Annonce
Kolding

Domstol dømmer hjemmehjælpere til at genoptage arbejdet i videoovervåget hjem: Kolding Kommune lader dem slippe

Hjemmehjælperne skal kunne tåle at arbejde i hjem, hvor de videoovervåges, siger Arbejdsretten - men som arbejdsgiver vil Kolding Kommune ikke sende dem tilbage til det hjem, der har udløst konflikten. Arkivfoto: Morten Stricker
Kolding Kommune vil som arbejdsgiver ikke bruge Arbejdsrettens dom til at beordre sine hjemmehjælpere tilbage til arbejdet i videoovervåget hjem. I stedet er kommunen nu i gang med at finde en ny løsning med særligt personale.

Kolding: Selvom Arbejdsretten netop har pålagt en gruppe hjemmehjælpere at genoptage deres arbejde straks i et hjem i det nordlige Kolding, hvor de siden april har nægtet at gøre tjeneste, fordi de bliver videoovervåget af en utilfreds ægtefælle til en stærkt plejekrævende 71-årig kvinde, så lader Kolding Kommune sine ansatte slippe.

- Vi bruger ikke dommen til at beordre nogen på arbejde i det pågældende hjem i morgen, siger  sekretariatschef i senior- og sundhedsforvaltningen, Brian Urban, efter at Arbejdsrettens afgørelse på et mange måneder langt slagsmål mellem Kolding Kommune og hjemmehjælpernes fagforening, FOA, kom tirsdag eftermiddag.

- Vi er glade for, at der nu er truffet en afgørelse, så vi kan komme videre med at finde gode løsninger på at sikre borgerne den hjælp, de har krav på at få, og sikre arbejdsmiljøet for vores medarbejdere.

Annonce

Det, vi vil gøre, er at prøve at rekruttere personale specifikt til særlige opgaver i hjemmehjælpen. Vi vil finde løsninger, som både borgerne og medarbejderne kan være i.

Brian Urban, sekretariatschef, seniorforvaltningen

- Nu handler det både om at finde en løsning i det konkrete hjem, som sagen her handler om - og om at lave en model eller et beredskab, som sikrer, at vi altid er klar til at hjælpe borgerne i andre lignende situationer. For de vil jo opstå igen - måske ikke lige med videoovervågning. Det kan også være tonen i et hjem, der gør nogle medarbejdere meget utrygge, siger Brian Urban.

Store og små

Sekretariatschefen tilføjer, at forvaltningen "kan lade sig inspirere af den løsning, der lige nu anvendes i det konkrete hjem". Her har kommunen hyret et privat firma, Psykiatri Plus, til at varetage hjemmeplejen af den 71-årige kvinde, mens man har afventet Arbejdsrettens afgørelse - og det har fra starten fungeret upåklageligt.

Men det er også en løsning, som er 200.000 kroner dyrere pr. måned end den kommunale hjemmepleje?

-Ja, men der er jo bare forskel på, hvor ressourcekrævende opgaver er. Nogle er store og nogle er små. Det er klart, at vi har pligt til at anvende skatteborgernes penge bedst muligt, og generelt har vi jo også to private hjemmeplejefirmaer, Svane Pleje og Kære Pleje, som borgerne kan vælge imellem. Men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med noget mere unikt.

Kan det ikke blive en meget dyr glidebane, hvis borgerne får mulighed for at vælge for noget helt unikt som Psykiatri Plus?

-  Det, vi vil gøre, er at prøve at rekruttere personale specifikt til særlige opgaver i hjemmehjælpen, så man altså skal melde klart ud, om man er frisk på bestemte typer opgaver. Vi vil finde løsninger, som både borgerne og medarbejderne kan være i, forklarer Brian Urban.

Indtil videre vil kommunen lade Psykiatri Plus varetage opgaven i det videoovervågede hjem indtil midt i november.

- Så må vi se, om vi er klar med en ny løsning på det tidspunkt, og om vi har fået rekrutteret de medarbejdere, vi leder efter, siger sekretariatrschefen,

 Torsdag i Radio4 Morgen medvirkerede Jens Lund, afdelingsformand hos FOA Kolding, i et indslag om hjemmehjælper-sagen. Han er ærgelig over arbejdsrettens dom, der lød, at hjemmehjælpere ikke kan nægte at arbejde under overvågning. Lyt til hele indslaget nedenunder.


Annonce
Navne For abonnenter

Engang var hun millionøse med Strandvejsvilla og eget fly: Så døde ægtefællen, fabrikken gik konkurs og Lillian røg på bistand

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Sydjylland For abonnenter

Forening kalder muslimer undertrykkende og klager over, at imamer ikke vil snakke med dem - men de undlod at ringe til sønderjysk imam, fordi han 'ikke var toneangivende nok'

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce