Annonce
Sønderborg

Dreng smadrede ruder i 65 biler: Jeg kedede mig

Den daglige leder, Susan Madsen, kom ud til dette syn 13. marts, ved Danske Diakons domicil ved Tech 21 på Kær. Privatfoto

En 15-årig dreng ødelagde henover en weekend i marts bilruder for trekvart million kroner, ligesom han senere øvede hærværk mod politigården i Tønder. Flere i hærværksbanden skal for retten.

Sønderjylland: Bevæbnet med en bushammer - sådan en lille rød hammer, man finder i busser og rutebiler - gik en 15-årig dreng fra Aabenraa-området alene eller sammen med en flok venner amok mod 64 biler og en lastbil, der alle fik ruderne smadret. Drengen stod mandag tiltalt ved Retten i Sønderborg for en lang række tilfælde af omfattende, systematisk og organiseret hærværk, hvor der er smadret ruder for i alt cirka 750.000 kroner i løbet af få dage over en weekend midt i marts 2018.

- Vi havde ikke rigtigt noget at lave. Vi kedede os, lød forklaringen fra den nu 16-årige dreng.

Han erkendte stort set alt, og han blev idømt en ungdomssanktion. Han skal tilbringe mindst to måneder på en sikret institution for unge kriminelle, og derefter i op til et år på en åben døgninstitution. Han skal være i en eller anden form for socialpædagogisk indsats til han fylder 18 år. Alt efter om indsatsen virker, kan han flyttes frem og tilbage mellem åben og sikrede institutioner. Han er nu på den sikrede institution Koglen.

Der kom aldrig noget egentlig motiv frem om, hvorfor han og de andre unge i en amokrus ødelagde 65 biler på få dage. Det var tilsyneladende ikke for at stjæle fra bilerne, eller de få private hjem, der også fik smadret ruder - eller på Felsted Centralskole. Det var angiveligt alene udløst af kedsomhed.

Annonce

Vi havde ikke rigtigt noget at lave. Vi kedede os.

16-årig dreng i retten

På politigården

I maj i Tønder ville den dengang 15-årige tilsyneladende hævne sig på ordensmagten fordi han fik sin tunede og dermed ulovlige knallert konfiskeret.

Han kørte på sin knallert ad Nørregade i Tønder og blev standset lige ud for politistationen, hvor han fik køretøjet konfiskeret.

Knallertkøreren var imidlertid svært utilfreds med inddragelsen. Klokken 21 samme aften klatrede han over hegnet til selvsamme politistation og kastede sten gennem ruderne på to private biler, der stod parkeret inde på politigårdens område.

Flækker sten i kraniet

Vandalerne slog til mange gange og mange steder, men det gik især ud over 12 biler fra Danske Diakon, der stod parkeret ved firmaets adresse på Kær Halvø ved Burger King i Sønderborg, ti biler ved Jobcenter i Aabenraa blev ødelagt, og andre ti bilers ruder smadret ved Føtex i Aabenraa. De tre steder alene for i alt cirka 450.000 kroner. De har også været ude med bushammeren i Fredericia, men ellers især i Aabenraa, i Sønderborg og altså på politigården i Tønder.

Sidst i marts begik han røveri mod en anden dreng, som han truede med en stor spids sten til at udlevere en mobiltelefon:

- Jeg er skudt helt af på stoffer, så det vil ikke røre mig at flække stenen ind i kraniet på dig.

Tre andre i hærværksbanden skal i retten senere. Det er to drenge og en pige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce