Annonce
Aabenraa

Dorrit stemte imod: Jeg vil ikke bare vælges, fordi jeg er kvinde

Dorrit Knudsen. Er en af de nyvalgte politikere vi portrætterer i juleaviserne. Foto: Claus Thorsted
Dorrit Knudsen vil sandsynligvis få en mere fremtrædende plads på den socialdemokratiske liste ved det kommende kommunalvalg, men hun valgte alligevel at sige nej til forslag.
Annonce

Aabenraa: Da Socialdemokratiet i Aabenraa-kredsen mandag aften besluttede sig for, at kvinderne skal rykkes op kandidatlisten ved det kommende kommunalvalg, var det ikke et forslag, der blev enstemmigt vedtaget.

Omkring en tredjedel af de fremmødte stemte imod. En af dem var byrådsmedlem Dorrit Knudsen - på trods af, at hun nu sandsynligvis rykker opad på listen.

I 2017 var hun placeret som nummer 8. Havde flettereglen dengang været indført, havde hun ligget helt oppe som nummer 4.

- Nu skal man ikke misforstå mig her, for jeg er tilhænger af, at vi får flere kvinder til at gå ind i politik. Men for mig er ligestilling ikke, at man fletter på en liste. Jeg synes måske endda, det er lidt at skyde os selv i foden i ligestillingens tegn. For på den her måde er vi jo lige præcis ikke ligestillet, mener Dorrit Knudsen.

Annonce

Vil gerne hverve medsøstre

Beslutningen fylder dog ikke mere hos hende, end at hun lige så godt kunne have stemt blankt i mandags:

- Jeg har fuld respekt for, at vores ligestillingsudvalget fremlagde forslaget. Jeg tror bare ikke, placeringen har nogen betydning. Jeg ved godt, der er nogle, der går ind i stemmeboksen og tænker, de gerne vil stemme på en kvinde, og så bare tager den øverste, der er på listen, men jeg tror, det oftere sker til folketingsvalg eller regionsrådsvalg end til kommunalvalg, siger hun og understreger, at folk skal stemme på hende, fordi de ved, hvad hun står for.

Og Dorrit Knudsen er på sine egen måde klar til hverve medsøstre til listen:

- Jeg vil gerne opfordre alle kvinder, der er bare det mindste nysgerrige efter at vide, hvordan det er at sidde i byrådet, til at kontakte mig. Så skal jeg nok fortælle om det, siger socialdemokraten, der heller ikke er tilgænger af særlige kvindekvoter i diverse bestyrelser:

- Vi skal have kvinderne med, men det skal være, fordi de har mod og lyst til at gøre det.

Kvinderne er klart i undertal

  • Ved det seneste folketingsvalg var andelen af kvindelige kandidater 34,3 procent. I Folketinget er 38,9 procent af medlemmerne i dag kvinder.
  • Ved kommunalvalget i Aabenraa i 2017 var 30 procent af de opstillede kandidater for de syv partier, der kom ind, kvinder. Men så stor en andel blev ikke valgt. Kun 6 af de nuværende 31 medlemmer er kvinder. Det svarer til 20 procent.
  • Kun DF har flere kvindelige end mandlige byrådsmedlemmer. Her er fordelingen 3-2. Det er dog de to mænd, viceborgmester Ejler Schütt og Arne Leyh Petersen, der sidder på de to udvalgsformandsposter, partiet har. 
  • Venstre har tre kvindelige byrådsmedlemmer, og den ene af dem, Kirsten Nørgård Christensen, er både gruppeformand og formand for børne- og uddannelsesudvalget.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce