Annonce
Nordtyskland

Dobbeltbiografi beskriver et barsk århundrede

Far og søn var var begge kunsthandlere og kunstnere. Peter Hattesen var en formidabel fotograf, mens Holger Hattesen var en anerkendt billedkunstner.
Peter Hattesen og hans søn Holger oplevede næsten hele det 20. århundrede syd for grænsen med krige, kriser, diktatur, national kamp samt til sidst forsoningen mellem danske og tyske. Ny dobbeltbiografi fortæller den dramatiske historie.
Annonce

FLENSBORG: Som ung har jeg personligt kendt Holger Hattesen. Han var en fascinerende person med en spændende historie. Sådan forklarer den sydslesvigske journalist og forfatter Lars Erik Bethge, hvorfor han har skrevet dobbeltbiografien ”Rygrad” om Holger Hattesen og hans far Peter Hattesen.

Peter Hattesen blev født i 1896, mens hans søn, Holger, døde i 1993. Familiehistorien er derfor beretningen om grænselandet i det 20. århundrede.

I Sydslesvig blev den historie barsk med det tyske nederlag i første verdenskrig efterfulgt af økonomisk sammenbrud, politiske kriser, nazidiktaturet og til sidst endnu en tysk katastrofe.

Præsenteres 21. november

„Rygrad“ præsenteres den 21. november kl. 19 i lokaler på Norderstraße 78 i Flensborg, hvor også værker af Peter og Holger Hansen er udstillet.
Annonce

Dansk i nazitiden

Peter Hattesen var født i en grænselandsfamilie. Bedsteforældrene var fra det nuværende Sønderjylland og talte dansk med deres børnebørn. Som tysk statsborger blev Peter Hattesen indkaldt under første verdenskrig. Han boede blandt andet i Kiel og havde oprindelig ikke noget fast nationalt ståsted, men var overbevist socialdemokrat. Nazidiktaturet gjorde ham til dansker.

Som dansker og socialdemokrat var Peter Hattesen en del af den modstandsbevægelse, der også eksisterede i Tyskland mellem 1933 og 1945. Han skjulte venstreorienterede og jøder i et hemmeligt rum i sit galleri på Holmen i Flensborg. Adskillige forfulgte blev inden besættelsen af Danmark smuglet over grænsen med falske papirer.

Peter Hattesen organiserede en illegal efterretningstjeneste, der telegraferede information om blandt andet flyvestationen og værftet i Flensborg til Storbritannien samt formidlede viden til den danske modstandsbevægelse. Endelig forberedte Hattesen-gruppen fra 1943 fremtiden efter det tyske nederlag.

I den fremtid skulle Flensborg være en del af Danmark, mente Peter Hattesen. Som bekendt gik det anderledes, og forsoningens vej mellem dansk og tysk måtte betrædes.

Annonce

Fred og traumer

Her blev Holger Hattesens tilværelse typisk for efterkrigsgenerationen. Han var involveret i fredsbevægelse og studenteroprør. Samtidig var hans liv præget af traumer, efter han som barn overlevede de allieredes bombeangreb på Hamborg.

- Mine to hovedpersoner liv er næsten et århundredes historie. Jeg fornemmer, at den yngre generation ikke længere har den historie på rygraden. Det er et andet motiv til at skrive bogen, siger Lars Erik Bethke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Esbjerg

Bisiddere nægtes fortsat adgang til møder på jobcenter: - Uværdigt, at systemet tromler borgerne

Annonce