Annonce
Debat

Drengeomskæringsritual og navngivningsritual

Annonce

Læserbrev: Den 26. februar 2018 skrev Hans Jørgen Jørgensen i JydskeVestkysten, at flere jødiske organisationer erstatter det jødiske drengeomskæringsritual med et navngivningsritual, der ikke omfatter omskæring. Det passer ikke. Selv i de store progressive menigheder i USA er der ingen generel bevægelse væk fra drengeomskæring til fordel for andre ritualer.

Det, Hans Jørgen Jørgensen måske forveksler, er, at nogle får foretaget omskæringen på hospital eller klinik og derefter holder en religiøs ceremoni i hjemmet. Men denne ceremoni erstatter altså ikke omskæringen.

Drengeomskæring er en fremmed skik for de fleste danskere. Skikken er dog udbredt i andre lande, for eksempel i USA, hvor 58 procent af den mandlige befolkning er omskåret. Selvom det kan være svært at forstå, så er drengeomskæring en essentiel identitetsmarkør for jøder, også progressive og sekulære jøder.

Som progressive danske jøder ser vi med stor bekymring på forsøg på at kriminalisere en central del af vores religionsudøvelse. Det er en grundlæggende menneskerettighed, at forældre har ret til at indvie deres børn i familiens tro, og at børn har ret til at blive opdraget inden for rammerne af deres families religion og kultur. I et moderne demokrati bør der være plads til forskellige livsformer og livsanskuelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce