Annonce
Trekantområdet

Dit toiletbesøg bliver tjekket for coronavirus - men husk stadig at blive testet

Vandet fra dit toiletbesøg og industrispildevand ender i et miks i de store bassiner på Fredericia Centralrenseanlæg. Den kommende måned bliver en liter af spildevandet i indløbet dagligt taget fra og skal indgå i en storstilet undersøgelse af sporing af coronasmitte fra spildevand. Arkivfoto: Søren Gylling
Centralrenseanlægget på Røde Banke skal denne måned indgå i et landsdækkende forsøg på at lave smitteopsporing i spildevand. Undersøgelsen betyder ikke, at fredericianerne skal undlade at lade sig teste, understreger direktør for Fredericia Spildevand og Energi.

Sanddal: Et grumset miks af det vand, du skyller ud i toilettet, det øvrige husholdningsspildevand og industriens store mængder spildevand bliver i den kommende måned hældt på 1-liters flasker på Røde Banke og sendt til analyse hos Statens Seruminstitut.

Fredericia Spildevand og Energi har sagt ja til sammen med 19 andre spildevandsanlæg at deltage i et storstilet forsøg om at spore coronasmitte i spildevandet.

Smittede med covid-19 udskiller virus sammen med afføringen, allerede inden de smittede udvikler symptomer. Dermed kan det også findes i spildevandet, og en mulig smitteopsporing ad den vej skal nu undersøges grundigt.

Annonce

- Vi vil meget gerne bidrage til at løse et stort samfundsproblem, så kan vores spildevand være med til det, så leverer vi gerne. Det er bare vigtigt, at fredericianerne ikke tror, at de så kan undlade at lade sig teste, for det her erstatter ikke på nogen måde testsystemet, siger direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen.


Det er vigtigt, at fredericianerne ikke tror, at de kan undlade at lade sig teste, for det her erstatter ikke på nogen måde testsystemet.

Direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen.


Masser af industrispildevand

Fredericias spildevandsanlæg er målt på kubikmeter det næststørste i Danmark, fordi der tilledes store mængder industrispildevand fra blandt andet Carlsberg, raffinaderiet og andre store procesvirksomheder.

- Man har ønsket at få et miks af spildevandsanlæg både i størrelse og sammensætning, og derfor er vi blevet bedt deltage. Vi tager spildevandet fra indløbet, så det ikke er behandlet på nogen måde, forklarer driftschef Annemarie Godtfredsen.

I princippet skal der ikke ske andet, end at man hver dag i den kommende måned tapper en liter spildevand på flasker, som Statens Seruminstitut skal afhente og få undersøgt. Statens Seruminstitut samarbejder med laboratoriet Eurofins om analyserne.

- Vi skal opbevare spildevandet på køl, indtil det bliver afhentet. De ekstra omkostninger, der er ved undersøgelsen, bliver dækket af Statens Seruminstitut, så det betyder ingen udgifter for forbrugerne. Det er heller ikke muligt at identificere enkelte personer, der evt. måtte være smittet. Det handler kun om at holde øje med, hvorvidt man kan følge den generelle udbredelse af smitte i området, understreger Søren Hjortsø Kristensen.

Annonce

Redskab i epidimikontrol

Overvågning af spildevand har vist sig at kunne være et centralt element i den fremtidige epidemikontrol med coronavirus.

Det oplyser Jesper Grams, der er administrerende direktør i Eurofins Danmark, der står for at analysere spildevandsprøverne for corona, til nyhedsbureauet Ritzau.

- Det kan være et godt redskab til at udpege områder, hvor sundhedsmyndighederne skal sætte særligt ind med persontest og smitteopsporing. Det kan give en bedre indikation på, hvor der er smitte, og hvor meget smitte der er i hvilke områder, siger han.

Enkelte steder i landet er spildevand tidligere i mindre forsøg blevet undersøgt for corona. Det gælder blandt andet på Bornholm, i Ishøj og i København. Forsøgene har været lovende, og derfor gennemføres nu det storstilede forsøg, som måske skal erstattes af permanente prøveudtagninger.

Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Skoleleder og lamslåede forældre raser over firma, der afleverede det forkerte barn til chokeret mor: 'De laver fejl efter fejl. Min 13-årige datter græd og var bange - og de kender ikke børnenes udstyr'

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Trivslen styrtdykker blandt ansatte på kaosramt sygehusafdeling: Bliver mobbet i arbejdstiden og stoler ikke på ledelsen

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Tønder

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Erhverv

Det står tidligst parat i 2023: Nu er planen, at endnu flere kan få adresse i Koldings ikoniske vandtårn

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Podcast

'Kom gerne ud og hjælp med kosten': Sådan kæmper Vejle Kommune mod de voldsomme vandmængder

EfB

Dagens målmandshelt havde ondt af sine holdkammerater: Men jeg er klar til at stå igen, hvis træneren vil have det

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Varde For abonnenter

Varde vil have del i nabokommunens vindmøllemillioner – og får det

Haderslev For abonnenter

Kaptajn Haddock fra Haderslev: – Usandheder, smålig, skruppelløs, sjusk og slendrian!

Esbjerg

Efter fald fra skrænt: Ung mand kørt på hospitalet med ambulance

Annonce