Annonce
Sønderborg

Dronningen og gravhunden Tilia tog imod på Gråsten Slot

Dronning Margrethe og gravhunden Tilia tog imod på trappen, da Den Kongelige Livgardes Tambourkorps og garderne tog en runde i slotsgården. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix)
Fredag var slotsgården fyldt med mennesker, som ville hilse på dronning Margrethe, der for tiden har residens på Gråsten Slot.

Gråsten: Når dronning Margrethe tager residens på Gråsten Slot i løbet af sommeren kan publikum om fredagen opleve vagtskiftet og Den Kongelige Livgardes Tambourkorps. Og den tradition bliver altid fulgt af rigtig mange turister og lokale fra hele Sønderborg-området.

Hver dag marcherer Den Kongelige Livgarde ledsaget af den Kongelige Livgardes Tambourkorps gennem Gråsten til vagtparade på slottet, men det er kun om fredagen, at vagtskiftet afsluttes med en lille koncert i slotsgården. Og det er i den forbindelse, at den kongelige familie kommer ud på trappen, hører musikken og vinker til de mange fremmødte.

Denne fredag var det dronning Margrethe og gravhunden Tilia, der stod på trappen. Kronprinsfamilien tog afsted, da dronningen ankom tirsdag til Gråsten Slot, og heller ikke prinsesse Benedikte var tilstede. Hun var til Stakeholders Meeting i Global Dressage Foundation i Aachen i Tyskland. Det har til formål at samle trænere og ryttere indenfor dressursporten. Her kan de studere teknik og dele viden om træning.

Annonce
Forfatteren Tom Buk-Swienty var også mødt op til Livgardens vagtskifte på Gråsten Slot fredag. Han er i øjeblikket i gang med et nyt filmprojekt omhandlende Sønderjylland. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix)

Messehagel afsløres

Prinsesse Benedikte er tilbage hos dronning Margrethe i weekenden, hvor der er to arrangementer med et par timers mellemrum. Først er der kl. 10.00 festgudstjeneste i Gråsten Slotskirke, hvor dronningens nye messehagel bliver afsløret. To timer senere står dronning Margrethe og prinsesse Benedikte ved porten til Gråsten Slot og modtager Gråsten Ringriderforeningens store ringrideroptog.

Der var en del fotografer og journalister tilstede fra den danske presse. Blandt dem var også den lokale forfatter Tom Buk-Swienty - historiker, journalist og forfatter. Han er blandt kendt for sine to bøger om den dansk-tyske krig i 1864 "Slagterbænk Dybbøl" og "Dommedag Als". Netop disse bøger har inspireret til DR drama-tv-serien "1864" instrueret af Ole Bornedal.

Tom Buk-Swienty var sammen med et kamerahold fra DR, fordi han arbejder med et program "Sønderjysk for begyndere", der vises i forbindelse med festlighederne om 100 året for Genforeningen i 2020. I tirsdags blev der lavet optagelse fra den store herrefrokost i Sønderborg.

- Nu er turen kommet til Gråsten Slot, sagde Tom Buk-Swienty, der ikke ville afsløre, hvad der skulle optages.

- Det er en overraskelse, sagde han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce