Annonce
Ugens Bedste

Dit mediehus er også et forsamlingshus

På JydskeVestkysten opfatter vi ikke kun os selv som et mediehus. Vi er også et slags forsamlingshus.

Derfor lavede vi sidste år 36 JV Direkte-arrangementer for læserne. Det største af dem var Kulturshow 2019. Jeg tror allerede nu, jeg kan fastslå, at det største JV Direkte-arrangement igen i år bliver det årlige kulturshow på avisens fødselsdag 15. januar.

Vi var onsdag aften 1100 læsere samlet i Musikhus Esbjerg, hvor vi fejrede kulturen i al dens mangfoldighed og evne til at samle mennesker. Det er en egenskab, kulturen har, som også fik stor betydning for Genforeningen for 100 år siden.

Inden Genforeningen var seks af de ni lokaludgaver, vi i dag har på JydskeVestkysten, helt eller delvist en del af det tyske rige. I 56 år foregik der en hårdhændet undertrykkelse af dansk kultur og sprog. Alligevel lykkedes det for størstedelen af den dansktalende befolkning at holde fast i deres sprog og kultur.

Ikke fordi en statsmagt eller lovgivning krævede det, men fordi folk selv ville det. Det stærkeste udtryk for folkets vilje kom ved folkeafstemningen 10. februar 1920, da 75 procent af sønderjyderne stemte dansk.

Syd for den nuværende grænse blev der stemt 14. marts 1920. Her stod tysk kultur og sprog tilsvarende stærkt, da 80 procent stemte tysk. Dermed blev der lagt en fysisk grænse, som også passede til sprogets og kulturens grænse mellem dansk og tysk.

På den baggrund er det for mig helt uforståeligt, at to fremtrædende medlemmer af Dansk Folkeparti, Martin Henriksen og Søren Espersen, i den forløbne uge udtrykte et håb om, at Sydslesvig en dag også bliver dansk. Det håb er en udemokratisk hån mod de cirka 450.000 sydslesvigere, der føler sig som tyskere og som lever fredeligt side om side med danske mindretals omtrent 50.000 medlemmer.

Historien om "genforeningshåbet" er én af de fem JydskeVestkysten-artikler, jeg vil anbefale dig at læse fra den forløbne uge. Den er også den ene af de to artikler, vi har talt om i denne uges JV Podcast, som er en lydudsendelse, du kan høre på din pc, mobil eller tablet. Podcasten er blandt de fem links herunder.

God læselyst og god weekend!

Annonce

Mest læste

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Politi og redning på vej til uheld - vej delvis spærret

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Sydjylland

Vi har brug for stolthed og glæde - og gerne i store mængder

Sydjylland

Følg med her: Politi og redning på vej til uheld - vej delvis spærret

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce