Annonce
Kultur

Domkirken åbner for kirkelige handlinger

Ribe Domkirke er klar til igen at afholde gudstjeneste efter coronanedlukningen. Der skal være en meter mellem personer, men to meter, når der synges på grund af smittefare. Arkivfoto
Efter måneder med video-prædikener og præsternes ord lagt på kirkelige hjemmesider, er Kristi Himmelfartsdag første prædiken i Ribe Domkirke efter coronanedlukningen i marts. Men selv om der åbnes, er der stadig restriktioner i kirkerummet.

Ribe: Når biskop Elof Westergaard torsdag 21. maj åbner Ribe Domkirkes døre for menigheden, er det første gang siden nedlukningen af Danmark i marts, at der vil finde en rigtig, levende gudstjeneste sted i Ribe Domkirke.

- Vi har hele tiden haft åbent for dåb og vielser, men det har været med meget skrappe regler. Mange har spurgt, hvornår de kunne komme i kirken igen, og nu åbner vi igen helt op for gudstjenester og andre kirkelige handlinger, selv om vi stadig kører efter et forsigtighedsprincip.

Domprovst Jens Torkild Bak fra Ribe Domsogn forklarer, at man i Ribe Domkirke tillader 150 mennesker ud fra, at der må være en person pr. fire kvadratmeter, ligesom man i stedet for salmebøger bruger salmeblade, hvor gudstjenestens salmer er printet ud på.

- Brugte vi salmebøgerne, skulle de rengøres efter hver gang, men samtidig bruger vi salmebladene til at angive siddepladserne i kirken, selv om familie og ægtefæller stadig gerne må sidde sammen i kirken på normal vis, siger Jens Torkild Bak.

Annonce

Retningslinjer

Folkekirken og andre trossamfund kunne fra mandag 18. maj igen åbne dørene for offentligheden.

I forhold til retningslinjerne udsendt fra Kirkeministeriet, må der maksimalt tillades adgang for en besøgende pr. fire kvadratmeter.

Der skal være en meters mellemrum mellemrum mellem personer i kirken, mens der skal være to meter, hvis der synges på grund af risiko for dråbesmitte.

Første gudstjeneste efter genåbning er Kristi Himmelfartsdag med biskop Elof Westergaard, mens den søndag 24. maj er med Jens Torkild Bak.

Selv om Domkirken nu er åben, er der stadig lukket i kirkens museer og i Borgertårnet.

Opmålinger

Han forklarer, hvordan alle kirker i provstiet laver egne opmålinger set ud fra, hvor mange der må være i kirken. Denne opmåling bliver sat på kirkedørene, så alle kan se det på vej ind, og når menigheden kommer inden for, vil der alle steder være rigelige mængder handsker og håndsprit.

- Indtil 7. juni foregår gudstjenesten uden altergang. Derefter tager vi op til genovervejelse, hvad vi så gør. Altergangen vil vi dog genindføre, så snart det kan lade sig gøre, fordi netop altergang er en så integreret del af gudstjenesten, siger Jens Torkild Bak og forklarer, at han især har fået mange spørgsmål omkring kirkelige handlinger med en efterfølgende, større komsammen.

- Mange har spurgt om dåb. Det har man måttet hele tiden, men dog med maksimalt 10 deltagere i kirken, og vi har haft mange spørgsmål om, hvornår antallet af gæster til dåb og vielser må øges, og det må det nu, siger Jens Torkild Bak og uddyber, at man af samme årsag har fået ganske mange af netop disse kirkelige handlinger placeret ind i løbet af sommermånederne.

Også de mange konfirmationer er der kommet spørgsmål om, og selv om der er plads i kirkerne, har mange valgt at flytte det til senere på året, især af hensyn til konfirmationsfesternes ældste deltagere.

- Det gør mange for at være på den sikre side. Selv om man må foretage konfirmationerne nu, er de spredt over mange måneder, men hvert sogn finder sin egen løsning, siger Jens Torkild Bak.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Borgmester: Der er grund til lidt mere optimisme end i KIFs tidligere økonomiske kriser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce