Annonce
Indland

Dronningens ytringsfrihed er skrumpet

Hvilken moralsk opsang skal dronningens nytårstale indeholde?

på en knivsæg: Hvis papirkurvene i kongehuset og statsministeriet har bugnet af sammenkrøllet papir de seneste dage, kan årsagen meget vel være, at dronningens nytårstale er blevet sværere og sværere at skrive.

Vi forventer en slagfærdig og klog tale, som rammer noget aktuelt og samler nationen – uden at være politisk – og husker Grønland, Færøerne og danskere i udlandet.

Selv om vi som befolkning er mere sammensat end nogensinde.

– Dronningens muligheder for at tale om moral og værdier er blevet indsnævret, for i løbet af de sidste år er de temaer blevet knyttet sammen med politik – som hun ikke kan tale om, påpeger historiker og kongehusekspert Steffen Heiberg.

Og det går ud over de stikpiller, som dronningen ellers har været god til at levere.

– Talens formål er styrke fællesskabsfølelsen. Men personligt synes jeg, at dronningens taler er af noget svingende værdi. Hun kunne godt gøre mere ud af værdierne. Ellers bliver det til ren ceremoni, mener professor i talekunst – retorik – Christian Kock fra Københavns Universitet.

Umiddelbart har han ret, synes sognepræst Annette Hedensted, Aabenraa.

– Vi mangler samlingskraft og fællesskabsfølelse. Men jeg ved selv, hvordan noget, jeg siger i en prædiken, kan blive misforstået, så jeg kan godt forstå, at hun er varsom. Vores indre svinehund trives meget bedre, end vi tror, så hun skal virkelig passe på, hvis hun skal favne os alle. Jeg kan godt forstå, hvis hun siger til sig selv: Jeg tager lige noget, der ligger midt imellem.

På Syddansk Universitet, Kolding, kan politikere lære at holde effektive taler hos adjunkt Jonas Gabrielsen. Han indrømmer, at han ikke kan huske noget fra dronningens seneste taler.

– Men blot stemningen under nytårstalen kan også være nok til at give en følelse af samhørighed og noget, der er lidt større end mig selv. Dronningen er god til at tale om de små ting, der måske kan få os til at tænke over vore handlinger. At vi oplever hendes tale sammen giver også noget særligt; det er jo slet ikke det samme at se genudsendelsen næste dag, noterer Jonas Gabrielsen.

Det skal dronningen nok bare vælge at glæde sig over.

– Fordi værdier og politik er blevet knyttet så tæt, er dronningen blevet efterladt i lidt af et tomrum, hvor hun næsten kun kan sige, at vi skal være gode mod hinanden, siger Steffen Heiberg.

– Før har dronningen jo for eksempel talt om tolerance, men jeg har en stærk fornemmelse af, at tolerancen i forhold til dét, hun vil sige, er blevet mindre.

– Det er blevet nemmere at sige noget forkert, konkluderer Steffen Heiberg.

Thomas Jansen, Aabenraa: – Hun skal sige, at vi skal hjælpe hinanden noget mere. Naboer skal holde øje med hinanden i stedet for at kigge den anden vej, når der sker noget. Jeg mener, det bliver mere og mere slemt med indbrud, hjemmerøverier, vold og skyderier. Man skal tænke mere på sine medmennesker.
Henriette Roberts, Søgård: – Hun skal først og fremmest tale om miljøet. Vi vil gerne være foregangsland, men det tror jeg, vi skal stramme mere op på. Vi siger, vi er miljørigtige, men vi er det ikke. Jeg mener vi burde forske mere i blandt andet biodiesel, så vi bliver mere bæredygtige og ikke så afhængige af andre lande.
Lissy Juul, Aabenraa: – Jeg tror, hun taler om miljøet, det er tidens emne. Og så tror jeg også, hun tager med, at vi skal opføre os ordentligt. Mange byer og forretninger bliver smadret – hele kvarterer bliver ødelagt, og det koster uanede summer at bygge op igen.
Solveig Moshage, Aabenraa: – Hun skal sige, at vi nok skal stramme bæltet lidt ind på grund af finanskrisen. Den kan mærkes alle steder nu – den begynder at kradse og berøre os alle. Vi skal eksempelvis bakke børnefamilierne op, hvis forældrene mister deres job. Så tror jeg også, hun vil sige, vi skal bakke vores soldater op.
Jasinthan Vaithilingam, Aabenraa: – Hun skal sige, at vi skal bruge pengene på dem, der har brug for hjælp herhjemme, i stedet for at gå i krig. Vi vil have fred i verden, men vi bruger pengene på krig. Herhjemme kan vi hjælpe folk i ghettoer, bekæmpe bandekriminalitet og hjælpe dem, der bliver ramt af finanskrise og tvangsauktion.
Anders Silberbauer, Aabenraa: – Jeg mener, hun skal tage fat i resten af verden, det plejer hun. Vi er meget materialistiske, men selv om vi nu har finanskrise, skal vi prøve at se på, hvor godt vi har det i forhold til resten af verden. Der er nogen, der har det meget værre. Det tror jeg også, hun kommer ind på.

Samler nationen

Både dronningens og statsministerens nytårstale samler hvert år omkring to millioner seere. De seneste tre år har dronning Margrethe knebent slået Anders Fogh Rasmussen, mens statsministeren havde overtaget i 2004 og 2003.

Sidste år havde dronningens nytårstale 2,039 millioner senere, mens statsministeren havde 1,948 millioner.

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kolding For abonnenter

Bil bragede ind i Freddie og Marlenes hus: Nu risikerer de, at deres hus braser sammen

Danmark

Se Danmark: Hjemløse Nanna og Stig fik et bryllup og hinanden

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Annonce