Annonce
Esbjerg

Drabsvideo delt i Esbjerg: Skoler kæmper for at stoppe spredning af video

Videoen med drabet på en af disse to unge kvinder er dukket op i Esbjerg-området, hvor den er blevet set og delt blandt de ældste elever på Rørkjærskolen. 24-årige Louisa Vesterager Jespersen var fra Danmark og 28-årige Maren Ueland fra Norge. Louisa og Maren blev dræbt i Marokko 17. december. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skoleledere fra alle kommunens skoler er blevet informeret, og de er klar til at stoppe ulovlig deling af Marokko-videoen med drabet på en ung nordisk kvinde. Straffen kan være op til tre års fængsel.

Esbjerg: Marokko-videoen med drabet på en dansk eller norsk kvinde er blevet delt blandt de ældste elever på en af Esbjergs folkeskoler.

Rørkjærskolens ledelse greb straks ind tirsdag, da den fik kendskab til, at videoen med drabet på en ung nordisk kvinde var delt og vist på skolen.

- Det er meget alvorligt, siger skolelederen for Rørkjærskolen Urban, Steffen Lawaetz.

Han og skolens personale har en 'fornemmelse af, at videoen er set af en del af de ældste elever'.

- Hvor mange, der har set og delt videoen, har vi ikke fået at vide. Men de unge er klar over, at det er alvorligt, så vi får nok ikke det hele at vide. Vi har ikke det fulde overblik, fortæller skolelederen.

Annonce

14 SIGTET I DANMARK

  • Marokko-videoen er en video, som viser drabet på én af de to unge kvinder, danske Louisa Vestager Jespersen og norske Maren Ueland, som blev dræbt, da de var på ferie i et bjergområde i Marokko i midten af december sidste år.
  • PET har bekræftet, at en drabsvideo, der har floreret på de sociale medier, sandsynligvis viser gerningen.
  • Indtil nu er 14 personer i Danmark sigtet for at have delt videoen. Af disse er seks personer under 18 år, og to af dem er under den kriminelle lavalder på 15 år. Tre er 22-36 år, fem er 45-69 år.
  • 12 af dem er sigtet for uberettiget at have videregivet videoen, selvom den handler om personers private forhold - straffelovens 264 d stk. 2.
  • Lovovertrædelsen kan straffes med fængsel i op til tre år.
  • De sidste to er sigtet for et andet forhold. Nemlig for offentligt udtrykkeligt at have billiget terrorhandlingen, som skete ved drabene af de to kvinder.

Stop spredning til andre skoler

Alle Esbjergs skoleledere er informeret om den ulovlige deling, og der sættes ind imod, at videoen spredes til andre unge og andre skoler.

Politiet er informeret om, at videoen med drabet på en af de to kvinder på en vandretur i Marokko er delt og vist på skolen. Skolen er i dialog med politiet, og der kan komme politianmeldelser mod eleverne, fremgår det af en besked på Rørkjærskolens forældreintra i går tirsdag klokken 15.40.

Afdelingsleder Lasse Dreier var i går eftermiddag rundt i klasserne i udskolingen og fortælle eleverne, at det er strafbart at dele videoen.

- Vi har i dag, desværre, fået kendskab til, at der i udskolingen er vist eller delt en video af de to piger, der blev halshugget i Marokko. Denne video er som bekendt ulovlig at dele med andre, skriver skolens afdelingsledere på Forældreintra til skolens forældre.

Der kan komme politianmeldelser

- Politiet er opmærksomme på sagen og har vejledt skolen om, hvordan vi forholder os på skolen. Dette betyder, at der kan komme politianmeldelse i sagen. Hvis vi får kendskab til, at dit barn har været aktiv i forhold til udbredelse af videoen, tager skolen kontakt til jer, skriver ledelsen til forældrene.

Ledelsen var allerede i går i gang med at bremse spredningen af videoen på skolen og til andre af byens skoler.

Afdelingslederen har talt med eleverne om alvoren i, at videoen vises og deles og informeret om konsekvenser ved, at det foregår. Skolen opfordrer forældrene til at tale med deres børn om deling af videoer med kriminelt indhold på de sociale medier. Det er ulovligt at dele Marokko-videoen, men ikke at modtage den eller se den, og de unge opfordres til at slette den og fortælle skolens afdelingsledere, hvis de modtager videoen.

Det er ulovligt og forkert

Esbjergs syv skoleledere er informeret om delingen af videoen i området.

- En sådan sag vil vi altid reagere på ude på skolerne. På Urban-skolerne vil vi snakke med elever og forældre og oplyse om, at det er forkert og ulovligt at dele videoen. Og det vil man også gøre på byens øvrige skoler, fortæller Steffen Lawaetz.

Han har ikke kendskab til, om elever på andre af byens skoler har modtaget og delt videoen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Kolding

Påbud fra Arbejdstilsynet: Medarbejderne kan blive syge af at arbejde på bosted for udsatte piger

Annonce