Annonce
Esbjerg

Domkirkebygning restaureres for stort millionbeløb

Den markante bygning Processionsgangen mellem Ribe Domkirke og Kannikegården er under en stor restaurering. Bygningen har tidligere dannet en gang ud fra Domkirkens sydlige side med en stor klostergård kaldet Lindegården i midten. Foto: Jacob Schultz
I tre år har menighedsrådet ved Ribe Domkirke forberedt restaureringen af den gamle processionsgang mellem kirken og Kannikegården. Arkæologer er nu i gang under gulvet i et projekt, der forventes færdigt til foråret.

Ribe: Der ligger menneskeknogler i vindueskarmen.

Så er der lidt kranie og et gammelt øksehoved, og selv om det nok kan virke morbidt for mange er det bare sådan, når man graver i Ribes undergrund.

Det gør arkæologerne i disse dage i den markante bygning af røde munkesten på Domkirkepladsen, der både går under navnet processionsgangen og processionsomgangen, og arkæologerne har to uger til at kigge undergrunden efter i et stort projekt, der skal istandsætte den kirkebygning, der første gang blev omtalt mellem 1317 og 1319.

Annonce

- Der er foretaget begravelser herinde for det bedre borgerskab i 400-500 år. Derfor er der så mange knogler, men målet er at føre rummet tilbage til det oprindelige udseende.

Formand for menighedsrådet i Ribe Domkirke, Tage Rosenstand, har sammen med menighedsrådet arbejdet på projektet de seneste tre år. Blandt andet har han uden held forsøgt at få fonde til at støtte projektet, og derfor har kirken valgt at bruge omkring 1,3 mio. kr. af egne midler på restaureringen, der forventes helt færdig til foråret.

Pigsten

- Det tager tid, fordi alt er fredet, og vi er gået i gang nu, fordi vi gerne ville have renset rummet. Ikke fordi det som sådan er faldefærdigt, men vi synes, det trængte til en nyindretning indvendig, siger Tage Rosenstand, der ikke foretager beslutninger uden først at rådføre sig med kirkeværge Dagmar Warming.

Kirkeværge Dagmar Warming er sammen med formand for kirkens menighedsråd, Tage Rosenstand, tovholder på den store restaurering af processionsgangen. Første del af projektet går på, at Sydvestjyske Museer ved museumsinspektør og cand.mag. i middelalderarkæologi, Michael Alrø Jensen(tv) skal grave i bygningens undergrund, hvor man blandt andet har fundet den store gravsten på gulvet foran dem. Foto: Jacob Schultz

De to tovholdere udtænker alt i tæt samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen. I det opgravede gulv ses støvede rester af skillevægge og gavle, ligesom en stor middelaldergravsten er et tydeligt bevis på de mange begravelser, der har været i processionsgangens gulv. Ved den tunge indgangsdør har man gravet Torvets oprindelige pigstensbelægning fra 1800-tallet frem, og Tage Rosenstand og Dagmar Warming skal sammen med arkæologer og styrelsen nu finde ud af, hvor meget fra undergrunden, der skal bruges i nyindretningen, og hvor meget der skal på Sydvestjyske Museers store magasin i Ribes industrikvarter.

Annonce

Lysekroner

Det ligger fast, at Hans Tavsens gamle bispedør mod vest genåbnes, og derudover har man konkrete overvejelser om de gamle gravsten. Skal de fungere som del af et nyt gulv, og hvordan kan man bruge rummets gamle blystøberkamin, der blev brugt, da man skulle støbe Ribe Domkirkes tag i forbindelse med den store renovering omkring 1791.

- Den nuværende bygning er sidste del af et engang trefløjet anlæg, der blev påbygget Ribe Domkirke på sydsiden med en kæmpe klostergård i midten. Sådan så det ud frem til 1738, og processionsomgangen lå, hvor Kannikegården idag ligger, og ramte så Kathoveddøren i kirkens østlige ende, og ved Mariatårnet mod vest, siger Dagmar Warming.

Hun forklarer, hvordan man blandt andet arbejder på at få lysekroner op i de hvide hvælvinge og opføre et glasvindfang, der skal vise rummet i sin helhed. Der skal også lægges gulvvarme, og derudover vil man gerne informere yderligere omkring bygningens historie, men hvordan det skal gøres har man endnu ikke lagt sig fast på.

Processionsomgangen blev benyttet til domslokale, begravelser og procession, og i 1427 blev stedet første gang nævnt i forbindelse med en domsafsigelse. I 1904 blev processionsgangen restaureret af arkitekt H. C. Amberg. Omkring 1980 blev dets indre sat i stand, i 1990'erne blev vinduerne forsynet med forsatsruder, hvilket er de seneste opdateringer af den smukke bygning.

Det bruges bygningen til

Bruges i dag til konfirmationsforberedelse, kor, møder og receptioner.

I 1845 var kun vestfløjen tilbage, og her nedrev man del del, der støder til Ribe Domkirke. Bygningen har siden haft en omskiftelig tilværelse, Det har været lagerbygning, smed, domslokale og der har været begravelser, ligesom Ribe Katedralskole fra 1834 og ca. 20 år frem brugte bygningen som gymnastiksal.

Har fået sit navn, fordi præster, biskop, kantor med flere gik procession inden de gik i Domkirken. Frem til 1738 hed bygningen derfor processionsomgangen, men da syd- og østfløjen her blev nedrevet for at skaffe teglstensmateriale til Domkirkens istandsættelse, skiftede den navn til processionsgangen.

Processionsgangen ved Ribe Domkirke blev i flere hundrede år brugt som begravelsesplads, og derfor dukker både gravsten og knogler op under udgravningerne. Foto: Jacob Schultz
Der er fundet rester af gamle mure og gavle, ligesom dele domkirketorvets gamle pigstensbelægningen også er gravet ud i processionsgangen. Foto: Jacob Schultz
Ikke mange i Ribe ved, hvad processionsgangen - også kaldet processionsomgangen - er og har været brugt til, og ud over en restaurering forbereder menighedsrådet også en måde, hvorpå de kan fortælle om den historiske bygnings funktion. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Sydjylland

Kalder du en flødebolle for en flødebolle?

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Haderslev

Efter dødsulykke i farligt kryds: Nu er der afsat penge til en rundkørsel

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce