Annonce
Sønderborg

Dronningens dag i kirke og ved ringridning

Hendes Majestæt Dronningen vinker til deltagerne i optoget i forbindelse med at Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte modtog Gråsten Ringriderforenings optog på Gråsten Slot, søndag den 21. juli 2019.. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix)
Dronning Margrethes messehagel til Gråsten Slotskirke blev taget i brug ved en festgudstjeneste søndag. Senere samme dag tog Dronningen imod ringriderne, der bragte blomster til Dronningen og prinsesse Benedicte.

Det er en tradition, at den kongelige familie med dronning Margrethe i spidsen holder sommerferie på Gråsten Slot.

En tradition tilbage fra dronning Ingrids tid, da hun gjorde det til familiens sommerhus, hvor den store familie fra ind- og udland kunne samles.

Søndag et rigtigt dansk sommerhusvejr, der kaldte på hygge indendørs med Tour de France, yatzy og pandekager med varm chokolademælk. Men den slags havde dronning Margrethe ikke tid til - hvis lysten da skulle være der - for allerede tidligt formiddag deltog hun i en festgudstjeneste, hvor Dronningens messehagel blev taget i brug for første gang. Det er en slagt kappe, kåbe eller poncho, præsten iklæder sig ved højtider og under nadver.

Dronningen har arbejdet på messehaglen de seneste år, og den supplerer det antependium - en form for altertæppe eller forhæng til alteret - som dronning Margrethe også har lavet. Det blev taget i brug i fjor. Det nye sæt supplerer dronning Ingrids alterforhæng og messehagel fra 1943. Dronningen har hentet inspiration til sit arbejde i naturen i Gråsten og omegn- hvor vand, kildevæld og søer er elementer. Det kan ses i messehaglens broderier, hvor der også er udvalgte linjer fra flere salmer som "Alle mine kilder", "I al sin glans" og Hil dig frelser".

Messehagel blev tager i brug for første gang i Gråsten Slotskirke søndag. Foto: Kim Holm

Friske heste

Dronningen har brugt en særlig broderiteknik, der hedder petitpoint, hvor detaljer fremstår med halve korssting. Dronning Margrethe har beskæftiget sig en del med kirkelig kunst. Som udøvende kunstner har Dronningen syet og broderet adskillige kirketekstiler. Af særlige opgaver er antependiet med Lutherrosen, dronning Margrethe i 2017 skabte til Slotskirken i Wittenberg i forbindelse med 500-års jubilæet for Reformationen. Dronningen har også lavet messehagler til Haderslev Domkirke i 1988 og Aalborg Domkirke i 2006.

Ved middagstid trådte dronning Margrethe og prinsesse Benedikte ud for at tage imod ringrideroptoget, hvor især børn bragte dem buketter, så hele slottet kan blive pyntet med blomster i stort set alle kulører. Dronningen var forsigtig, når en hest var lidt urolig, og hun vidste præcis, at hun især skulle tage sig i agt for hestens bagende. Når en hest var lige lovlig frisk, trådte lillesøster til - Benedikte er en rutineret rytter og har derfor et godt tag på heste. Benediktes datter prinsesse Alexandra med sin mand grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille deltog også i festlighederne.

Det gjorde Mille på fire år, og hun var med sin far Keld Knudsen fra Løjt.

- Mille er en stor royalist, og det farmor også. Jeg har faktisk været gardehusar sammen med kronprins Frederik i Næstved i 1988, fortæller han.

- Jeg glæder mig til at se dronningen, men jeg kan bedst lide hestene, sagde Mille. Det royale har endnu ikke tager overhånd.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Ny præst i Notmark: Når man kan rejse til Taiwan, kan man vel også flytte til Als

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Sønderborg

68-årige Flemming spiller krolf med 119 andre til DM: - Jeg sætter næsen højt og spiller for at vinde

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce