Annonce
Esbjerg

Direktør: Ribe Jernindustri klar til version 2.0

Borgmester og formand for dommerkomitéen, Johnny Søtrup, var glad for at kunne kåre Tegnestuen Vandkunsten A/S som vindere af arkitektkonkurrencen torsdag eftermiddag. Ved siden af Johnny Søtrup ses partner arkitekt Jan Albrechtsen, der sammen med sine medarbejdere var meget glad for at have vundet den store opgave. Foto: André Thorup

Det blev Tegnestuen Vandkunsten A/S, der i samarbejde med en række underrådgivere skal være med til at skabe Ribe Jernindustri version 2.0. Torsdag eftermiddag blev tegnestuen kåret som vinder af dem store parallelkonkurrence omkring tilblivelsen af Projekt Jernstøberiet Ribe.

Ribe: Det har længe været diskuteret i Ribe og omegn, hvem der mon ville vinde opgaven med at udforme det helt unikke bolig- og byudviklingsprojekt Jernstøberiet Ribe, og hvordan det mon ville komme til at se ud.

Torsdag eftermiddag blev sløret så endelig løftet, da den 10 mand store dommerkomité bag projektet med borgmester Johnny Søtrup i spidsen enstemmigt kårede Tegnestuen Vandkunsten A/S som vinder af den såkaldte parallelkonkurrence i samarbejde med Schønherr A/S, Dansk Energimanagement & Esbensen A/S og Urban Creators ApS.

- Jeg er sindssygt glad for at stå her i dag, sagde partner arkitekt Jan Albrechtsen fra Tegnestuen Vandkunsten A/S, da han fra trappen i Jernstøberiets forhal så ned på den enorme menneskemængde, der var mødt frem for at følge offentliggørelsen.

- Vi er gået til arbejdet med ydmyghed, og har været glade for hele konkurrencens forløb. Vi har altid fået kontant feedback, når vi er kommet med nye idéer, også selv om vi forsøgte at påvirke dommerkomitéen i forhold til Lidl-bygningen på grunden, sagde Jan Albrechtsen og forklarede, hvordan man i løbet af processen gerne havde set lejligheder oven på Lidl-bygningen i grundens nordøstlige hjørne, men at dette var blevet afvist.

Annonce

De tre konkurrenceteams

Det vindende projekt fra Tegnestuen Vandkunsten A/S var i konkurrence med TRANSFORM architecture + urbanism i samarbejde med TEKT Arkitekter, arkitekt Kristine Jensens Tegnestue og Rambøll A/S og EFFEKT Arkitekter ApS i samarbejde med Jørgen Overbys Tegnestue A/S i Gram, Alectia A/S og Colliers International Danmark A/S.Næste trin i processen for Projekt Jernstøberiet Ribe bliver nu at lave en ny lokalplan for området.

Version 2.0

Med på det vindende hold er også landskabsarkitekt Schønherr A/S som underrådgiver, der blandt andet står bag Ribes smukke Domkirkeplads, men faktisk var det tæt løb mellem de tre hold hele vejen igennem. Alle tre hold nåede med deres endelige projekt næsten frem til den samme bebyggelsesgrad for området, hvilket konkurrencens fagdommere så som ganske unikt og et tegn på, at man havde fundet den korrekte tæthed i den bebyggelse, der om føje år skal opføres på jernstøberiets store grund midt i Ribe.

Det var både fagfolk og foreningsfolk, politikere, arkæologer, direktører og nysgerrige naboer og ripensere, der var mødt op på dagen, hvor de tre opstillede modeller for Jernstøberiet Ribe blev studeret flittigt. Faktisk blev de så flittigt diskuteret, at det næsten var umuligt at høre, hvad en af konkurrencens fagdommere fortalte om tilblivelsen af hvert af projekterne og om hvordan, den grundlæggende del af konkurrencen gik på, hvordan man bedst muligt kunne bygge sig ind i en by som Ribe, så byen samtidig ville blive bedre af det.

I sin tale forud for offentliggørelsen af vinderen fortalte borgmester Johnny Søtrup, hvordan hele stemningen omkrings Ribes unikke atmosfære er afspejlet i vinderprojektet.

- Der var 24 arkitektfirmaer, der bød ind, men det er det, vi nu har kåret som vinder, der bedst har formået at fortolke fremtidens byudvikling i Ribe, sagde Johnny Søtrup, der sammen med direktør for Ribe Jernindustri A/S, Michael Boel Olesen, brugte lang tid på at takke de mange personer, der har deltaget i den langstrakte proces.

- Vi fik tre fantastiske bud på, hvordan Ribe kan se ud i fremtiden. Ved grundlæggelsen 18. april 1848 fik vi lige her Ribe Jernstøberi version 1.0, og med dette projekt ser jeg nu meget frem til tilblivelsen af Ribe Jernindustri, version 2.0, sagde Michael Boel Olesen.

Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Regeringen gør for lidt ved giftgrunde

Et forbavsende bredt flertal af partierne i Folketinget kunne i december blive enige om ét af de største politiske eksperimenter i nyere tid. Det var, da de indgik aftalen om klimaloven med dens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Prisen er endnu uvis, men den kan blive tårnhøj. Til gengæld er det sikkert, at det ikke vil kunne mærkes på det globale klima, om målet bliver nået eller ej. Dertil er den danske udledning af klimagasser for beskeden. Til sammenligning er det lige så forbavsende, at der i finansloven ikke kunne skaffes flertal for at finde flere penge til oprensning af de ti største giftforureninger i Danmark. Her er den mulige pris kendt. Den bliver på op imod fire milliarder kroner. Og effekten af en oprydning vil være mærkbar for både natur og de mennesker, der bor ved de giftramte områder. Her kunne nogle af de penge, vi som samfund risikerer at skulle brænde af på at nå klimamålet i 2030, gøre gavn. Det er regionernes opgave at stå for oprydningen på giftgrundene, men de har slet ikke penge nok til at løse opgaven. Derfor skal der mange flere penge til fra staten, hvis giften skal væk fra blandt andet Kærgård Plantage, Grindsted og Himmark Strand på Als. De tre steder er alle blandt landets ti største forureninger. Desværre lader miljøminister Lea Wermelin (S) ansvaret forblive hos regionerne. Hun har meddelt dem, at de må komme med en samlet plan, og så må de se, hvad de kan få ud af deres årlige økonomiforhandlinger med staten. Det er meget uambitiøst af en regering, som ellers har meget høje ambitioner på naturens vegne. I stedet er der brug for en bred politisk aftale i Folketinget, som fastlægger et mål for, hvornår de såkaldte generationsforureninger skal være fjernet. Med tilhørende finansiering. Den nuværende situation med dens uvished for de giftramte områders fremtid er helt uacceptabel.

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];