Annonce
Kolding

Drikkevand tjekket for forbudt svampemiddel: Alle 100 boringer er rene

Koldings drikekvand er blevet tjekket for rester af et forbudt svampemiddel. Der blev ikke fundet spor af midlet, så du kan roligt drikke vand fra vandhanen. Foto: Colourbox.com
I løbet af sommeren er alle 100 aktive vandboringer i Kolding Kommune testet. Analyser af prøverne viser, at vandets indhold af svampemidlet CTA i alle tilfælde er under grænseværdien.

Kolding: Du kan roligt drikke løs af vandet fra vandhanen. I Kolding er alle 100 aktive boringer i løbet af sommeren blevet testet for stoffet chlorothalonil-amidsulfornsyre, CTA, der bruges i et svampemiddel. Og i alle prøverne lå mængden af stoffet under grænseværdien.

- Det er en utrolig glædelig nyhed og en stor lettelse, at der ikke er fundet spor af CTA i én eneste af Koldings drikkevandsboringer. Vi har valgt at få testet boringerne fremfor at teste det vand, der kommer ud af hanen, så en forurening ikke kan blive skjult ved opblanding, forklarer formanden for teknik- og klimaudvalget Jakob Ville (V) i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

- Jeg vil gerne takke vandværkerne for en hurtig reaktion, som er med til at give borgerne tryghed for, at de kan drikke vand fra hanen uden at være bekymret for CTA.

Annonce

Det er en utrolig glædelig nyhed og en stor lettelse, at der ikke er fundet spor af CTA i én eneste af Koldings drikkevandsboringer.

Jakob Ville (V), formand for teknik- og klimaudvalget

Påbud fra Miljøstyrelse

Testen af alt drikkevandet blev gennemført, efter Miljøstyrelsen i april pålagde alle landets kommuner og vandværker hurtigst muligt at teste drikkevandet for CTA.

Det skete, efter stoffet var fundet i et vandværk i Ledøje i Egedal Kommune på Sjælland i foråret. Det vandværk lukkede Miljøstyrelsen øjeblikkeligt.

CTA er et nedbrydningsprodukt af chlorothalonil, som har været godkendt i Danmark i perioden fra 1982 til 2000 som svampemiddel til hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland samt agurker og prydplanter på friland og i væksthuse.

Chlorothalonil har ikke været godkendt til træbeskyttelse i Danmark, men det har været anvendt som biocid i træmaling og bundmaling, der ikke tidligere var godkendelsespligtige anvendelser.

Miljøstyrelsen har fastlagt en meget lav grænseværdi for CTA på 0,01 mikrogram per liter. Og det skyldes, at der er en mistanke om, at stoffet kan være kræftfremkaldende og muligvis skade arveanlæggene.

Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder i øjeblikket på at fastslå om indtagelse af drikkevand med indhold af CTA faktisk udgør en sundhedsmæssig risiko.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce