Annonce
Sydjylland

Dokumentar går bag kulissen på JV: Sys og Lotte afslørede massivt økonomisk rod i kommune

Sys Andersen (tv) er journalist hos JydskeVestkysten i Kolding. I en ny dokumentarserie på DR kan man i første afsnit følge hende og kollega Lotte Højstrøms afsløringer af skandaler på skoleområdet i Kolding Kommune. Foto: Søren Gylling
Nu kan du komme helt tæt på hverdagen for JydskeVestkystens journalister. Avisen har en af hovedrollerne i DR's store nye dokumentarserie "Ryd Forsiden," der har premiere søndag. I første afsnit følger vi Sys Andersen, som sammen med sin kollega, Lotte Højstrøm, afslørede et kæmpemæssigt overforbrug i Kolding Kommune.

Dokumentar: Søndag aften bliver det muligt at komme med helt ind i det journalistiske maskinrum på JydskeVestkysten. Her ruller første afsnit af dokumentarserien "Ryd Forsiden" over skærmen på DR.

I tre timelange afsnit skildrer kanalen den journalistiske hverdag på JydskeVestkysten, Information og Berlingske, hvor seeren kan få et unikt indblik i nyhedernes tilblivelse.

I serien kommer vi med helt tæt på journalisternes op- og nedture, når store dilemmaer skal vendes på redaktionerne, og når en ny praktikant får debut på forsiden og efterfølgende modtager dødstrusler i indbakken.

Hos JydskeVestkysten har kameraerne fulgt med på sidelinjen siden februar 2019 på redaktionen i Kolding samt på nyhedsredaktionen, der dækker hele landsdelen.

Annonce

Ryd forsiden

- "Ryd Forsiden" er en dokumentarserie på tre afsnit produceret af Monday for DR.

- Første afsnit sendes på DR1 søndag den 1. december klokken 20.00.

- Andet og tredje afsnit sendes henholdsvis søndag den 8. og søndag den 15. december. Alle afsnit varer en time.

- Den 10. december kan du møde fire af dokumentarens hovedpersoner fra JydskeVestkysten, når JV-direkte slår dørene op til endnu et arrangement. Der vil blandt andet være mulighed for at stille spørgsmål til Sys Andersen, der sammen med sin kollega i løbet af året afslørede massive ledelsesmæssige og økonomiske problemer i Kolding Kommunes skoleforvaltning. Arrangementet finder sted på Essen 16 i Kolding klokken 16.00-17.30 . Arrangementet er gratis for abonnenter. Øvrige kan købe billetter på nembillet.dk.

Afsløringer i Kolding

I første afsnit, der har fået titlen "Dødstrusler og deadlines", er særligt journalist Sys Andersen fra redaktionen i Kolding i fokus.

Hun står sammen med kollega Lotte Højstrøm bag en lang række afsløringer af massivt økonomisk rod og ledelsesmæssige problemer i skoleforvaltningen i Kolding Kommune i løbet af året. Og det undersøgende arbejde med sagen er blevet fanget på kamera.

- Det har været sjovt at prøve at være på den anden side. Specielt i starten tænkte jeg meget over, at jeg havde et kamera i nakken, men man glemmer det med tiden, når man bliver opslugt af sit arbejde.

Belysningen af det skandaleramte skoleområde i Kolding har fyldt meget i JydskeVestkystens spalter i 2019. Sys Andersen, som har været på avisen siden 1995, har blandt andet været med til at afdække et massivt overforbrug på 29 millioner kroner over tre år, og det har ført til flere fyringer.

- Sagen her er jo et godt eksempel på den form for klassisk journalistisk arbejde, som vi er sat i verden for lave, siger Sys Andersen, som er glad for, at seerne nu får mulighed for at få et indblik i arbejdet som lokaljournalist.

- Lokaljournalister er jo dem, som sidder tættest på dem, der udøver magten, og som er tættest på alt det, der vedrører dig, mig og din nabo. Hvis vi ikke var her, og der kun var de landsdækkende aviser, ville sådan en historie om rod i økonomien i en kommune jo aldrig komme frem i lystet.

Sys Andersen (tv) og Lotte Højstrøm fra JydskeVestkystens redaktion i Kolding blev kåret til at have lavet månedens bedste journalistik for deres afsløringer på skoleområdet i Kolding Kommune. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kronborg besøgte Bramming Fjernvarme

Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Esbjerg

Ny single fra Kellermench

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce