Annonce
Kultur

DR genskaber genforeningsfesten til tv-serien 'Grænseland'

DR er for tredje gang i Sønderborg-området for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR optog hele tirsdag på Dybbøl Banke i Kongeskansen til den historiske tv-serie 'Grænseland'.

Dybbøl: H.P. Hanssen står bag talerstolen, som er svøbt i et hvidt klæde og pyntet med røde bånd. Han skal holde tale for de omkring 50.000 danskere, der er mødt op i Kongeskansen på Dybbøl Banke for at fejre genforeningen af Sønderjylland og Danmark.

- Vær hilset til alle på denne bloddøbte banke, hvor kong Christian 9. tog afsked med Sønderjylland. Lad os håbe, vi har lært af historien, og at Danmark går lyse og lykkelige tider i møde, siger H.P. Hanssen.

Det er skuespiller Jakob Engmann, som spiller rollen som H.P. Hanssen foran 29 statister på en kold og blæsende dag på Dybbøl Banke. Optagelserne skal bruges til DR's tv-serie 'Grænseland', som er fire programmer om tiden 1840 til 1920 med særlig fokus på Sønderjylland. Optagelserne på Dybbøl Banke skal bruges til seriens sidste kapitel, hvor man blandt andet genskaber den historiske dag den 11. juli 1920, hvor flere tusinde danskere tog til Kongeskansen til genforeningsfesten sammen med blandt andre H.P. Hanssen og kongeparret.

- Det skal ligne den store genforeningsfest. Kongeparret var der, og H.P. Hanssen holdt sin store tale, han var en af hovedpersonerne og kræfterne bag genforeningsarbejdet, siger Ane Saalbach, der er producent på serien.

Annonce
Vi prøver at lave optagelserne så tro mod historien samtidig med, at vi tager hensyn til det historiske område.

Ane Saalbach, producent

Risiko for aflysning

Tirsdag begyndte meget regnfuldt på Dybbøl Banke, hvor de sommerlige optagelser med statister i hvide sommerkjoler skulle foregå. Men i løbet af formiddagen stoppede regnen.

- Det er simpelthen så heldigt og et kæmpe lykketræf, at solen skinner, når vi har engageret så mange mennesker, kostumer, sminke og rekvisitter. Vi ville ikke kunne have optaget det i regnvejr, siger Ane Saalbach.

DR har blandt andet optaget på Cathrinesminde Teglværk, i Aabenraa og Augustenborg. Det har været vigtigt for DR at optage på de historiske steder, hvor det var muligt.

- Det er noget helt særligt at lave optagelserne på det fredede Dybbøl Banke. Men det er også vigtigt, at vi passer på stedet, så vi gør det så nænsomt som muligt. Der er nogle ting, som vi har undladt, da underlaget ikke kan tåle for meget transport og udstyr. Vi prøver at lave optagelserne så tro mod historien samtidig med, at vi tager hensyn til det historiske område, siger Ane Saalbach.

29 bliver til tusinde

Tirsdag skulle der også laves 'crowd dubbing'. De 29 statister skulle nemlig blive til flere tusinde deltagere i genforeningsfesten ved hjælp af en blue screen og ved at flytte statisterne rundt i grupper i Kongeskansen.

Lars Bo Thorup fra Sønderborg er en af statisterne. Han har været statist på flere projekter, hvor det begyndte med filmen 'I Krig & Kærlighed'.

- Jeg meldte mig, fordi jeg er interesseret i foto og lys, så jeg ville gerne se, hvordan det foregik på filmoptagelser. Det endte med tre statistroller. Jeg synes, det er sjovt og spædende, og på de historiske optagelser får man meget historie med. Det er lange optagedage, men der er god forplejning og god stemning, siger Lars Bo Thorup.

Per Madsen fra Skelde har været statist i mange år og er efterhånden vant til at blive ringet op af film- og tv-produktioner. Han har blandt andet været med i filmen 'Danmarks Sønner'.

- Det er spændende at være med til de historiske optagelser. Det er også hyggeligt, og man lærer nye mennesker at kende, siger Per Madsen.

DR kommer tilbage til Dybbøl senere på året for at optage scener om krigen i 1864.

29 statister deltog tirsdag i optagelserne i Kongeskansen. Foto: Timo Battefeld
Statisterne står foran talerstolen for at høre H.P. Hanssen tale på Dybbøl Banke under genforeningsfesten. Foto: Timo Battefeld
En blue screen bliver brugt til at kopiere de 29 statister til flere tusinde publikummer. Foto: Timo Battefeld
Skuespiller Rosemarie Mosbæk spiller H.P. Hanssens datter, Astrid. Foto: Timo Battefeld
Skuespiller Jakob Engmann spiller H.P. Hanssen. Foto: Timo Battefeld
29 statister deltog tirsdag i optagelserne. Foto: Timo Battefeld
Moderne telefoner i lommen på gammeldags tøj. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Ribe centrum er oversvømmet

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

112

Vandet truer flere steder: Oversvømmelser og store mængder regn giver problemer landet over

Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Annonce