Annonce
Tønder

Disse otte problemsager bliver set efter i sømmene

Det vakte national opsigt, da det i foråret kom frem, at den fredede Fiskbæk Bro ved Toftlund i Tønder Kommune var blevet fjernet og erstattet af en rørlagt, mere moderne brokonstruktion. Hvordan det kunne gå til, er et af de spørgsmål, som den forestående task force-undersøgelse, skal komme med et bud på. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Nedrivning af en fredet bro, en trafikfarlig byport og krav om kloakering i det åbne land er nogle af de sager, som skal indgå i en task force-undersøgelse af sagsbehandlingen i den gentagne gange kritiserede teknisk forvaltning. Borgmesteren kalder undersøgelsen et stykke udviklingsarbejde.

TØNDER: Er alt gået rigtigt for sig? Er der noget, der kan gøres anderledes eller mere hensigtsmæssigt? Hvordan sikrer vi den bedst mulige sagsbehandling?

Det er blandt andet disse spørgsmål, der skal besvares i den forstående undersøgelse af sagsbehandlingen i teknisk forvaltning på rådhuset i Tønder.

Helt konkret skal forvaltningens håndtering af 25 sager ses efter i sømmen. Otte af disse er efter opfordring bragt i forslag blandt de ni politiske partier og løsgænger Jens Møller, der tilsammen udgør kommunalbestyrelsen i Tønder.

Blandt over 20 indsendte forslag har økonomiudvalget nu udvalgt de otte sager, som politikerne har bragt i spil.

- Vi har diskuteret frem og tilbage. Udvalget er enigt om, at det er disse sager, vi går videre med. Vi har forsøgt at ramme så bredt som muligt, siger borgmester Henrik Frandsen.

Annonce

Undersøgelsen

Ifølge konsulentvirksomheden KLK's oplæg handler den forestående undersøgelse at teknik- og miljøforvaltningen om følgende:- Undersøgelsens overordnede formål er at understøtte udviklingen af kvaliteten i kommunens sagsbehandling på teknik og miljøområdet gennem rådgivning af og dialog med kommunale ledere og sagsbehandlere på området.

- Undersøgelsen skal således bidrage til læring og udvikling i Tønder Kommune ved at pege på forhold, der fremstår velfungerende og som styrker kommunen, samt hvilke forhold der er udfordrende for kommunen, som gennem konkrete anbefalinger kan forbedres.Kilde: Kommissorium fra KLK

Byporten ved Nørremark i Løgumkloster skulle ellers bidrage til trafiksikkerheden, ikke mindst for cyklende skolebørn. Byportens udformning viste sig dog at bringe bløde trafikanter i fare og desuden gjorde det svært for store landbrugsmaskiner at passere. Der blev bevilliget 300.000 kroner til at bringe forholdene i orden. Foto: Uwe Iwersen

De otte sager

De otte udvalgte sager er følgende:

- håndtering af kloakering i det åbne land

- fjernelse af den fredede Fiskbæk Bro ved Toftlund

- Lakolk Sø

- udbudshåndtering med baggrund i kunstgræsprojekterne i Tønder, Toftlund og Skærbæk

- handicapvenlighed/tilgængelighed med omlægning af Møllevej i Møgeltønder som konkret eksempel

- byporten ved Nørremark i Løgumkloster, der blev lavet om

- etablering af den kommunale tandklinik i Bredebro

- fjernelse af digelagets opbevaringscontainer ved Nørremølle, der endte i retten

Heliporten

De valgte sager og emner er bragt i forslag af Venstre, Dansk Folkeparti, løsgænger Jens Møller, Slesvigsk Parti og Borgerlisten.

Ud over de otte udvalgte sager, samt de 15-16 sager, der bliver udvalgt stikprøvemæssigt, vil også hele forløbet om heliporten på Rømø Havn blive genstand for en nærmere undersøgelse.

Netop heliport-sagen fik forvaltningen til at stå i et kritisk lys, efter at det kom frem, at en heliport muligvis ville bringe vadehavets udpegning til verdensnaturarv i fare, hvilket ikke fremgik af det sagsmateriale, som politikerne skulle handle ud fra.

Udviklingsarbejde

- Ideen med undersøgelsen er at se på, om sagsbehandlingen i afdelingen er hensigtsmæssigt. Jeg tror ikke, der bliver fundet fejl af betydning, men falder vi over uhensigtsmæssigheder eller ting, der kunne været gjort bedre eller smartere, så skal det tages med fremadrettet. I virkeligheden er det et stykke udviklingsarbejde i afdelingen, vi har sat i gang, siger Henrik Frandsen.

Der er bevilliget en halv million kroner til undersøgelsen, der forventes gennemført med en afsluttende rapport i april/maj næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce