Annonce
Vejen

DK's bedste brugs: Stigende udgifter driller

Glejbjerg Brugs har toppet forbrugernes tilfredshed i en årrække, og det har uddeler Henrik Klausen (th) tænkt sig at blive ved med. Foto: Steen Rasmussen
Glejbjergs nye dagligvarebutik fylder fem år og er igen kåret som nr. 1 i en kundeundersøgelse.

GLEJBJERG: Den nye brugs i Glejbjerg fylder fredag den 31. januar fem år, og festen er allerede i gang. Butikken er nemlig igen igen igen blevet kåret som "Danmarks bedste" af kunderne i en forbrugerundersøgelse.

Sådan har det været næsten uafbrudt gennem en årrække, hvor butikken hver gang har ligget stabilt i toppen.

- Sidste år blev vi altså kun nr. 2, men sidste års vinder er slet ikke i top 10 i år. Den må have haft en god dag. Vi ligger i top to tre stykker år efter år, og den stabilitet er vi selvfølgelig meget tilfredse med. Det er jo også sådan, det helst skal være, mener uddeler Henrik Klausen.

Fødselsdagen er værd at markere med en stadig fremgang og den ultrahøje kundescore. Selve dagen markeres med gode tilbud og lidt lækre smagsprøve. Og så har Klausen lejet et helt cirkus, som slår teltet op ved Glejbjerg Fritidscenter fredag den 24. april. Cirkus Trapez stiller op med 30 m/k i manegen.

- Vi skal prøve noget nyt, så hvorfor ikke et cirkus!

Annonce

Vi ligger i top to tre stykker år efter år, og den stabilitet er vi selvfølgelig meget tilfredse med. Det er jo også sådan, det helst skal være.

Henrik Klausen

Regnskabets time

Nytåret er passeret, men årsregnskabet er først færdigt om tre, fire måneder. Henrik Klausen kan dog godt afsløre, at der er overskud på finanserne, men ikke noget stort tal. Måske kun lige over 0. Det skyldes dog udelukkende, at brugsen afdrager sin gæld i ekspresfart for at blive gældfri.

- Det skyldes også, at vores omkostninger til bl.a. edb desværre stiger. De senest to år er den udgift vokset med 100.000 kroner om året, og det er en post, som vi ikke selv har indflydelse på, forklarer Henrik Klausen.

I 2018 blev gælden nedbragt med cirka 900.000 kroner - heraf en mindre del fra butikkens likvide formue.

Gælden ved udgangen af 2018 var på godt syv millioner kroner. Om fem år er den mere end halveret. Allerede om tre år vil gældsafviklingen give butikken en forbedret likviditet på 300.000 kroner, som enten kan investeres - Henrik Klausen har en drøm om at bygge en vaskehal ved siden af benzinanlægget - eller kan anvendes til yderligere afdrag på de lån, som byens borgere gav brugsen, da byggeriet skulle finansieres.

Glejbjergs nye brugs blev indviet på en iskold dag den 31. januar 2015. Her er det den daværende bestyrelse. Foto: Steen Rasmussen
Glejbjerg Brugs set fra fugleperspektiv på åbningsdagen i 2015.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce