud for sommeren 2020, men havde man vidst, hvad regningen ville blive, kunne man have ventet et år med at åbne.

- Vi må indrømme, at det var meget vigtigt for os at åbne, så vi kunne få alle sommergæsterne på museet. I den bedste verden kunne vi have ventet på yderligere støtte fra fondsmidler, men vi vurderede tilbage i 2018, at der var tilstrækkelige midler, siger Flemming Just, der sammen med Lone Saaby har taget ved lære af processen omkring HEX!

- Vi kan se nu, at vi skulle have haft bedre styring rent administrativt, og gjort ting anderledes i selve byggeprocessen. Det ved vi for fremtiden, men det har været dyre lærepenge, siger Lone Saaby.

Udfordringer

Sydvestjyske Museer har i alle de foregående år haft et positivt resultat af ordinær drift. Esbjerg Kommunes forvaltningen vurderer op til udvalgsmødet, at museet derfor har brug for økonomisk hjælp til at få skabt den nødvendige ro, så institutionen kan få løst sine øjeblikkelige driftsudfordringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Billund

Mellem 25 og 35 hektar berørt af hedebrand: - Vi har været begunstiget af vejret

Annonce