Annonce
Indland

DNA-test afslører tusindvis af familiehemmeligheder

For 1600 kroner kan man finde ud af, om ens far er ens biologiske ophav.

familie: Ved du, hvem din biologiske far er? Eller din datter? Er du sikker?

Private udbydere af DNA-test oplever i disse år en markant stigning i interessen fra danskere, der gerne vil have bedre styr på familieforholdene. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Hos den største af dem, DNA-test.dk, formidlede man alene sidste år godt 2000 test, og det er dobbelt så mange som for to år siden.

Hos den ældste udbyder, dnacenter.dk, der begyndte at sælge gør det selv-DNA-test i 2001, er omsætningen steget med godt 30 procent om året de seneste år.

Det er alle slags mennesker, der henvender sig, fortæller direktør for DNA-test.dk, Johannes Brejner. Lige fra teenageknægten med den uforstående mor, der gerne vil have afkræftet, at hendes søn har gjort en pige gravid. Til den 97-årige, der for nylig gerne ville have afklaret, hvem af de tre børn der egentlig var hans. Det er dog klart flest i 40-50 års alderen, der henvender sig, og det kan være alle tænkelige familiekonstellationer, der skal afprøves.

- Mange er virkelig i tvivl om, hvor de hører til, og hvordan familien hænger sammen, og nu vil de gerne have definitive svar. En hel del kommer med god grund, for i godt 30 procent af de test, vi laver, viser det sig, at den formodede far alligevel ikke er far til barnet, siger Johannes Brejner.

Forklaringen på den store interesse er til dels den stigende opmærksomhed på det biologiske ophav. Genetisk arv har fortrængt miljøet som den primære faktor, der skaber vores identitet, og det har sendt adoptiv- og donorbørn overalt i verden på jagt efter deres »rigtige« forældre.

Samtidig er de tekniske muligheder blevet så gode, at man med få klik på en computer, 1600 kroner og en hurtig prøve fra kæbehulen kan få vished for, hvor man stammer fra. Lige så vigtigt er det, at emnet efterhånden er blevet aftabuiseret, mener kulturforsker på Københavns Universitet Anne Leonora Blaakilde.

Hun peger blandt andet på DR’s søndagsserie »Sommer«, der blev vist for nylig, hvor emnet uægte børn også blevet taget op, og ser det som et tegn på, hvor almindeligt fænomenet er blevet. Det har generelt gjort os mindre bange for at lade skeletterne rasle ud af skabet. Og skeletter er der nok af – ikke mindst for de 40-50 årige, der blev født under den seksuelle revolution i 1960’erne, men inden aborten blev fri i 1973.

– Det var meget almindeligt dengang at lave alternative familiekonstruktioner, når der opstod en uønsket graviditet, for at være enlig mor var ikke velset, det var nærmest en umulighed. Derfor giftede de vordende mødre sig hurtigt – nogle gange med en anden end faderen – eller barnet blev givet væk til bedsteforældrene. Der foregik mange gedulgte ting, som har givet anledning til mange familiehemmeligheder. Nu er tiden åbenbart kommet til, at de skal frem i lyset, siger Anne Leonora Blaakilde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce