Annonce
Ugens Bedste

Dit mediehus er også et forsamlingshus

Annonce

På JydskeVestkysten opfatter vi ikke kun os selv som et mediehus. Vi er også et slags forsamlingshus.

Derfor lavede vi sidste år 36 JV Direkte-arrangementer for læserne. Det største af dem var Kulturshow 2019. Jeg tror allerede nu, jeg kan fastslå, at det største JV Direkte-arrangement igen i år bliver det årlige kulturshow på avisens fødselsdag 15. januar.

Vi var onsdag aften 1100 læsere samlet i Musikhus Esbjerg, hvor vi fejrede kulturen i al dens mangfoldighed og evne til at samle mennesker. Det er en egenskab, kulturen har, som også fik stor betydning for Genforeningen for 100 år siden.

Inden Genforeningen var seks af de ni lokaludgaver, vi i dag har på JydskeVestkysten, helt eller delvist en del af det tyske rige. I 56 år foregik der en hårdhændet undertrykkelse af dansk kultur og sprog. Alligevel lykkedes det for størstedelen af den dansktalende befolkning at holde fast i deres sprog og kultur.

Ikke fordi en statsmagt eller lovgivning krævede det, men fordi folk selv ville det. Det stærkeste udtryk for folkets vilje kom ved folkeafstemningen 10. februar 1920, da 75 procent af sønderjyderne stemte dansk.

Syd for den nuværende grænse blev der stemt 14. marts 1920. Her stod tysk kultur og sprog tilsvarende stærkt, da 80 procent stemte tysk. Dermed blev der lagt en fysisk grænse, som også passede til sprogets og kulturens grænse mellem dansk og tysk.

På den baggrund er det for mig helt uforståeligt, at to fremtrædende medlemmer af Dansk Folkeparti, Martin Henriksen og Søren Espersen, i den forløbne uge udtrykte et håb om, at Sydslesvig en dag også bliver dansk. Det håb er en udemokratisk hån mod de cirka 450.000 sydslesvigere, der føler sig som tyskere og som lever fredeligt side om side med danske mindretals omtrent 50.000 medlemmer.

Historien om "genforeningshåbet" er én af de fem JydskeVestkysten-artikler, jeg vil anbefale dig at læse fra den forløbne uge. Den er også den ene af de to artikler, vi har talt om i denne uges JV Podcast, som er en lydudsendelse, du kan høre på din pc, mobil eller tablet. Podcasten er blandt de fem links herunder.

God læselyst og god weekend!

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce