Annonce
112

Dronning og statsminister mindes Genforeningen med teatergalla

Dronning Margrethe deltager i en gallaforestilling på Det Kongelige Teater, der skal markere Genforeningen i Sønderjylland i 1920. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
En gallaforestilling i Det Kongelige Teater skal markere Genforeningen med Sønderjylland i 1920.
Annonce

Dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen (S) samt dele af regeringen markerer 100-året for Genforeningen med en gallaforestilling i Det Kongelige Teater.

Det finder sted 10. januar og får desuden deltagelse af ministerpræsidenten i Slesvig-Holsten, folketingsmedlemmer og en lang række af de danskere og tyskere, der er engagerede i sagen.

- Genforeningen er en historisk begivenhed, som ikke skete med krig og vold, men derimod ved en fredelig folkeafstemning. Den måde at løse grænsestriden på tjener stadig i dag som et forbillede, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 blev muliggjort af Tysklands nederlag i Første Verdenskrig. Genforeningen stod klar efter en folkeafstemning i de berørte områder, og grænsen ved Kongeåen blev ændret til den nuværende.

Efter krigen 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg, der kom til at indgå i Det Tyske Kejserrige, der dannedes i 1871. Sønderjylland, det oprindelige navn på hertugdømmet Slesvig, blev tabt, og den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding.

- Samtidig er Genforeningen et billede på det stærke ogtillidsfulde samarbejde, der er i grænselandet mellem Danmark og Tyskland samt mellem dansk- og tysksindede i det hele taget. Jeg ser frem til at markere denne vigtige begivenhed i vores historie, siger Mette Frederiksen. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce