Annonce
Kultur

Drageblod og dialekt

Der er knald på, når Esbjerg afvikler Fantasyfesival. Arkivfoto: JFM
Kandidater: Blandt læsernes forslag til modtagere af JydskeVestkystens kulturpris 2020 er Fantasyfestival i Esbjerg og en sanger, der hylder landsdelen.

Kandidater: Læg leverpostejen til side et øjeblik og smag på eventyret. Straks vrimler det med ravne og tempelriddere, og det er ren magi, indtil hverdagen kalder igen.

Fantasy-genren har mange fans, og for nylig afviklede Esbjerg Kommunes Biblioteker den femte festival, hvor drageblodet flød, mens en række store forfattere kiggede forbi. Sådan et tilbud, hvor deltagerne kan møde deres forbilleder i Alkymistens tårnværelse eller quizze i Den Dansende Dværgs gildesal, kræver masser af forberedelse og fantasi, og det fortjener anerkendelse, mener én af avisens læsere. Derfor ligger Fantasyfestival i Esbjerg nu i stakken af forslag til modtagere af JydskeVestkystens kulturpris 2020.

Siden søndag har alle via mailadressen: kulturpris2020@jv.dk kunnet pege på kandidater til prisen. Den proces løber frem til den 10. november, hvorefter en dommerkomité vælger vinderen, som bliver afsløret ved Kulturshow 2020 i Musikhuset Esbjerg den 15. januar.

Fra hviskende besværgelser, rollespil og eventyrlige tricks bevæger de indkomne forslag sig i helt andre retninger. Blandt andet til sangeren Rikke Thomsen, som er vokset op i Blans og nu er vendt tilbage til landsdelen. Inspireret af sin morfar – moffa – som kun talte synnejysk, bruger hun nu dialekten aktivt. Både når hun synger og fortæller om sin opvækst med udgangspunkt i albummet "Omve’n hjemve".

Annonce

Indstil kandidater

Send gerne forslag til, hvem der skal modtage JydskeVestkystens kulturpris 2020. Det gøres via mail til: kulturpris2020@jv.dk

Blandt forslagene vælger en priskomité en vinder. Komiteen består af de seneste to års vindere – leder af Treenighedskirkens Drengekor, Lone Gislinge, og revychef Leif Maibom – foruden forfatter Marianne Gade, pensioneret konservatorierektor Axel Momme, kunstskoleleder Thomas Lunau, leder af Tobakken, Jan Mols, kordegn og teaterinstruktør Majbritt Skovbjerg foruden ansvarshavende chefredaktør Peter Orry.

Superaktuel satire

Foreslået er også Esbjerg Revyen, der i hast måtte trylle med teksterne, da Lars Løkke Rasmussen i sommer gik af som formand for Venstre. Revydirektør Hanne Bjørnskov har lovet, at der også kommer aktuel satire og musikalske løjer i 2020, selv om her mere er tale om en kunstnerisk end en kommerciel succes.

I bunken ligger desuden Tirpitz Museet – tegnet af arkitektfirmaet BIG, Bjarke Ingels Group. Museet under klitterne åbnede i 2017 med faste udstillinger om blandt andet rav, den skjulte vestkyst og den gamle kanonbunker Tirpitz, der har lagt navn til museet. Og i 2019 åbnede særudstillingen "Livsfare – miner!" – som i store træk fortæller den samme historie som filmen "Under sandet" om tyskernes efterladte miner efter Anden Verdenskrig.

Tirpitz Museet i Blåvand åbnede i 2017. Nu er museet indstillet til JydskeVestkystens Kulturpris 2020. Foto: Annett Bruhn
Rikke Thomsen fra Blans har udgivet en plade på synnejysk. Foto: Timo Battefeld
Esbjerg Revyen er også blandt de foreslåede kandidater til kulturprisen 2020. Arkivfoto: JFM
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce