Annonce
Esbjerg

Direktører for SEPE og Fimus ser ind i kaos og milliontab

Fiskeri- og Søfartsmuseet og Sport & Event Park Esbjerg er nogle af de hårdt pressede idræts- og kulturinstitutioner i Esbjerg Kommune. Collage: Heidi Bjerre-Christensen
Direktørerne for henholdsvis Sport & Event Park Esbjerg og Fiskeri- og Søfartsmuseet ser begge ind i tab i størrelsesordenen to millioner kroner som følge af krisen i kølvandet på coronavirus.
Annonce

Esbjerg: To mastodonter inden for henholdsvis idræt og kultur i Esbjerg Kommune, Sport & Event Park Esbjerg (SEPE) og Fiskeri- og Søfartsmuseet (Fimus), ser ind i tab i størrelsesordenen to millioner kroner hver i kølvandet på sundhedskrisen som følge af corona og de beordrede lukninger fra regeringen og Folketinget.

Direketør i SEPE Niels Bækgård siger til JydskeVestkysten, at estimatet for det økonomiske tab i marts alene er omkring 2,2 millioner kroner.

- Vi har nul aktiviteter herude. Vi sælger ikke billetter til Svømmestadion Danmark, skøjtehallen er lukket, og da vi måtte aflyse Bike Challenge med 1500-1600 deltagere i denne måned, kostede det et sekscifret beløb. Sidstnævnte søger vi kompensation for gennem ordningen for arrangører af større arrangementer. Lige nu er vi ved at udarbejde et estimat for april, maj og juni. Hvis vi ikke kan opnå lønkompensation - enten med hjælp fra kommunen eller gennem statens hjælpepakke - så må vi i gang med at opsige medarbejdere, og vi skal gerne have svar inden månedens udgang, så vi kan opsige inden den første, forklarer Niels Bækgård.

SEPE har cirka 125 ansatte - omregnet til fuldtidsstillinger er der 67 årsværk - men de fleste er sendt hjem. Ifølge Bækgård er der seks-syv tilbage til at holde skansen.

Annonce

Ekstrem situation

David Dupont-Mouritzen, museumsdirektør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, kalder påvirkningen fra regeringens initiativer "ekstrem":

- Vi har ingen gæster, og mere end halvdelen af vores omsætning - 57 procent - er egenforretning. Resten er tilskud for kommune og stat. Vi ser ind i en fremtid med mange ubekendte, men vores estimat med en potentiel lukning også i april og reduktion i omsætningen på 50 procent resten af året vil give et underskud på omkring 2,4 millioner kroner. Hvis ikke vi får lov at åbne i sommerferien, er situationen fuldstændig kaotisk. Selv med hjælpepakker vurderer vi, at situationen udløser et underskud på omkring 1,9 millioner kroner, oplyser museumsdirektøren.

Der er stillinger for i alt 31 årsværk på Fiskeri- og Søfartsmuseet, og alle er sendt hjem. Et nødberedskab tager sig naturligvis af tilsyn med fisk og sæler, der skal fodres.

Annonce

Begrænset likviditet

- I forvejen er vi blevet hårdt beskåret inden coronakrisen. De seneste fem år har vi mistet offentlige tilskud på 1,3 millioner kroner, og vi har på den konto allerede reduceret mærkbart i medarbejderstaben. Der er ikke fedt at skære bort, og dermed bliver der igen ting, vi må stoppe med. Vi kommer kort sagt til at navigere i oprørt hav, men jeg håber og tror, vi nok skal finde en vej. Vi er en central institution, som er vigtig for Esbjerg, og vi bidrager væsentligt til hele regionens samlede attraktivitet over for både lokale, besøgende og udenlandske turister, siger David Dupont-Mouritzen.

Fiskeri- og Søfartsmuseet har heller ikke nogen formue at trække på, og det betyder, at museets likviditet er meget begrænset. I forhold til de kendte udviklingsplaner af Fimus kører de videre som planlagt med forundersøgelser:

- Ambitionen er den samme, men hvordan det ser ud med finansieringsmuligheder i fremtiden fra fondenes side finde må vi se på, når vi er ude på den anden side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce