Annonce
Varde

Drøje hug til cykelsti-forkæmper: - Det er et trist, ynkeligt forsøg på at underløbe aftaleparterne

Niels Christiansen måtte tage imod kraftig kritik for at stille ændringsforslaget om en cykelsti på Blåbjergvej. Arkivfoto: Annett Bruhn
Niels Christiansen (K) fik kun begrænset opbakning til sit forslag om at finde penge til en cykelsti mellem Nørre Nebel og Blaabjerg. Venstrefolk beskyldte ham for at spille skuespil og for at handle umoralsk.
Annonce

Blaabjerg/Nørre Nebel: - Det er et trist, ynkeligt forsøg på at underløbe aftaleparterne.

Så kontant lød opsangen fra Stig Leerbeck (V) til Niels Christiansen (K) på tirsdagens byrådsmøde. Årsagen var, at Niels Christiansen havde stillet et ændringsforslag til budgetforliget, selvom han er med i forliget. Som regel er det politikere udenfor et forlig, der stiller ændringsforslag. Derfor mener Stig Leerbeck, at Niels Christiansen reelt har brudt forliget ved at stille et forslag om at bruge tre millioner kroner på en cykelsti fra Nørre Nebel til Blaabjerg.

- Jeg synes ikke, jeg bryder et forlig. Jeg prøver at kvalitetssikre et forlig, der er ved at blive to millioner kroner dårligere, svarede Niels Christiansen.

Cykelstien

  • Sagen drejer sig om en cykelsti på Blåbjergvej mellem Nørre Nebel og Blåbjerg Klitplantage.
  • Oftest betales cykelstier fra en særlig cykelstipulje. Her besluttede et flertal at prioritere pengene til cykelstier på skoleveje.
  • Niels Christiansens forslag gik på at betale cykelstien fra en uprioriteret anlægspulje.
Annonce

Mister statsligt tilskud

Staten har tilbudt at betale 1,8 millioner kroner til den nye cykelsti, hvis Varde Kommune vil bruge tre millioner kroner, og Varde Kommune træffer den beslutning inden novembers afslutning. Niels Christiansens pointe er, at Varde Kommune går glip af det statslige tilskud ved at sige nej til cykelstien.

Flertalspolitikerne ser sagen modsat. I stedet for at fokusere på de 1,8 millioner, som kommunen går glip af, fokuserer de på de tre millioner kroner, som cykelstien koster kommunen.

- Vi er gået ind og har sagt, at vi vil ikke lade økonomiske tilskud afgøre, hvordan vi skal projektere, sagde Stig Leerbeck (V).

Holger Grumme (R) fortalte, at Radikale også havde cykelstien på sin ønskeseddel før budgetforhandlingerne.

- Det har vi så måttet droppe for at bøje os mod midten, sagde han.

Han tilføjede dog, at hvis byrådet ville åbne forliget igen, så var der andre ting, som han hellere ville bruge de tre millioner kroner på.

Annonce

Umoralsk og skuespil

Stig Leerbeck sagde under debatten, at han og andre byrådsmedlemmer også kunne have stillet ændringsforslag og have mobiliseret deres baglande, men at de lod være, fordi det handlede om moral.

Gruppeformand Line Berner (V) forklarede, hvordan hun synes, man burde spille spillet, når man skal forhandle budget. Derefter sagde hun:

- Så vælger Konservative at ændre spillet fra et reelt spil til et skuespil. Et skuespil, hvor Niels Christiansen kan indtage rollen som ridder.

Han kaldte det skuespil, fordi beslutningen om cykelstien ifølge hende var taget ved forhandlingsbordet:

- Budgetkonferencen er afsluttet. Det er den bitre virkelighed, sagde hun.

Niels Christiansen afviste, at han spillede skuespil. Han sagde også, at han aldrig ville have stillet ændringsforslaget, hvis kommunen ikke havde stået i den situation, at det kunne miste det statslige tilskud.

Annonce

Lille opbakning

Kun Lokallisten og løsgænger Steen Holm Iversen bakkede op om Niels Christiansens forslag. Steen Holm Iversen argumenterede ud fra, at byrådet tidligere havde ansøgt staten om et tilskud.

- Man ville det her projekt, og man har ikke fortalt de mange mennesker, der har lagt tusindvis af timer, og som har afgivet jord, at man havde ændret holdning, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce