Annonce
Kolding

DN jubler over fredningsudpil: Sådan kan dyr og arter overleve

Det er det blå område, der skal danne udgangspunkt for en dialog om en fredning. Kolding Kommune ejer selv langt det meste. De kommunalt ejede områder er markeret med "KK". Derudover er der 27 grundejere i området. Helt til højre på kortet kan man se motorvejen. Kort: Kolding Kommune
Marielundskoven og de omgivende skovarealer er et stort område med sammenhængende natur, og det er helt afgørende for, at dyreliv og arter kan overleve og brede sig, påpeger DN-formand Esben Christoffersen.

Kolding: Danmarks Naturfredningsforening (DN) har armene helt i vejret over borgmester Jørn Pedersen og miljøformand Birgitte Kraghs udspil, som skal sikre en fredning af Marielundskoven, Bramdrup Skov og de nærliggende naturarealer og dermed skåne dem mod indgreb og overgreb i fremtiden.

- Marielundskoven er en meget sjælden naturperle, som er med til at sikre, at vores dyr og arter kan overleve. Det er jo i alles bevidsthed, at vores natur er hårdt presset, siger formanden for DN i Kolding, Esben Christoffersen. Han fortæller, at begejstringen for det politiske udspil allerede er nået over i Danmarks Naturfrednings hovedkontor i København.

Et af Marielundskovens særkender er, at den er en af de fem bedste svampelokaliteter i Europa.

- Det er en god indikation på, at der er gode forhold for biodiversitet. Der er også tale om et stort område med sammenhængende natur, og det er helt afgørende for, at dyreliv og arter kan brede sig. Hvis de kun har små enklaver at leve i, så kan de ikke brede sig, og så uddør de, forklarer Esben Christoffersen.

Annonce

Koldings svamp

  • En sjælden svamp er blevet opdaget i skovbunden i Marielundskoven, og den har fået navnet Cortinarius koldingensis.
  • Den er en grøngul hatsvamp og kan blive mere en 10 centimeter høj.
  • Svampen tilhører knoldslørhattene.
  • Svampen havde været kendt i 10 år, før den i 2013 blev stemplet officielt som en ny art, som udelukkende kendes fra Marielundskoven.

Ekspertise

DN-formanden understreger, at en fredning ikke er en hindring for alle mulige aktiviteter såsom mountainbike, ridning, golf og naturskoleaktiviteter.

- En fredning sikrer bare, at de sker indenfor nogle rammer og ikke breder sig. Når en fredning er gennemført, kan golfbanen for eksempel ikke udvides, forklarer Esben Christoffersen.

Danmarks Naturfredningsforening vil nu undersøge, hvordan organisationen kan bidrage til det store forberedende arbejde, der skal laves, før en ansøgning om fredning er klar til Fredningsnævnet.

Også i sagen om fredning af Skamlingsbanken var Danmarks Naturfredningsforening dybt involveret med sin ekspertise i tæt samarbejde med områdets interessenter og Kolding Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Kolding For abonnenter

Emilie skal flytte fra sin lejlighed på grund af rotter: - Jeg kan ikke sove om natten

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];