Annonce
Haderslev

Dokumentarfilm om speedwaykongerne får gallapremiere i Haderslev

Kong Ole med armene om Hans og Erik. Foto: John Somerville.
Lørdag den 25. maj har Kosmorama Haderslev galla-premiere på "Kongernes Fald" - en dokumentarfilm om de danske mestre, Ole Olsen, Hans Nielsen og Erik Gunnersen. De tre konger deltager også i dagens premiere, der begynder med løb og præmieoverrækkelser på Vojens Speedway Center.

HADERSLEV: En ny dokumentarfilm "Kongernes Fald" af Mads Kamp Thulstrup fortæller et stykke højdramatisk Danmarkshistorie om de tre verdensmestre i speedway: Ole Olsen, Hans Nielsen og Erik Gundersen!

Der er gallapremiere på filmen i Kosmorama" i Haderslev på lørdag den 25. maj.

Dagens festligheder begynder klokken 16.30 på det legendariske Vojens Speedway Center med løb af de yngre speedwaykørere og præmieoverrækkelse af de tre konger fra filmen.

Dernæst kører alle i samlet flok til Kosmorama i Haderslev, hvor der vil være rød løber, pølser og fadøl foran biografen, inden filmen vises klokken 19.15.

- Filmen byder også på aldrig før offentliggjorte arkiv optagelser, lyder det i en pressemeddelelse fra filmselskabet Bullitt Film og instruktør Mads Kamp Thulstrup, der blandt andet tidligere har instrueret dokumentarfilmen om det danske fodboldlandsholds storhedstid "Og det var Danmark".

Annonce

Vojens Speedway Center

Vojens Speedway Center spiller en helt central rolle i "Kongernes Fald".

Centret åbnede i september 1975 med 40.000 begejstrede tilskuere.

Det var mangedobbelte verdensmester- speedwaylegenden Ole Olsen, der fik realiseret drømmen om at bygge en speedway-arena nær sin hjemby Haderslev.

Siden er der blevet kørt utallige internationale løb i Vojens, og mange af de største danske speedway-triumfer er blevet fejret her.

Krig på kniven

Manden bag dansk speedways internationale gennembrud hedder naturligvis Ole Olsen, som i 1970'erne med raketfart fik status som én af landets største superstjerner.

Successen baner vejen for en ny gylden generation af danske speedwaykørere, anført af nordjyden Hans Nielsen og vestjyden Erik Gundersen. Men venskab forvandles snart til splid, der er kun plads til én konge på speedwaytronen.

Instruktøren Mads Kamp Thulstrup fortæller:

- Ole tog de første, hårde skridt gennem mørket, da speedway var en by i Rusland. Senere fandt jeg ud af, at der havde været krig på kniven. At ærkerivalerne Hans Nielsen og Erik Gundersen nærmest ikke kunne være i lokale sammen. Jeg har altid syntes, at disse rivalfortællinger er badet i et mytisk skær. Rivaler næres af hinanden. Når den ene forsvinder falmer den anden.

Mads Kamp Thulstrups forældre voksede op i samme by som Ole Olsen. Hans bedsteforældres hus lå ikke langt fra Ole Olsens BMW forretning i Haderslev.

For instruktøren har det været vigtigt at skabe en film både for de speedway-interesserede, men især for alle dem, der bare elsker en god historie. Filmen skildrer således med lune og kærlighed Olsens, Nielsens og Gundersens jyske ungdomsår, rivaliseringerne på alverdens speedwaybaner og mødet med international berømmelse frem mod den skæbnesvangre dag i 1989, hvor alt forandres på et splitsekund.

- Kongernes Fald er først og fremmest en universel og følelsesladet film om mennesker af kød og blod, som vi alle kan identificere os med. Uanset om vi interesserer os for sport eller ej. Samtidig er det en hyldest til speedwaysporten og dens danske helte, som lagde verden ned og gjorde os stolte. Det er en film om, hvad det kræver at blive den bedste, slutter MAds Kamp Thulstrup.

Lørdagens gallapremiere er åben for alle, og billetter sælges efter først til mølle.

Billetprisen til 149 kr. og giver adgang til hele arrangementet og kan købes hos Kosmorama - www.kosmorama6100.dk

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce