Annonce
Esbjerg

Dom: Fire års fængsel og udvisning for vold og voldtægt

En 36-årig statsløs asylansøger, som bor på asylcentret i Hviding, fik tirsdag en dom på fire års fængsel i sag om vold og voldtægt ved retten i Esbjerg. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
36-årig statsløs mand, som for fire år siden kom fra Kuwait til Danmark med familien, blev tirsdag ved retten i Esbjerg dømt for at have begået adskillige voldtægter mod sin hustru samt for vold i den mildere ende mod hustruen og tre af parrets børn.

ESBJERG: En 36-årig statsløs mand, Abdullah Salem Elenezi, som bor på asylcentret i Hviding, blev tirsdag klokken 16.30 af to betjente ledsaget fra retsbygningen på Esbjerg Havn til arresten, hvor han blev varetægtsfængslet.

Det var konsekvensen af en dom han modtog umiddelbart forinden: fire års ubetinget fængsel for adskillige tilfælde af voldtægt af sin hustru samt vold i mildere grad mod hustruen og parrets tre største børn.

Tirsdagens syv en halv time lange retsmøde var den foreløbige afslutning på en sag, hvor den 36-årige mand i store træk fik en straf i en størrelsesorden, som anklageren, Rie Johansen, plæderede for i sin procedure.

Modsat talte mandens beskikkede forsvarer, advokat Erik Høyer, for at manden skulle frifindes eller højest have en betinget straf, da forsvareren mente, at anklagemyndigheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at manden skulle dømmes. Forsvareren betegnede også sagens anden hovedperson – hustruen – som aldeles utroværdig, som havde leveret en forklaring, der hverken var hoved eller hale i.

I konsekvens heraf valgte den dømte mand i samråd med sin forsvarer også straks at anke dommen til landsretten.

Annonce

Udvisning

Udover de fire års fængsel udvises den 36-årige statsløse mand også af Danmark med en bestemmelse om, at han har indrejseforbud for bestandig.

Familien har tidligere – i 2018 – fået endeligt afslag på at få asyl i Danmark. Hustruen, som nu vil skilles fra sin mand, bor med parrets fire børn på et krisecenter.

Lukkede døre

Det meste af kvindens forklaring om voldtægterne blev mandag holdt for lukkede døre, men inden dørene blev lukket i retten var det tydeligt, at kvinden var meget skræmt og rystende nervøs, da hun skulle afgive forklaring. Det skete, mens hendes mand, som hun i øvrigt har begæret skilsmisse fra, sad i et tilstødende lokale, så de to ikke fysisk mødte hinanden i retten.

Dommeren i sagen, Gitte Nymand Nielsen, fortalte efter domsafsigelsen, at der er tale om en enig domsmandsret, som lægger vægt på hustruens forklaring, som de finder troværdig. Hun slog samtidig fast, at hustruens forklaring er blevet bestyrket af de forklaringer parrets tre ældste børn har afgivet. Børnene afgav ikke forklaringer i retten, men via videoafhøringer, og alle tre børn fortalte, at de var blevet slået af faderen. Der var dog tale om slag i den meget milde ende af skalaen, og dommeren understregede derfor også, at dommen på de fire års fængsel er et resultat af adskillige voldtægter af hustruen, som er begået, mens familien har boet på asylcentre i Hampen, Kalundborg og Hviding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce