Annonce
Esbjerg

Direktør: Ribe Jernindustri klar til version 2.0

Borgmester og formand for dommerkomitéen, Johnny Søtrup, var glad for at kunne kåre Tegnestuen Vandkunsten A/S som vindere af arkitektkonkurrencen torsdag eftermiddag. Ved siden af Johnny Søtrup ses partner arkitekt Jan Albrechtsen, der sammen med sine medarbejdere var meget glad for at have vundet den store opgave. Foto: André Thorup

Det blev Tegnestuen Vandkunsten A/S, der i samarbejde med en række underrådgivere skal være med til at skabe Ribe Jernindustri version 2.0. Torsdag eftermiddag blev tegnestuen kåret som vinder af dem store parallelkonkurrence omkring tilblivelsen af Projekt Jernstøberiet Ribe.

Annonce

Ribe: Det har længe været diskuteret i Ribe og omegn, hvem der mon ville vinde opgaven med at udforme det helt unikke bolig- og byudviklingsprojekt Jernstøberiet Ribe, og hvordan det mon ville komme til at se ud.

Torsdag eftermiddag blev sløret så endelig løftet, da den 10 mand store dommerkomité bag projektet med borgmester Johnny Søtrup i spidsen enstemmigt kårede Tegnestuen Vandkunsten A/S som vinder af den såkaldte parallelkonkurrence i samarbejde med Schønherr A/S, Dansk Energimanagement & Esbensen A/S og Urban Creators ApS.

- Jeg er sindssygt glad for at stå her i dag, sagde partner arkitekt Jan Albrechtsen fra Tegnestuen Vandkunsten A/S, da han fra trappen i Jernstøberiets forhal så ned på den enorme menneskemængde, der var mødt frem for at følge offentliggørelsen.

- Vi er gået til arbejdet med ydmyghed, og har været glade for hele konkurrencens forløb. Vi har altid fået kontant feedback, når vi er kommet med nye idéer, også selv om vi forsøgte at påvirke dommerkomitéen i forhold til Lidl-bygningen på grunden, sagde Jan Albrechtsen og forklarede, hvordan man i løbet af processen gerne havde set lejligheder oven på Lidl-bygningen i grundens nordøstlige hjørne, men at dette var blevet afvist.

De tre konkurrenceteams

Det vindende projekt fra Tegnestuen Vandkunsten A/S var i konkurrence med TRANSFORM architecture + urbanism i samarbejde med TEKT Arkitekter, arkitekt Kristine Jensens Tegnestue og Rambøll A/S og EFFEKT Arkitekter ApS i samarbejde med Jørgen Overbys Tegnestue A/S i Gram, Alectia A/S og Colliers International Danmark A/S.Næste trin i processen for Projekt Jernstøberiet Ribe bliver nu at lave en ny lokalplan for området.

Annonce

Version 2.0

Med på det vindende hold er også landskabsarkitekt Schønherr A/S som underrådgiver, der blandt andet står bag Ribes smukke Domkirkeplads, men faktisk var det tæt løb mellem de tre hold hele vejen igennem. Alle tre hold nåede med deres endelige projekt næsten frem til den samme bebyggelsesgrad for området, hvilket konkurrencens fagdommere så som ganske unikt og et tegn på, at man havde fundet den korrekte tæthed i den bebyggelse, der om føje år skal opføres på jernstøberiets store grund midt i Ribe.

Det var både fagfolk og foreningsfolk, politikere, arkæologer, direktører og nysgerrige naboer og ripensere, der var mødt op på dagen, hvor de tre opstillede modeller for Jernstøberiet Ribe blev studeret flittigt. Faktisk blev de så flittigt diskuteret, at det næsten var umuligt at høre, hvad en af konkurrencens fagdommere fortalte om tilblivelsen af hvert af projekterne og om hvordan, den grundlæggende del af konkurrencen gik på, hvordan man bedst muligt kunne bygge sig ind i en by som Ribe, så byen samtidig ville blive bedre af det.

I sin tale forud for offentliggørelsen af vinderen fortalte borgmester Johnny Søtrup, hvordan hele stemningen omkrings Ribes unikke atmosfære er afspejlet i vinderprojektet.

- Der var 24 arkitektfirmaer, der bød ind, men det er det, vi nu har kåret som vinder, der bedst har formået at fortolke fremtidens byudvikling i Ribe, sagde Johnny Søtrup, der sammen med direktør for Ribe Jernindustri A/S, Michael Boel Olesen, brugte lang tid på at takke de mange personer, der har deltaget i den langstrakte proces.

- Vi fik tre fantastiske bud på, hvordan Ribe kan se ud i fremtiden. Ved grundlæggelsen 18. april 1848 fik vi lige her Ribe Jernstøberi version 1.0, og med dette projekt ser jeg nu meget frem til tilblivelsen af Ribe Jernindustri, version 2.0, sagde Michael Boel Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce