Annonce
Danmark

DMI med ny sommerprognose: Bliv bare hjemme i ferien

Vejret har budt på lidt af hvert på Fyn gennem det seneste stykke tid. Seneste med lyn, torden og store mængder vand fra oven. Men ifølge DMI er der fortsat god grund til at tro på, at sommeren 2019 kan blive et rart bekendtskab, som sommeren 2018 var det. Her et billede fra en solbeskinnet Kerteminde Nordstrand i 2018. Arkivfoto: Vibeke Volder
Prognosen for de kommende tre måneder giver håb om godt vejr både til dem, der holder sommerferie i Danmark, og til dem, der først kan holde fri i august.

Hvis du endnu ikke har bestilt en tur sydpå i sommerferien, er den nyeste sæsonprognose fra DMI beroligende læsning. Der er udsigt til tørt vejr i juli, hvor et lavtryk over De Britiske Øer kan pumpe meget varm luft op over Danmark fra syd.

Det kan imidlertid også gøre nætterne hede og medføre tordenbyger. Der er en let forhøjet risiko for skybrud, konstaterer DMI.

Hvis du arbejder, mens andre kan holde fri, og venter med ferien til august, er prognoserne, som DMI læner sig op ad, lige nu modsatrettede. Det er ikke usandsynligt, at månedens vejr vil blive varmt og solrigt på grund af et højtryk, men andre prognoser indikerer, at lavtryk kan ende med tage en sydligere bane fra Atlanterhavet ind over Skandinavien. Det vil give perioder med skyer, en del regn og køligere luft over Danmark.

Selvom usikkerheden er stor, når meteorologerne kigger endnu længere ud i fremtiden, kan man indtil videre glæde sig over DMI's gæt på septembervejret. Flere prognoser holder nemlig fast i tendenser til højtryk med stabilt vejr.

Det kan ifølge DMI betyde, at sommeren kan vare ved ind i den første efterårsmåned. Dog er fronter fra vest medbringende regn og skyer også et "sandsynligt scenarie", advarer meteorologerne.

Indtil nu har temperaturerne i juni artet sig pænt, også set i forhold til sidste års rekordsommer. I 2018 toppede juni med en maks-temperatur på 29,8 grader, og den er næsten blevet matchet i år med 29,5 grader. Juni 2018 endte med en middeltemperatur på 16,5 grader, og her ligger juni i år indtil videre noget efter med en middeltemperatur på 15,8 grader.

Det er dog stadig et stykke over normaltemperaturen i juni, som er 14,3 grader.

Du kan læse hele DMI's prognose her.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce