Annonce
Esbjerg

Dramaet er slut: Sofie Valbjørn er Fanøs nye borgmester

Nu ligger det helt fast. Sofie Valbjørn bliver Fanøs næste borgmester. Foto: Mark Michael Hede

Som Danmarks sidste kommune kunne Fanø fredag aften præsentere en konstituering med Alternativets Sofie Valbjørn i spidsen som ny borgmester. Dermed afsluttes et lokalpolitisk drama på næsten en måned.

FANØ: Det er fredag eftermiddag, og tågen er ved at lægge sig som et tæppe omkring Fanø Rådhus. Og mens lys bliver til mørke, og dag til aften, er byrådssalen ved at fylde sig med nysgerrige borgere. Der er noget særligt på spil. Hvem bliver Fanøs nye borgmester?

- Alt kan jo ske, hviskes der i et hjørne, mens det nye byråd sætter sig på plads.

Og den seneste måned har netop vist, at alt kan ske i politik på Fanø. Allerede dagen efter valget blev Fanø Lokallistes Kristine Kaas Krog udråbt som borgmester. Men efter længere tids forhandlinger, udtalelser på tv og en hasteindkaldelse til pressemøde sidste weekend, blev det klart, at det i stedet ville blive den alternative politiker Sofie Valbjørn, der skulle have posten.

"Hvem bliver dagens borgmester?" er der kækt blevet spurgt rundtomkring. Og i nærværende avis blev det også understreget, at Sofie Valbjørn nok skulle passe på med ikke at blive narret på målstregen.

Derfor var der også lagt op til et nervepirrende byrådsmøde, der endeligt skulle slå fast, hvem der i det nye år kan hænge borgmesterkæden om halsen.

Annonce

Lodtrækning og uventede udvalgsformænd

Men dramatikken udeblev næsten på Fanø. Blot få minutter inde i det konstituerende byrådsmøde blev det med seks stemmer mod fem afgjort, at kommunens næste borgmester hedder Sofie Valbjørn. Ved sin side får hun en rutineret viceborgmester, da den siddende borgmester, Erik Nørreby, overtager den post.

Men da det kom til konstitueringen af udvalgsformænd, skete der dog alligevel noget lidt uventet. Christian Lorenzen(K) blev som ventet formand for Erhvervs-, natur- og teknikudvalget, men kampen om de øvrige formandsposter blev ikke helt som ventet.

Dennis Feldberg(V) var nemlig taget på solferie, og i hans sted var Rikke Lunding Iversen indkaldt som stedfortræder. Men da hun hverken er med i Social- og sundhedsudvalget eller Børne- og kulturudvalget, var hun ikke stemmeberettiget i forhold til fordelingen af posterne.

Dermed skulle de to formandsposter uddeles gennem lodtrækning. Og her havde mindretalsgruppen heldet med sig. Således endte Karen Jeppesen(SF) som formand for Børne- og kulturudvalget og Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste som formand for Social- og sundhedsudvalget.

Der er dog tale om midlertidige formænd. Når Dennis Feldberg er tilbage i januar, skal der vælges nye formænd igen. Her har flertalsgruppen overtaget i udvalgene og kan dermed sikre sig formandsposterne.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce