Annonce
Udland

Dna-prøve tvinger belgisk ekskonge til at erkende faderskab

Francois Lenoir/Reuters
Den tidligere kong Albert II har i årevis afvist at have en datter med en ekselskerinde. Nu indrømmer han.

Belgiens tidligere kong Albert II har mandag indrømmet, at han er far til en datter, der er et resultat af en affære, som han havde for et halvt århundrede siden.

Indrømmelsen kommer, efter at en dna-prøve, som han blev tvunget til at tage for knap et år siden, har vist sig at være positiv.

Den tidligere konge har indtil nu konsekvent nægtet at være far til kvinden, den belgiske kunstner Delphine Boël.

Men i en erklæring mandag erkender den 85-årige Albert, at han er hendes "biologiske far". Han forklarer samtidig, at han har besluttet at stoppe en "pinefuld" faderskabssag, som har stået på siden 2013.

Delphine Boël har de seneste to årtier hævdet, at Albert er hendes far. Hans afvisninger fik hende til sidst til at bringe sagen for en domstol.

Den mulighed havde hun dog ikke, før Albert abdicerede i 2013 og videregav tronen til kong Philippe. Som regent var Albert hævet over loven og kunne derfor ikke retsforfølges.

I maj 2019 indvilgede Albert i at tage en dna-test for at få striden afgjort en gang for alle. En domstol i Bruxelles forinden havde pålagt ham en bøde på 5000 euro for hver dag, han undslog sig.

Den nu 51-årige Delphine Boël har gennem årene fastholdt, at hendes adelige mor, Aybille de Selys Longchamps, havde en affære med Albert mellem 1966 og 1984.

Delphine voksede op med sin mor og dennes mand, Jacques Boël. Men hun fik ved en domstol medhold i, at han ikke er hendes "rigtige" far.

Albert overtog tronen i Belgien, efter at hans storebror, kong Baudouin, døde i 1993.

Selv om Albert i 1970'erne erkendte at have problemer i sit ægteskab med den senere dronning Paola, så indrømmede han aldrig at have fået et barn uden for ægteskabet.

Han har tre børn med Paola. Deriblandt den nuværende kong Philippe.

Marc Uyttendaele, der er advokat for Delphine Boël, siger til tv-stationen RTL, at den abdicerede konges indrømmelse er en "lettelse" for Boël. Hendes liv har været et langt mareridt som følge af "denne søgen efter identitet".

Trods Alberts indrømmelse er sagen om den "uægte" datter muligvis ikke slut.

Advokaten siger således også til RTL, at hans klient har ret til at arve efter Albert som ethvert andet af hans børn.

/ritzau/AFP

Annonce
Francois Lenoir/Reuters
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce