Annonce
Varde

Dronningen tog sig god tid til soldaterne

Oversergent Morten Sommer Larsen fra Oksbøl var en smule nervøs inden mødet med dronningen. Foto: Henrik Reintoft

Flere soldater fik på skift mulighed for at møde dronning Margrethe på tæt hold.

Oksbøl: At dronning Margrethe (78 år) har et særligt forhold til forsvaret og soldaterne, skal ikke undervurderes. Dronningen kommer næsten altid og uden undtagelse, når en fane skal overrækkes eller genindvies, som det var tilfældet fredag, da Danske Artilleriregiment fik sin fanen. Senere drog hun til Haderslev Kaserne for at gentage seancen.

Og når der skal udvikles nye regimentsmærker, så deltager dronningen med stor iver og flid. Senest da Hærens Efterretningscenter, nu Efterretningsregimentet i Varde, for fem år fik sit nye mærke.

Og selv om dronning Margrete var lidt forsinket, så skred tidsplanen med cirka en halv time. For dronningen tog sig tid og bød udvalgte soldater til bords til den efterfølgende reception i gymnastiksalen på Oksbøl Kaserne. Blandt andre oversergent Morten Sommer Larsen (39 år) fra Oksbøl.

- Det er ikke noget, man prøver hver dag. Man lytter lidt nervøst, siger Morten Sommer Larsen.

Men hurtigt, når man er sammen med dronning Margrethe, forsvinder nervøsiteten.

- Hun spørger ind til en og lytter og virker meget velforberedt, siger Morten Sommer Larsen.

Annonce
Danske Artilleriregiment mangler i den grad personel. Men oprettelse af nye værnepligtshold i fjor hos Danske Artilleriregiment ser allerede ud til at give gevinst. De to tidligere værnepligtige, Mads Pedersen og Jonas Håkonsson, har netop skrevet kontrakt. Foto: Henrik Reintoft

Fedt fællesskab

Langt de fleste soldater måtte se på fra afstand. Blandt andre de to nyansatte konstabler, Jonas Håkonsson fra Esbjerg og Mads Pedersen fra Sønderborg.

- Det betyder selvfølgelig meget. Vi er alle samlede. Der er en masse historie i, at vi bliver et regiment igen, siger Jonas Håkonsson.

Han mærker meget tydeligt, hvor meget traditionen betyder for artilleriet, som kan dateres helt tilbage til 1684.

- Du kommer ind i et fedt fællesskab, der tænker fremad og lidt tilbage, siger Jonas Håkonsson.

Dronning Margrethe tog sig som altid tid til at tale med soldaterne. Foto: Henrik Reintoft
Et hjørne af gymnastiksalen var omdannet til en lille spisesal for dronningen og hendes gæster. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Frivillige planter sponsorskov

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce