Annonce
Danmark

DMI med ny sommerprognose: Bliv bare hjemme i ferien

Vejret har budt på lidt af hvert på Fyn gennem det seneste stykke tid. Seneste med lyn, torden og store mængder vand fra oven. Men ifølge DMI er der fortsat god grund til at tro på, at sommeren 2019 kan blive et rart bekendtskab, som sommeren 2018 var det. Her et billede fra en solbeskinnet Kerteminde Nordstrand i 2018. Arkivfoto: Vibeke Volder
Prognosen for de kommende tre måneder giver håb om godt vejr både til dem, der holder sommerferie i Danmark, og til dem, der først kan holde fri i august.

Hvis du endnu ikke har bestilt en tur sydpå i sommerferien, er den nyeste sæsonprognose fra DMI beroligende læsning. Der er udsigt til tørt vejr i juli, hvor et lavtryk over De Britiske Øer kan pumpe meget varm luft op over Danmark fra syd.

Det kan imidlertid også gøre nætterne hede og medføre tordenbyger. Der er en let forhøjet risiko for skybrud, konstaterer DMI.

Hvis du arbejder, mens andre kan holde fri, og venter med ferien til august, er prognoserne, som DMI læner sig op ad, lige nu modsatrettede. Det er ikke usandsynligt, at månedens vejr vil blive varmt og solrigt på grund af et højtryk, men andre prognoser indikerer, at lavtryk kan ende med tage en sydligere bane fra Atlanterhavet ind over Skandinavien. Det vil give perioder med skyer, en del regn og køligere luft over Danmark.

Selvom usikkerheden er stor, når meteorologerne kigger endnu længere ud i fremtiden, kan man indtil videre glæde sig over DMI's gæt på septembervejret. Flere prognoser holder nemlig fast i tendenser til højtryk med stabilt vejr.

Det kan ifølge DMI betyde, at sommeren kan vare ved ind i den første efterårsmåned. Dog er fronter fra vest medbringende regn og skyer også et "sandsynligt scenarie", advarer meteorologerne.

Indtil nu har temperaturerne i juni artet sig pænt, også set i forhold til sidste års rekordsommer. I 2018 toppede juni med en maks-temperatur på 29,8 grader, og den er næsten blevet matchet i år med 29,5 grader. Juni 2018 endte med en middeltemperatur på 16,5 grader, og her ligger juni i år indtil videre noget efter med en middeltemperatur på 15,8 grader.

Det er dog stadig et stykke over normaltemperaturen i juni, som er 14,3 grader.

Du kan læse hele DMI's prognose her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce