Annonce
112

Domea-byggeri i Christiansfeld endelig sat igang: Hvor det gamle møder det nye

Det første spadestik var egentlig den første del af nedrivningen. Det første, der blev fjernet, var mursten fra den gamle gymnastiksal. Det blev mødt af klapsalve fra de fremmødte. Foto: Peter Leth-Larsen
Der var skruet op for nostalgien til opstart af byggeri i Christanfseld, hvor Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding ombygger og renoverer Christiansfelds gamle drengeskole og opfører fire nye bygninger. Byggeriet er endelig i gang efter års forsinkelser.

Christiansfeld: - Man vil bo, hvor der er historie, men også hvor der er nyt.

Sådan lød det onsdag eftermiddag fra projektudviklingschef fra Domea.dk, Louise Pram, til opstart af det byggeri, hvor Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding ombygger og renoverer Christiansfelds gamle drengeskole og opfører fire nye bygninger.

Byggeriet er endelig sat igang, efter det er blevet udsat ad flere omgange. Boligerne har ladet vente på sig, fordi Domeas forrige rådgiver og arkitekten på vinderbyggeriet forlod projektet i starten af 2018.

De i alt 29 kommende familieboliger forventes nu at være klar til indflytning i slutningen af 2020.

Omkring 40 personer var mødt op til første spadestik for at mindes det gamle og samtidig byde det nye velkommen. Mange af de fremmødte havde enten gået på skolen eller er skrevet op til en af de nye familieboliger.

- Min kone og jeg er kommet, fordi vi er skrevet op til en bolig, men også fordi jeg har været skoleleder her i ni år, så det er spændende at se det ryge ned, fortæller H.C. Jensen.

Stemningen var i top til begivenheden, hvor der var sat telt op, købt sodavand, øl, kaffe og sandwich til de cirka 40 fremmødte, der ivrigt snakkede og grinede sammen, selvom Christiansfeld skulle sige farvel til en del af dens historie. Folk var spændte på at se, hvad det nye byggeprojekt kommer til at betyde for byen.

- Netop fordi, Christiansfeld er en del af vores allesammens kulturarv, så er det ekstra spændende at se byen i udvikling, siger 72-årige Jan Ålykke fra Kolding.

Annonce
Der blev holdt taler i den gamle gymnastiksal, inden byggeriet/nedrivningen blev sat igang. - Projektet her er et eksempel på, hvordan Christiansfeld kan være et sted, hvor gammelt møder nyt, sagde borgmester Jørn Pedersen (V). Foto: Peter Leth-Larsen

Nyt liv på stedet

Nogle sporadiske regnbyer skubbede begivenheden ind i den gamle gymnastiksal, hvor der nu kun var ribber tilbage langs væggene.

- Jeg håber, de glade dage med liv kommer tilbage til stede, sagde projektudviklingschef Louise Pram i sin tale.

Borgmester Jørn Pedersen sluttede sin tale af med at overrække æren af første spadestik til lokale Käte Thomsen, der hoppede i gravemaskinen og efter lidt startvanskeligheder i den store maskine, fik fjernet de første mursten fra den gamle gymnastiksal.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce