Annonce
Kolding

DN jubler over fredningsudpil: Sådan kan dyr og arter overleve

Det er det blå område, der skal danne udgangspunkt for en dialog om en fredning. Kolding Kommune ejer selv langt det meste. De kommunalt ejede områder er markeret med "KK". Derudover er der 27 grundejere i området. Helt til højre på kortet kan man se motorvejen. Kort: Kolding Kommune
Marielundskoven og de omgivende skovarealer er et stort område med sammenhængende natur, og det er helt afgørende for, at dyreliv og arter kan overleve og brede sig, påpeger DN-formand Esben Christoffersen.

Kolding: Danmarks Naturfredningsforening (DN) har armene helt i vejret over borgmester Jørn Pedersen og miljøformand Birgitte Kraghs udspil, som skal sikre en fredning af Marielundskoven, Bramdrup Skov og de nærliggende naturarealer og dermed skåne dem mod indgreb og overgreb i fremtiden.

- Marielundskoven er en meget sjælden naturperle, som er med til at sikre, at vores dyr og arter kan overleve. Det er jo i alles bevidsthed, at vores natur er hårdt presset, siger formanden for DN i Kolding, Esben Christoffersen. Han fortæller, at begejstringen for det politiske udspil allerede er nået over i Danmarks Naturfrednings hovedkontor i København.

Et af Marielundskovens særkender er, at den er en af de fem bedste svampelokaliteter i Europa.

- Det er en god indikation på, at der er gode forhold for biodiversitet. Der er også tale om et stort område med sammenhængende natur, og det er helt afgørende for, at dyreliv og arter kan brede sig. Hvis de kun har små enklaver at leve i, så kan de ikke brede sig, og så uddør de, forklarer Esben Christoffersen.

Annonce

Koldings svamp

  • En sjælden svamp er blevet opdaget i skovbunden i Marielundskoven, og den har fået navnet Cortinarius koldingensis.
  • Den er en grøngul hatsvamp og kan blive mere en 10 centimeter høj.
  • Svampen tilhører knoldslørhattene.
  • Svampen havde været kendt i 10 år, før den i 2013 blev stemplet officielt som en ny art, som udelukkende kendes fra Marielundskoven.

Ekspertise

DN-formanden understreger, at en fredning ikke er en hindring for alle mulige aktiviteter såsom mountainbike, ridning, golf og naturskoleaktiviteter.

- En fredning sikrer bare, at de sker indenfor nogle rammer og ikke breder sig. Når en fredning er gennemført, kan golfbanen for eksempel ikke udvides, forklarer Esben Christoffersen.

Danmarks Naturfredningsforening vil nu undersøge, hvordan organisationen kan bidrage til det store forberedende arbejde, der skal laves, før en ansøgning om fredning er klar til Fredningsnævnet.

Også i sagen om fredning af Skamlingsbanken var Danmarks Naturfredningsforening dybt involveret med sin ekspertise i tæt samarbejde med områdets interessenter og Kolding Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce