Annonce
Tønder

Drama: Beboer reddet ud af vinduet i røgfyldt boligblok

Ilden var opstået i lejligheden i boligblokkens stueetage. Der stod kraftig røg ud af både vinduer og døre, da brandfolkene nåede frem. Foto: Uwe Iwersen
En brand med kraftig røgudvikling i en boligblok på Nørremarksvej i Tønder resulterede fredag eftermiddag i, at en beboer måtte reddes ud af sin lejlighed på anden sal ved hjælp af brandværnets stigevogn.

TØNDER: Alarmen gik fredag eftermiddag klokken 14.05.

- Brand i etageejendom, ild i køkken og stue, lød meldingen.

Mindre end fem minutter senere var den første brandbil fremme ved boligblokken Nørremarksvej 58 i Tønder.

På det tidspunkt stod der kraftig røg ud af flere vinduer og døre samt fra bygningens tagtagkonstruktion.

Beboerne fra stueetagen og første sal var ude, men tre mænd, der befandt sig i de to lejligheder på anden sal, stod inden for med åbne vinduer. De var ikke umiddelbart i fare, men de kunne ikke komme ud gennem den røgfyldte trappeopgang.

Indsatsleder Thomas Sørensen, Brand og Redning Sønderjylland, Tønder, sendte røgdykkere ind, for at sikre sig, at der ikke befandt sig flere personer i bygningen.

- Der var kraftig ild i lejligheden. Samtidig med at vi slukkede branden, reddede vi den ene beboer ud af lejligheden på anden sal. Vi fik så hurtigt styr på branden, at de to andre efterfølgende kunne hjælpes ned gennem trappeopgangen, oplyser Thomas Sørensen.

Annonce
Brandfolkene var fremme få minutter efter alarmen gik. Foto: Uwe Iwersen

Hunden nægtede

Slukningsarbejde blev fra parkeringspladsen foran boligblokken fulgt af både grædende børn og chokerede voksne.

De blev blandt andet vidne til, at en hund, der befandt sig i lejligheden på anden sal simpelthen nægtede at komme ind i stigevognens redningskurv.

- Derfor blev hunden sat ud på terrassen i den modsatte ende af lejligheden, hvor den var sikker. Den blev hentet senere, lyder meldingen fra Thomas Sørensen.

Ud over hunden reddede brandfolkene også tre katte ud af bygningen.

Ubeboelig

For en sikkerheds skyld blev der i forbindelse med alarmeringen også sendt bud efter en ambulance. Enkelte beboere, der havde opholdt sig i eller tæt på bygningen, blev tilset af en læge. Men ingen havde tilsyneladende lidt overlast.

En time efter alarmen gik, mens brandfolkene var ved at pakke ned, ankom eksperter fra et skadeservicefirma. Den brændte lejlighed i stueetagen til venstre er med sikkerhed ubeboelig. Senere på eftermiddagen blev det vurderet, hvorvidt beboerne af de fem øvrige lejligheder kunne vende tilbage, eller måtte genhuses, inden hele bygningen var luftet igennem og rengjort.

Politiet havde fredag eftermiddag ingen kommentarer til, hvad der var årsag til branden.

Redningskurven fra brandvæsnets store stigevogn kom i aktion for at få en beboer ud af lejligheden på anden sal. Mandens hund ville imidlertid ikke med. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];