Annonce
Esbjerg

Drengestreger satte gang i redningsaktion - har du set nogen med nødblus?

Der blev set nødblus på himlen over Marbæk mandag aften, men der var ikke tale om en nødsituation til havs. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen.

Esbjerg: Der bliver reageret hurtigt, når der er mistanke om en nødsituation til havs, og således nåede Søværnets Operative Kommando mandag aften at sætte gang i en redningsaktion, da der blev observeret nødblus.

Det viste sig dog, at der ikke var tale om en nødsituation.

Mandag klokken 22.25 fik politiet melding om, at en borger havde set et nødblus på himlen omkring krydset Vestkystvejen-Tarphagevej ved Koksspang i Esbjerg.

Politiet underrettede Søværnets Operative Kommando, SOK, og kort efter kom der endnu en telefonisk henvendelse fra en borger, der havde observeret to nødblus omkring Marbæk. Den oplysning blev også videregivet til SOK, der gjorde klar til en aktion.

Annonce

Erstatningskrav

Politiet sendte betjente ud for at undersøge sagen nærmere, og der var gevinst.

- På landjorden i Marbæk blev der fundet et batteri, der stadig brændte efter at være blevet fyret af, og tæt på blev der fundet et nyligt affyret nødblus, og så kunne vi godt regne ud, at der var tale om drengestreger og ikke en nødsituation til havs, fortæller Henrik Berg fra lokalpolitiet i Esbjerg.

Cirka 20 minutter efter den første henvendelse kunne politiet så kontakte SOK igen og afblæse redningsaktionen.

- Vi vil meget gerne høre fra folk, der kan have set eller hørt noget i den forbindelse. Selv om det kan se uskyldigt ud, så er det altså temmelig store hjul, der bliver sat i bevægelse i sådan en situation, når en redningsaktion bliver sat i gang, og det kan ende ud i et erstatningskrav, siger Henrik Berg

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce