Annonce
Tønder

DNA-prøve bekræfter: Der var en ulv på spil ved Lydersholm

Netop i dagene omkring den 13. juli, da et får blev angrebet af en ulv i Lydersholm, blev denne unge pjuskede ulv fotograferet på en nyslået græsmark ved Store Jyndevad. Afstanden mellem Lydersholm og Store Jyndevad er cirka 10 kilometer. Foto: Simon Muusmann Lykou
Der er ingen tvivl: Det var en ulv, der gik til angreb på et får ved Lydersholm øst for Tønder i juli. DNA-prøven var dog ikke god nok til at fastslå ulvens identitet, siger vildtkonsulent.
Annonce

LYDERSHOLM: Den er god nok, der er ingen tvivl: Da en landmand ved Lydersholm den 13. juli fandt et hårdt såret får på sin mark, havde en ulv været på spil.

- DNA-prøven bekræfter, at der var tale om et ulveangreb, siger vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Vadehavet. Prøven var dog ikke god nok til at fastslå ulvens identitet, siger vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Vadehavet, Thomas Iversen Klindt.


Jeg fik noget af et chok, da den stod der. Jeg troede bare, det var et rådyr, da hunden begyndte at gø. Jeg blev sgu bange.

Bjarne Sørensen, landmand, Lydesholm


Det angrebne får var så medtaget, at det måtte aflives, og efter at det nu er konstateret, at der var tale om et ulveangreb, er ejeren berettiget til at modtage erstatning.

Annonce

Tæt på

At der i løbet af sommeren har opholdt sig en ulv i området øst for Tønder er ud over den aktuelle DNA-prøve også blevet bekræftet af landmand  Bjarne Sørensen, der ligeledes bor i Lydersholm. Han stod i juli frem i avisen og fortalte om sit møde med en ulv, der havde fundet sted godt to uger før angrebet.

-  Jeg var ved at flytte vandmaskiner, og så begyndte min hund at gø helt vildt. Og da jeg så kommer ud, så står den (ulven, red. ) og kigger på mig, sådan 20-25 meter væk. Så måtte jeg jo råbe efter den, for at få den til at gå. Så rendte den fem meter væk, og så vendte den sig om og stod og kiggede, indtil jeg løb efter den og igen begyndte at råbe, fortalte Bjarne Sørensen, der ikke var bleg for at indrømme, at han ikke var helt tryg ved situationen:

- Jeg fik noget af et chok, da den stod der. Jeg troede bare, det var et rådyr, da hunden begyndte at gø. Jeg blev sgu bange. Det der med, at de (ulve, red.) er sky for mennesker, det passer ikke helt, sagde han.

Annonce

Frem og tilbage

Selv om det altså ikke har været muligt at fastslå Lydersholm-ulvens identitet, står det fast, at ulvene tilsyneladende ikke har problemer med at passerer den dansk-tyske grænse og det opstillede vildsvinehegn.

Senest har videnskabelig chef Naturhistorisk Museum Aarhus Kent Olsen, der holder øje med ulve på national og international plan, fastslået, at Danmark har "byttet" en ulv med Tyskland. Således er en ung hanulv, som i foråret 2019 blev født i det vestjyske ulverevir syd for Holstebro, dem 2. juli blevet fundet i Slesvig-Holsten. I bytte har Danmark modtaget en ny hanulv fra Tyskland, der blev registreret den 23. maj ved Brøns. Det viser DNA-analyser fra spytprøver fra nedlagte får, skriver Kent Olsen i et indlæg på hjemmesiden ulveatlas.dk

Annonce

Den tyske ulv

Den tyske ulv i Danmark har betegnelsen GW1629m. Ulvens fødested er endnu ukendt, da den er registreret for første gang den 23. april 2020 nær Itzehoe nordvest for Hamburg. Den 17. og 18. maj blev den fundet ved Habernis/Neukirchen øst for Flensburg, for derefter at dukke op nær Brøns nord for Skærbæk. Om det er den ulv, der godt en måned senere var på spil er på ingen måde bevist - men altså en mulighed.

- Vi kan i hvert fald konstatere, at alt tyder på, at ulven kan passere vildsvinehegnet, siger Thomas Iversen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce