Annonce
Sønderborg

Efter ballade, trusler og vold: Fodbolddommere opfordres til at undgå kampe med én bestemt klub

Sønderborg Boldklubs seniorhold kan ikke forvente, at der kommer en dommer til deres kampe. Arkivfoto: Ole Nielsen
Det er aldrig tidligere sket, at Sønderjysk Fodbolddommerklub anbefaler sine medlemmer, at de ikke skal dømme kampe, hvor en bestemt fodboldklub deltager. Men nu har 115 dommere fået at vide, at de ikke bør dømme Sønderborg Boldklubs seniorkampe. Det sker efter flere tilfælde af ballade, trusler og vold.

For første gang i Sønderjysk Fodbolddommerklubs historie går de nu ud og anbefaler deres dommere ikke at deltage i kampe med en bestemt klub.

Det er Sønderborg Boldklub (SB), der ikke kan forvente, at der kommer en uddannet dommer til deres seniorholds kampe.

Det sker på grund af disciplinære problemer og for mange episoder, hvor dommerne har følt sig utrygge, når SB er det ene hold på banen. Senest ved en futsalkamp i Broager, hvor en 25-årig SB-spiller nikkede en 21-årig tidtager en skalle, så han brækkede næsen. Sagen kører nu som en voldssag ved Syd- & Sønderjyllands Politi, og SB har ekskluderet spilleren på livstid.

- Det er aldrig sket tidligere, at vi på den måde skrive direkte ud til vores dommere. Vi har skrevet ud til vores 110-115 medlemmer, at vi ikke kan anbefale, at de dømmer kampe, hvor Sønderborg Boldklub er involveret, før der er skabt en situation, hvor det er sikkert for vores dommere at deltage. Vi forbyder ingen at dømme, men vi kan bare ikke anbefale det. Der har simpelthen igennem de senere år været for mange episoder med disciplinære sager, vold, trusler og utryghed. Nu har vi fået nok, siger Holger Martensen, der er formand for Sønderjysk Fodbolddommerklub under DFU - der nu hedder Danske Fodbolddommere - tidligere Dansk Fodbolddommer Union.

Før jul skal Sønderjysk Fodbolddommerklub have et møde med DBU-Jylland og DFU-Danske Fodbolddommere.

- Ja, det handler om, at vi skal se, om vi kan finde en løsning, hvor vi trygt kan lade vores dommere dømmer Sønderborg Boldklubs kampe. Vi skal have trygheden retableret, siger Holger Martensen. Han ønsker ikke på nuværende tidspunkt før mødet at komme med bud på løsninger. Boykotten gælder alene alle Sønderborg Boldklubs seniorhold - altså voksne spillere.

- Fodbolddommerklubben vil ikke lade det gå ud over børn og unge, at de voksne har problemer med disciplinen, siger Holger Martensen.

Dommerklubber

I DBU-regi kampe gennemføres uden uddannede dommere. Det kan ske, hvis DBU-Jyllands dommerpåsættere ikke kan skaffe uddannede dommere i Sønderjylland eller i nabo-dommerklubber. Hos Sydvestjysk Dommerklub har medlemmerne fået at vide, hvordan det står til i Sønderjylland.

I en skrivelse til de sydvestjyske dommere fra bestyrelsen står der:

"Det er den enkelte dommer, der afgør, om han ønsker at dømme kampe, hvor Sønderborg boldklub medvirker. Denne beslutning skal dommeren kunne tage på et fuldt oplyst grundlag. Vi kan ikke garantere for jeres sikkerhed.
Vi ønsker jer de bedste vilkår og er optaget af, at jeres sikkerhed, er til stede alle kampe. Dommere, der ikke ønsker at dømme disse kampe må og skal ikke føle sig presset hertil, men skal trygt melde afbud til DBU Jylland med kopi til dommerklubben. Dommere, der måtte tage den beslutning at dømme kampene skal naturligvis gøre det - også uden nogen form for repressalier fra dommerklubben og kolleger."

Talrige forsøg

- Nu var det jo en frivillig tidtager, der fik nikket en skalle ved den futsalkamp. Gør det en forskel, om det var en tidtager eller en dommer?

- Nej. Det gør det faktisk ikke. Det er hele stemningen omkring de kampe, vi nu ikke længere vil være med til. Den ytryghed. Det var en frivillig tidtager - ja, men vi er også frivillige. Det er noget, vi gør i vores fritid. Der var jo også en tilskuer, der slog en af Broager spillere. Jeg minder også om, at den unge mand - tidtageren - også er en meget talentfuld fodbolddommer - og den unge mand, der hjalp ham ved tidtagerbordet, han har også lige fået dommerkort. Den her slags gør det jo ikke nemmere at få nye dommere og ikke mindst fastholde dem, siger Holger Martensen.

I sommeren 2018 spærrede DBU alle SUB Sønderborg Inters seniorhold i en kort periode efter en seniorkamp, hvor to spillere blev udvist og en træner bortvist. Dengang begrundede DBU-Jylland det med, at der havde været en stribe andre sager i Sønderborg Inter, der nu var en del af fusionsklubben - som nu altså igen har skiftet navn og hedder Sønderborg Boldklub.

Det er trods talrige forsøg ikke lykkedes at få en kommentar fra formand for Sønderborg Boldklub, Carsten Miang. Han har ved tidligere disciplinære sager i klubben ikke ønsket at kommentere. SB's sportschef, Dergham Rahman ønsker ikke at kommentere sagen, da han ikke kender det præcise indhold af den skrivelse, de sønderjyske dommere har modtaget.

- Generelt kan jeg dog sige, at vi i SB tilstræber os på, at alle der besøger klubben, om det er frivillige, modstandehold eller dommere går herfra med en god oplevelse, siger han.

Fodbold kan spilles med dommere, der ikker er medlem af Danske Dommere - hvis klubberne kan blive enige om en trænerdommer eller anden frivillig. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Dommerne står frit - om de vil dømme eller ej. Men dommerklubben anbefaler, at de ikke dømmer. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce