Annonce
forside

Dråben der får kloakken en til at flyde over

Læserbrev: Da jeg stod på havnen og checkede bådens fortøjninger, mens vandet steg op til 173 cm over normalen, var jeg godt klar over, at dette ikke var en engangshændelse. Vi har nu 100-årshændelser med jævne mellemrum, og har sikkert ikke set det sidste til hverken skybrud eller stormflod af voldsomme dimensioner.

Der er allerede igangsat renovering af spildevandsledningerne i Aabenraa by, separering af regnvand tænkes med, og byen vælter sig i vejarbejder for bla. at sikre os mod fremtidige oversvømmelser.

Men vandet kommer ikke blot ovenfra, det kommer også fra fjordens højvande, og når fjorden står højest, og det regner mest, så har vi for alvor problemet.

Mølleåen er byens største dræn. Den snor sig fra motorvejen ned mod fjorden, mens den opsamler en masse regnvand på sin vej.

Arwos har i dag allerede viden og målinger om vandets vandring via deres måleudstyr, data, og opsamlingsbassiner. Men det er kommunen, der har højvandelukket ved mølleåens udløb, og beredskabet der håndterer højvande fra fjorden.

Vi må arbejde for at Aabenraa fortsat kan forblive en tørskoet by uden vand i kældre ved at sammenlægge kompetencerne og indsatsen. Her er forebyggelse uhyre vigtig. Så når der skal investeres i større pumper ved Mølleåens udløb, så skal vi have tænkt helheden med.

Og så kunne det da være hyggeligt at se, om Mølleåen igen kunne komme mere til syne i byens billede.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce