Annonce
Danmark

Tankeeksperiment: Donald Trump erkender sit valgnederlag og garanterer det amerikanske folk en glidende overgang

Hvad nu hvis - et tankeeksperiment: Selvom den amerikanske præsident Donald Trump forud for det amerikanske præsidentvalg havde advaret sine tilhængere om, at et eventuelt nederlag til udfordreren Joe Biden kun ville lade sig gøre gennem valgsvindel og at demokraterne ville gøre alt for at stjæle sejren fra ham, så skulle virkeligheden vise sig at blive en anden.

Mod alle forventninger var Donald Trump hurtig til at anerkende Joe Bidens valgsejr og lovede en smidig overgang mellem hans og Joe Bidens administration, ligesom han lagde op til et konstruktivt samarbejde i Kongressen mellem hans republikanske parti og demokraterne.

Valgaftenen blev altså ikke til den konfrontation mellem tilhængere og modstandere af præsidenten og præsidentkandidaten, som forudset eller frygtet af de fleste. Tværtimod var der god stemning blandt de to partiers vælgergrupper, som de mange billeder på de direkte transmissioner kunne bekræfte.

Annonce

Overgangen vil blive fredelig, og når Joe Biden aflægger ed som den 46. amerikanske præsident, vil også Donald Trump være til stede, hvilket de færreste ville have forventet med tanke på hans ageren og reageren op til og under præsidentvalget.


Overgangen vil blive fredelig, og når Joe Biden aflægger ed som den 46. amerikanske præsident, vil også Donald Trump være til stede, hvilket de færreste ville have forventet med tanke på hans ageren og reageren op til og under præsidentvalget.


Preben Bonnén

Men hvor Donald Trump har trukket USA ud af Paris-aftalen og atomaftalen vedrørende Iran samt verdenssundhedsorganisationen (WHO), samt erklæret handelskrig mod EU og Kina, så er Joe Biden klar til at rulle disse beslutninger tilbage, ligesom Donald Trump brugte meget tid på at ophæve sin forgængers sundhedsreform, hvilket dog ikke helt lykkedes.

At Joe Biden er en mere normal optrædende præsident end den nuværende, er allerede at konstatere i hans taler om det vigtige samarbejde med sine europæiske allierede, og at han af samme årsag vil bidrage til at styrke NATO, som Donald Trump ved sin tiltræden omtalte som en forældet institution.

Således har Joe Biden få dage efter hans valgsejr meddelt den tyske forbundskansler Angela Merkel, at reduktionen af de amerikanske tropper i Tyskland ikke vil blive reduceret, som besluttet af Donald Trump.

At reduktionen af de amerikanske soldater i Tyskland aflyses, er ikke ensbetydende med at Polen og Rumænien ikke får indfriet den forstærkning af amerikansk militær tilstedeværelse, som stillet i udsigt af den afgående præsident.

Ifølge Joe Biden styrkes alliancen ikke ved en omrokering af de allerede tilstedeværende amerikanske soldater, men en tilføjelse af yderligere tropper på det europæiske kontinent, og henviste i den sammenhæng til det mere aggressive optrædende Rusland.

I de europæiske hovedstæder har amerikanernes valg af Joe Biden som kommende præsident givet et lettelses suk, hvor status quo betragtes som genoprettet og hvor forudsigeligheden i amerikansk politik er vendt tilbage. Også i Moskva lyder der samme toner, hvor præsident Vladimir Putin ser frem til et bedre samarbejde med sin kommende præsidentkollega.

Som det sikkert og forhåbentligt er gået op for læseren, så er denne artikel en falsk nyhed. Netop anklager om og frygten for falske nyheder har fyldt meget i USA, ikke bare under præsidentvalget, men under hele Donald Trumps præsidentperiode.

Under normale omstændigheder ville den afgående præsident have erkendt sit valgnederlag, lykønsket valgets vinder, og på forhånd garanteret en smidig overgang mellem den nuværende og tiltrædende administration, hvilket ikke har været tilfældet.

Men nu er det ikke meget, som har været at betragte som normalt under Donald Trumps præsidentperiode, hvorfor det heller ikke kan overraske mange, at lykønskningerne og garantien er udeblevet.

Det er ikke på forhånd at udelukke, at den afgående præsident vil gå hele vejen igennem retssystemet for at få underkendt valgresultatet, ligesom det synes sandsynligt at han ikke vil tillade den nye administration at få adgang til landets institutioner med henblik på en glidende overgang, som er kutyme.

Om normaliteten i amerikansk politik overhovedet vil vende tilbage, er at afvente. Selvom Donald Trump må give afkald på det Hvide Hus, er det ikke ensbetydende med, at han ikke længere har indflydelse. Han vil stadig have magt over det republikanske parti, og vil således spøge i kulissen og langt hen ad vejen kunne fortsætte med at efterlade tvivl om hvad som er fakta og falske nyheder.

Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Livsstil

Deres far blev ramt af et lyn: Torsdag løb sønnerne fra de fleste

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Læserbrev

Derfor rammer Brian Mørk helt skævt

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Annonce