Annonce
Sønderborg

Dronningen besøger Sønderborgs nye havnefront

Sønderborg er officiel modtagelseshavn, når kongeskibet ankommer 16. juli. Senest var i 2016. Arkivfoto: Søren Gylling
Den royale familie får en travl sommer på Gråsten Slot, hvor dronningen og prinsesse Benedikte modtager Gråstens ringrideroptog, dronningen besøger Byens Havn og Benedikte uddeler legater på Nordborg Slots Efterskole.

Sønderborg: For femte år i træk har den kongelige familie valgt at placere en stor del af deres ferie på Gråsten Slot. Siden 2015 har kronprinsfamilien holdt ferie på slottet i to-tre uger, inden dronning Margrethes ankomst i løbet af juli. Dronningen holder også ferie på slottet i to-tre uger, og dermed er den royale familie i Gråsten en stor del af sommeren.

Kongefamilien tager typisk del i Sønderborg Kommunes liv i løbet af deres ferie, og det gælder også denne sommer. Dronning Margrethe har blandt andet sagt ja til at besøge Sønderborgs nye bydel, Byens Havn, fredag den 26. juli.

- Vi går en tur med dronningen fra pladsen Hønekilden og fortæller om området og havnens tilblivelse. Dronningen skal også besøge Multikulturhuset, biblioteket og kunstskolen. På Hotel Alsik bliver hun modtaget af Bitten og Mads Clausens Fond, som viser hende hotellet. At dronningen har sagt ja, sætter en streg under, hvor stort projektet er. Jeg er glad for at få mulighed for at vise hende, hvad der sker i Sønderborg, siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Dronningen og hendes søster, prinsesse Benedikte har også sagt ja til at modtage Gråsten Ringriderforenings optog søndag den 21. juli. Det er blevet en tradition, at dronningen eller kronprinsfamilien vinker til optoget, der går forbi Gråsten Slot.

- Det betyder rigtigt meget, at kongefamilien år efter år siger ja til, at vi må komme forbi. Det er en god tradition, det er næsten noget, man forbinder med Gråsten Ringridning. Der er rigtig mange børn, der synes, det er fantastisk at ride forbi dronningen med deres små ponyer. Det er et kæmpe tilløbsstykke, og byen er fyldt med mennesker, hvis det er godt vejr. Det er en signatur for Gråsten Ringridning, siger Andreas Thomsen Nøhr, der er ringriderformand.

Annonce

Kongelig sommer

Tirsdag den 16. juli kl. 10: Dronningen modtages på Sønderborg Havn. Kl. 10.40 modtages hun på Torvet i Gråsten.

Fredag den 19. juli kl. 11.30: Vagtskifte og koncert på Gråsten Slot.

Søndag den 21. juli kl. 12.00: Dronningen og prinsesse Benedikte modtager Gråstens ringrideroptog ved Gråsten Slot.

Fredag den 26. juli kl. 10.00: Dronningen besøger Byens Havn. kl. 11.30: Vagtskifte og koncert på Gråsten Slot.

Fredag den 2. august kl. 11.30: Vagtskifte og koncert på Gråsten Slot.

Besøger Nordborg Slot

Hvert år uddeler prinsesse Benedikte legater fra I.P. Nielsen Fonden. Det foregår på skift i de sønderjyske kommuner, og i år er det Nordborg Slots Efterskole, der danner rammen for uddelingen. Det er første gang, det nordalsiske slot er midtpunktet for uddelingen. Fonden giver støtte til børn og unge i Sønderjylland, og fonden har i år fået 39 ansøgninger.

Dronningen ankommer på kongeskibet Dannebrog, når hun tager residens på Gråsten Slot. Den officielle modtagelse skifter mellem Sønderborg, Aabenraa og Haderslev, hvorefter kongeskibet ligger i Sønderborg Havn under hele residensen. I år er det Sønderborg, der er ankomsthavn tirsdag den 16. juli. Senest Sønderborg var ankomsthavn var i 2016. Efter modtagelsen i Sønderborg bliver dronningen også modtaget på Torvet i Gråsten.

Når Gråsten Slot er beboet, er der hver dag vagtafløsning af den Kongelige Livgarde. Vagten udgår fra Det Gule Palæ på Ahlefeldtvej, hvor garderne stiller op ca. kl. 11.30. Herfra marcheres der gennem Gråsten via Borggade, Torvet og Slotsgade til slottet, hvor vagtafløsningen sker kl. 12. Når dronningen bor på slottet foregår marchen gennem byen under ledsagelse af fløjter og trommer, og om fredagen afsluttes vagtafløsningen med en lille koncert i slotsgården. Her kommer dronningen ofte ud og vinker til publikum.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Annonce