Annonce
Esbjerg

Drive-in-koncept ruller over skærmen på Fanø: Etableret biograf træt af konceptet

Når filmen ruller over lærredet skal bilen være helt slukket undtagen radioen, da filmens lyd sendes gennem en FM-kanal. Dette billede er taget fra en forevisning i Odense. Foto: Birgitte Carol Heiberg/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Søndag den 31. maj ruller de første film over skærmen på øens nye drive-in-biograf, som Varde-firmaet All Stage står bag. Derefter bliver det hver fredag i juni. Byrådsmedlem Marius Nielsen (V) er bekymret for konceptets indvirkning på øens butiksliv, mens Fanø Biograf på ingen måde er begejstret for idéen.
Annonce

Fanø: Fra på søndag kan man se spillefilm på det store lærred fra førersædet, når konceptet drive-in-bio får premiere på lystbådehavnen ved Nordby. Det er Varde-firmaet All Stage, der specialiserer sig i lys-, lyd og sceneopbygning, der står bag arrangementet. I øjeblikket har firmaet ingen koncerter, eller andre arrangementer at tage til, så derfor tager man nu selv initiativ.

- Fanø er kendt for at have en masse events i løbet af sommeren. Men da meget af det ikke ser ud til at blive til noget, vil vi gerne give folk noget kultur i hænderne derovre. Omgivelserne derovre er også rigtig flotte til at lave en drive-in bio, siger Anders Kruse, udlejningsansvarlig hos All Stage.

Filmene vil blive vist på et 6 x 3,5 meter stort lærred, og så vil lyden blive sendt over en FM-frekvens i bilens radio. De første forevisninger bliver sendt søndag den 31. maj, hvor Frost 2 og den seneste Star Wars film er på programmet i løbet af dagen. Efter denne uge er planen, at der skal vises film fra klokken 10.00-23.00 hver fredag til og med den 29. juni.

- Vi håber, det kommer til at gå rigtig fint, og min mavefornemmelse siger 50 biler per forevisning. Vi håber, at folk på Fanø og sommerhuslejere støtter op om arrangementet, siger Anders Kruse.

Jeg synes ikke, det lyder som et særlig godt projekt, og jeg kan ikke se det attraktive i at sidde i en bil og se film. Vi mener, at man skal se film i en biograf i stedet.

Manfred Hansen, bestyrelsesformand i Fanø Biograf.

Annonce

Blandede bolsjer

Øens Erhvers- natur- og teknikudvalg har i denne uge drøftet det politiske i forbindelse med den kommende drive-in-bio. Udvalgsmedlem Marius Nielsen (V) synes, konceptet er godt, men han synes, det er stramt, at forevisningerne kommer til at afspærre lystbådhavnen, som agerer parkeringsplads for de besøgende i højsæsonen.

- Det er der, mange af vores turister parkerer, når de skal ind i Nordby og handle. Konceptidéen er god nok, men det betyder meget for de handlende, at man har et sted, hvor man kan parkere bilen. Og oven på coronakrisen har butikkerne også brug for at få nogle penge i kassen, siger Marius Nielsen, der er den eneste i udvalget, som deler denne kritik.

Fanø Biograf, øens eneste traditionelle biograf, er generelt meget imod det koncept, som All Stage vil tilbyde øens beboer under coronakrisen.

- Nej, jeg byder dem ikke velkommen - det her er ikke noget, vi råber hurra over. Jeg synes ikke, det lyder som et særlig godt projekt, og jeg kan ikke se det attraktive i at sidde i en bil og se film. Vi mener, at man skal se film i en biograf i stedet, siger bestyrelsesformand Manfred Hansen.

Jørgen Seyfarth, der også står bag øens strikkefestival, har hjulpet All Stage med alt det lavpraktiske såsom aftaler med beredskaber, kommunen og selve ansøgningen.

- Jeg synes, det er en god idé, og jeg vil gerne støtte arrangementet, fordi det gør noget for fællesskabet herovre, og det er noget, som folk kan få lidt glæde af i disse tider, siger Jørgen Seyfarth.

Annonce

Konkurrence mellem to biografoplevelser

Fanø Biograf satser på at genåbne den 8. juni, og med to biografoplevelser kan man forvente, at den etablerede biograf kommer til at få sværere ved at komme tilbage på benene igen efter corona-nedlukningen. Selv fremgår det af ENT-udvalgets sagsfremstilling, at drive-in-biografen kan blive en konkurrent til Fanø Biograf.

- Det bliver måske tilfældet, men vi kan i kommunen ikke forfordele nogen i forhold til andre. Vi er nødt til at behandle alle ens. Det kan godt være, at det går lidt ud over Fanø Biograf, men så må de jo op på mærkerne, siger Marius Nielsen.

Selv om Manfred Hansen ikke er begejstret for konceptet, forventer han ikke, at det kommer til at have effekt på Fanø Biografs økonomi.

- Vi skal også til at genåbne, men jeg kan ikke forestille mig, at der bliver den store konkurrence hen over sommeren. Folk ikke går i biografen på denne tid, så jeg tror ikke, at vi mister noget på det, siger Manfred Hansen.

Drive-in-biografens historie

Det er snart 87 år siden, at den første drive-in-biograf åbnede i Camden, New Jersey i USA. Manden bag idéen var Richard Hollingshead, sælger af bildele, som åbnede den første biograf for det amerikanske, bilgale samfund i juni 1933.

Indtil da var udendørs biografer ikke uhørt i USA, eftersom man plejede at se stumfilm under åben himmel. Men Hollingshead gjorde det muligt, at man kunne parkere sin bil, betale 25 cents og se film på lærred bag rattet.

I dag har konceptet især gjort indtog i Danmark, efter coronakrisen har lukket ned for den traditionelle biografoplevelse. All Stage er den seneste til at bidrage til mulighederne for underholdningen under disse corona-tider.

Kilde: Smithsonian Magazine.

Følgende grafik viser, hvordan drive-in-biografen kommer til at udforme sig på lystbådehavnen. Kilde: Erhvervs- natur- og teknikudvalget, Fanø Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Kreditchefen fejrer 40-års jubilæum

Annonce