Annonce
Sønderborg

Dronningens messehagel blev taget i brug i Slotskirken

Den nye messehagel blev set efter i sømmene af Dronningen og Prinsesse Benedikte. Foto: Kim Holm
Gennem det seneste år har Hendes Majestæt Dronningen udarbejdet en ny messehagel til Gråsten Slotskirke. Messehaglen blev anvendt for første gang ved festgudstjenesten i slotskirken i søndags.

Gråsten: Messehaglen supplerer og udgør sammen med det antependium, Dronningen udarbejdede til slotskirken sidste år, et nyt sæt, der supplerer Dronning Ingrids antependium og messehagel fra 1943. Stilen, designet og farvevalget fra Dronningens antependium er videreført, og inspirationen til messehaglens broderier har Dronningen hentet fra naturen omkring Gråsten Slot samt i udvalgte salmer.

På messehaglens for- og bagstykke har Dronningen således indarbejdet elementer af vand, kildevæld og søer. På messehaglens kantebånd og bagstykke har Dronningen broderet linjer fra salmerne ’Som tørstig hjort’, ’Alle mine kilder’, ’I al sin glans’ og ’Hil dig frelser’. En teknik, der ikke har været anvendt i Danmark de sidste 40 år. Samtidig sender Dronningen en særlig hilsen til sin mor Dronning Ingrid med messehaglens fór, der er valgt i samme rødlige nuance, som den Dronning Ingrid i sin tid anvendte i kirkens tidligere messehagel. Fælles for antependiet, der blev taget i brug den 29. juli 2018, og messehaglen er, at Dronningen har anvendt broderiteknikken petitpoint, hvor detaljer fremstår diagonalt med halve korssting.

Dronningen har gennem tiden flere gange beskæftiget sig med kirkelig kunst. Som udøvende kunstner har Dronningen syet og broderet adskillige kirketekstiler i klare farver og med billedsymbolik, der har relation til det kristne tema. Af særlige opgaver kan nævnes antependiet med Lutherrosen som det centrale motiv til Slotskirken i Wittenberg i forbindelse med 500-års jubilæet for Reformationen i 2017. Herudover har Dronningen skabt messehagler til Haderslev Domkirke i 1988 og Holmens Kirke i 2012 samt farverige bispekåber til Viborg Domkirke i 1989, Aarhus Domkirke i 1999 og Aalborg Domkirke i 2006. Senest udformede og broderede Hendes Majestæt det nævnte antependium til den 300 år gamle slotskirke i Gråsten.

Annonce
Messehaglen blev anvendt for første gang ved festgudstjenesten i slotskirken i søndags. Foto: Kim Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

Dansksindede sydslesvigere skal lettere kunne blive danskere

Læserbrev: De skal ikke blive glemt! Sådan sagde den tidligere Venstre-statsminister Niels Neergaard for 100 år siden på Dybbøl. Hans ord står stadigvæk som en garanti for støtte, sammenhold og samarbejde mellem Folketinget og sydslesvigerne. Derfor var det kun naturligt, at den tidligere Venstre-regering i 2018 gjorde det lettere for dansksindede sydslesvigere at opnå dansk statsborgerskab. Dog er vi i Folketinget blevet gjort opmærksomme på, at der efter regelændringerne i 2018 er opstået en uholdbar situation. For som reglerne er på nuværende tidspunkt, bliver dansksindede sydslesvigere med bopæl i Danmark, der ønsker dansk statsborgerskab efter de lempede regler, stillet dårligere end hvis vedkommende er bosiddende syd for grænsen. Det går ikke, da vi gerne skulle have letforståelige og simple regler, så de dansksindede sydslesvigere bosat i Danmark har let mulighed for at blive statsborgere såfremt de ønsker det. Derfor har et bredt flertal i Folketinget nu ændret reglerne, så de er ens uanset om man bor på den ene side af grænsen eller ej. Her, 100 år efter genforeningen, fungerer området omkring den dansk/tyske grænse som et forbillede for hele verdenen. Jeg håber, at vi med dette lille skridt har gjort vores til, at samarbejdet og fællesskabet bliver endnu stærkere.

Annonce