Annonce
Kolding

Domea-byggeri endelig i gang efter års forsinkelse

Den fine gamle skolebygning er fredet og skal totalrenoveres og indrettes til boliger. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
I juli regner Domea.dk med at gå i gang med at rive ned, bygge om og bygge nyt, så 29 nye familieboliger kan være klar i Lindegade/Nørregade om halvandet år.

Christiansfeld: Nu varer det ikke længe, før boligselskabet Domea.dk går i gang med at ombygge den delvist fredede gamle skole i Lindegade 9-11-13 og Nørregade 11 til boliger og føje et antal helt nye til. Bygningerne i Nørregade 11 er ikke fredede, så de bliver revet ned for at give plads til nogle nye.

Ifølge tidsplanen er der forventet byggestart i juli, så de kommende i alt 29 familieboliger er klar til indflytning i september 2020.

Byggeriet er vinderprojektet i en arkitektkonkurrence, som Domea.dk og Kolding Kommune udskrev i 2016.

Boligerne har ladet vente på sig, fordi Domeas forrige rådgiver og arkitekten på vinderbyggeriet forlod projektet i starten af 2018. Arkitekten mente ikke, at byggeriet kunne gennemføres indenfor det såkaldte rammebeløb, som er det beløb, et almennyttigt byggeri højst må koste. Faktisk forudså arkitekten en overskridelse på ikke mindre end 45 procent, fremgår det af dokumenter i sagen, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i.

Annonce

Boligerne

  • De kommende boliger i Nørregade og Lindegade vil fordele sig med 12 to-værelses lejligheder, 16 tre-værelses og en enkelt på fire værelser.
  • Størrelserne vil variere fra 77 kvadratmeter til 93 kvadratmeter, dog bliver den største cirka 115 kvadratmeter.
  • Den årlige husleje anslås at blive 967 kroner per kvadratmeter eksklusiv vand, el, varme, it og fællesantenne, som ventes at udgøre yderligere 145 kr./kvm.
  • Til sammenligning koster Alfabos nye boliger i Warmingsgade i Kolding 960 kr./kvm eks. forbrugsudgifter.

Tilpasses byen

Men efter at have entreret med Adsbøll Entreprise A/S, som bliver totalentreprenør på byggeriet, har det vist sig, at byggeriet faktisk kan opføres indenfor de tilladte økonomiske rammer, så både vinderprojektets udtryk og kvalitet er bevaret.

Derfor har Domea.dk nu bedt politikerne i plan-, bolig- og miljøudvalget Kolding om at godkende beregninger, som viser, at byggeriet vil koste 53,8 millioner kroner. Heraf skal Kolding Kommune bidrage med 4,3 millioner kroner i kommunal grundkapital.

Formanden for plan-, miljø- og boligudvalget, Birgitte Kragh (V), er glad for, at der nu omsider er skub i sagen.

- Selvom om Christiansfeld i 2015 blev anerkendt som verdensarv af UNESCO, så er det fortsat helt afgørende, at byen udvikler sig til et sted, hvor folk bor, og hvor livet leves. Derfor er det rigtigt glædeligt, at det nu er lykkedes at nå så langt, at vi kan sætte et nyt spændende boligprojekt i gang lige midt i verdensarvsbyen, siger hun og fremhæver, at de nye bygninger vil blive skånsomt tilpasset de øvrige bygninger i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Esbjerg

Kommune vil anmelde 48 ulovlige vintercampister til politiet: Enlig mor med børn smides på gaden

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce