Annonce
Kolding

Drengeskole fra 1788 er ombygget til lejligheder: Det er ikke som at bygge på en bar mark

Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding har opført 29 almene familieboliger på og omkring Christiansfelds gamle drengeskole. Alle de udvendige døre og vinduer er renoveret, og enkelt af de indvendige døre er bevaret, fortæller formand Allan Aistrup. Foto: Henrik Kruse
Klasseværelser er blevet til dagligstuer i den gamle skole i Lindegade i Christiansfeld. De første beboere flytter ind til november.
Annonce

Christiansfeld: Det er syv år siden, at de mindste klasser terpede plus og minus på stedet og fire år siden, der blev udskrevet en arkitektkonkurrence af Kolding Kommune og boligselskabet Domea. Men nu står resultatet snart færdig.

Den første november kan de første beboere flytte ind i den gamle drengeskole, der er bygget om til boliger og samtidig er der opført fire punkthuse ud mod Nørregade.

Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding har opført 29 almene familieboliger, og søndag kunne boligselskabet så byde indenfor til åbent hus, så byen og interesserede lejere kunne se nærmere på boligerne, der ligger lige bag Brødremenighedens Kirke.

- Noget af det spændende i det her projekt har været, at vi ikke bare kan gøre, som vi vil. Vi har hele tiden skulle rette os ind efter kravene, der gælder i Christiansfeld. Hvad skal bevares? Hvad skal ikke bevares? Det er ikke som at bygge på en bar mark. Det er jo et "Unesco-projekt", hvor vi skal tage hensyn til byen og bygninger, og jeg synes, at det er lykkes rigtig godt, siger Allan Aistrup, der er formand for Domea Lunderskov-Kolding.

Det er i forhold til det udvendige, at der har været et hensyn i forhold til, at byen er på Unescos verdensarvsliste. Det betyder, at de gamle vinduer i Drengeskolen er pillet ud og renoveret. Det samme gælder for dørene, og kvistene er ført tilbage til det oprindelig udtryk.


Jeg er pavestolt af resultatet. Jeg synes, at vi har ramt det så fint i forhold til byen og kirken. Når du står i Nørregade, så synes jeg, at det falder meget fint ind i byen.

Allan Aistrup, formand for Domea Lunderskov-Kolding


- Når vi bygger nyt, så ved vi rimeligt godt, hvad det koster. Men samtidig skulle vi renovere en gammel bygning, der har budt på overraskelser. Men vi har holdt os inden for byggerammen. Det er faktisk helt fantastisk, siger Allan Aistrup.

Annonce

Pavestolt over resultatet

Siden byggestarten for et år siden har formanden hørt utallige historier om stedet fra elever og lærere og folk, der har haft deres gang på skolen, og flere af dem har vist interesse for at vende tilbage som beboere. På nuværende tidspunkt er opskrevet 77 interesserede på en liste, og ti har allerede tilkendegivet, at de gerne vil flytte ind.

- Det er ikke helt nok med 77 på listen. Det er en begyndelse og pænt. Men normalt plejer man at sige, at der skal være fire gange så mange på listen i forhold til boliger, for der er mange, der falder fra, når det kommer til stykket, siger Allan Aistrup, der håber, at åbent hus-arrangementet kan få flere interesserede til at skrive sig op. Og selv er formanden meget tilfreds med, hvordan nybyggeriet passer ind i den historiske by.

- Jeg er pavestolt af resultatet. Jeg synes, at vi har ramt det så fint i forhold til byen og kirken. Når du står i Nørregade, så synes jeg, at det falder meget fint ind i byen. Og det gårdrum der ligger mellem det nye og gamle, kan virkelig blive meget fint, siger Allan Aistrup.

De 29 lejligheder er på mellem 60 og 113 kvadratmeter, og koster mellem 5.300 og 8.600 kroner.

De første beboere kan flytte ind i de Domea Lunderskov-Koldings nye familieboliger den 1. november. Der er 14 nyopførte boliger i punkthusene, og 15 lejligheder i den gamle drengeskole og vaskeri, fortæller formand Allan Aistrup og næstformand Carsten Laursen. Foto: Henrik Kruse
Det er et år siden, at den gamle gymnastiksal blev væltet og byggeriet gik i gang. I alle af de 15 renoverede lejligheder i den gamle skole er der brugt gamle mursten fra gymnastiksalen. Både formand og næstformand i Domea Lunderskov-Kolding viste søndag gæsterne rundt til åbent hus-arrangementet. Foto: Henrik Kruse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Populær familieklub begynder i Ribe

Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce