Annonce
Udland

Domstol stadfæster resultat af præsidentvalg i DRCongo

Den 62-årige Martin Fayulu beskylder DRCongos forfatningsdomstol for at være i lommen på landets regeringsparti, efter at domstolen har afvist Fayulus anmodning om en omtælling af stemmerne fra præsidentvalget den 30. december. Foto er taget under et Reuters-interview med Fayulu lørdag i hovedstaden Kinshasa.

Forfatningsdomstol afviser anmodning fra oppositionskandidat om omtælling af stemmer ved præsidentvalg.

Der bliver ikke ændret på det omstridte resultat af præsidentvalget i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo).

Dermed er Felix Tshisekedi bekræftet som vinder af det første demokratiske valg i det afrikanske land.

Det ligger fast, efter at landets forfatningsdomstol har afvist en anmodning fra oppositionskandidaten Martin Fayulu om en omtælling af stemmerne.

Det skriver BBC.

Felix Tshisekedi overtager præsidentposten fra Joseph Kabila, som efter 17 år ved magten træder tilbage. Ifølge nyhedsbureauet AFP kan Felix Tshisekedi blive taget i ed allerede på tirsdag.

Martin Fayulu bestrider dog afgørelsen i forfatningsdomstolen, og betegner sig selv landets eneste "legitime præsident", skriver Reuters og AFP.

- Forfatningsdomstolen har netop bekræftet, at den tjener et diktatorisk regime ved at godkende falske resultater og (muliggøre, red.) et statskup, siger han i en erklæring.

Fayulu opfordrer samtidig det internationale samfund til at afvise valgresultatet.

Valgkommissionen i DRCongo erklærede torsdag Tshisekedi som vinder med syv millioner stemmer mod 6,4 millioner stemmer til Fayulu.

Men det bestred Martin Fayulu med henvisning til en uofficiel optælling.

Den viste, hævdede Fayulu, at han vandt en jordskredssejr med 61,5 procent af stemmerne mod 18,9 procent til Tshisekedi. Fayulu beskyldte også Kabila for at forfalske valgresultater til fordel for Tshisekedi.

Derfor bad han om en manuel omtælling af stemmerne. Men forfatningsdomstolen mente ikke, at Fayulu formåede at bevise sin påstand om et misvisende valgresultat.

Tidligere denne uge kom det imidlertid frem, at to lækkede dokumenter fra valgkommissionen afslørede, at Fayulu vandt med et klart forspring. Det rapporterede Radio France International og andre medier.

Fayulu har også fået støtte fra den katolske kirke, som havde tusindvis af observatører placeret rundt om landets valglokaler.

Samtidig har Den Afrikanske Union (AU) opfordret DRCongos regering til at suspendere valgresultatet, som følge af "alvorlig tvivl".

En talsmand for regeringen, Lambert Mendes, siger til nyhedsbureauet Reuters, at det ledende parti, PPRD eller Folkets Parti, har "noteret" sig forfatningsdomstolens beslutning.

Felix Tshisekedi bliver republikkens femte præsident, fastslår Lambert Mendes.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russiske storhold

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce