Ølgod: Det var lige som før juleaften. Søndag på Ølgod Skole. Lige før døren åbnes til den store stue med det ranke, dannebrogspyntede og tændte juletræ. Alle er spændte. Hvad får man i gave, og hvad synes familien nu om min gave?
Gavegiver her her aktørerne, som søndag var til optagelsesprøven til Drabanternes sommerspil, der i år opfører ”Den eneste ene”. Modtager var bedømmelseskvartetten i form af instruktøren, koreografen, korlederen og orkesterlederen.
Dagens første gavegiver var den 27-årige Maya Brøndum fra Ølgod, der især imponerede med sit meget overbevisende skuespil.
- Det er jo en fest. Jeg har udviklet mig meget. Før var jeg en stillemus, siger Maya Brøndum, der er med i sit niende sommerspil.
Sammen med sin mor, Susanne Brøndum, var hun med i Askepot første gang. Og siden har livet for Maya Brøndum, der til daglig er skolelærer i Sdr. Omme, forandret sig.
- Du møder en masse spændende mennesker. Alle er bedste venner her. Alle kan være med, og det er sjovt at skeje ud på scenen, siger Maya Brøndum, som har fundet den eneste ene.
Ambulanceredder Anders Friis (27), som hun har kendt i ti år, og som hun skal til at bygge hus sammen med.
Det virker for mig som om, der er et meget større miljø her. Det er virkelig fedt og spændende og irriterende, at det er så langt væk for mig.Korleder Louise Brolin Thomsen, Århus
Ikke en komedie
Som ny ”pige” i klassen møder vi den 31-årige efterskolelærer fra Øse Efterskole, Cæcilie Steffensen. Hun kommer fra Århus, men bor i dag i Varde og underviser på teaterlinjen på Øse Efterskole.
- Jeg elsker at være på og ikke skal tænke på selv at instruere. Man lærer også af at blive instrueret af andre, siger Cæcilie Steffensen, der også var med i 7-kantens opsætning af Vimmersvej i fjor.
Instruktøren Henrik Thygesen er selv ny som instruktør på sommerspillet. Han fik et opkald af formanden for sommerspillet, Freddi Nielsen, og sagde ja. Han fik en liste over mulige stykker.
- Jeg svarede prompte ”Den eneste ene”. Det er en nyklassiker. Et moderne eventyr, som vi alle kan identificere os med, siger Henrik Thygesen, der har et stort cv som både skuespiller og instruktør.
Og ikke en komedie, som mange måske ville tro.
- Den skal ikke spilles som en komedie. Karaktererne er sjove i sig selv, siger Henrik Thygesen.
Enkemanden
Om den 86-årige Ove Pedersen fra Ølgod har karakter til en rolle, er uvist. Men han, der i 32 år var lærer på Gårde Skole, har fundet en ny side af sig selv, siden han i 1995 var med i sit første sommerspil.
- Man kan ikke undgå at blive bidt af det, siger han, som giver de andre aktører mulighed for at træne stemmen.
Han hører ikke så godt mere, og som han siger, er han overhovedet ikke musikalsk.
- Det giver mig et frirum. Man bliver glad, siger Ove Pedersen, der blev enkemand i 2015.
Sommerspil
- Drabanterne Ølgod har siden 1982 opført sommerspil i det, der nu hedder Ølgod Byskov.
- I år opføres musicalen ”Den eneste ene” baseret på filmen af Susanne Bier. Manuskript af Kim Fupz Aakeson. Musik af Thomas Helmig og Jesper Winge Leisner.
- Instruktør: Henrik Thygesen. Orkesterleder: Rasmus Nørgaard Hansen. Koreograf: Amandamaya Bruun Robinson. Korleder: Louise Brolin Thomsen.
Noget af en kvartet
De cirka 35 aktører skulle både til danseprøve, have taget mål, taget fotos og så give den gas foran det kunstneriske team. For udenforstående noget af en kvartet.
Som korleder er Louise Brolin Thomsen (32) fra Århus blandt andre. Hun, der oprindelig er fra Herning, er uddannet klassisk korleder og dirigent fra musikkonservatoriet og er til daglig organist i seks kirker ved Silkeborg. Hun var også med til at sætte Novemberspillet ”Klokkeren fra Notre Dame” op hos Helle Amatør Teater Samvirke i fjor.
Så hvad er der så tiltrækkende i det vestjyske?
- Det virker for mig som om, der er et meget større miljø her. Det er virkelig fedt og spændende og irriterende, at det er så langt væk for mig, siger Louise Brolin Thomsen med et glimt i øjet.
Men ikke længere væk, end hun og mange andre tiltrækkes af fællesskabet i ”Den eneste ene.”