Annonce
Erhverv

Droppede kædesamarbejde: Nu er butik belønnet med Børsen Gazelle-pris

Karin Lund brød kædesamarbejdet med Thiele for tre år siden. Alligevel er hun lykkedes med at fordoble omsætningen i de to Øjemål-butikker i henholdsvis Løgumkloster og Tønder. Nu har hun modtaget Børsen Gazelle-prisen for sin fremgang. Foto: Martin Franciere
Optometrist Karin Lund fra Øjemål i Tønder og Løgumkloster har modtaget Børsen Gazelle-pris for vækst og overskud i virksomheden. Prisen kommer tre år efter, at hun brød med brillekæden Thiele.

TØNDER/LØGUMKLOSTER: Karin Lund er glad. Meget glad.

Ejeren af Øjesyn i Tønder og Løgumkloster har netop modtaget Børsen Gazellepris, som gives til virksomheder, der mindst har fordoblet omsætningen i løbet af en firårig periode og som har haft overskud i de fire år i træk.

Prisen kommer på et kærkomment tidspunkt, for for tre år siden brød hun kædesamarbejdet med Thiele.

- Det kostede mig 30.000 til 40.000 kroner om måneden i royalty. Det er mange penge, siger Karin Lund og kalder gazelleprisen for "et lille skulderklap":

- Det er en cadeau til personalet og til mig. Det viser jo, at det ikke er helt tosset, det vi går og laver.

Annonce

Børsen Gazelle

En gazelle er en virksomhed, som i løbet af fire regnskabsår hvert år har haft positiv vækst og samlet set mindst fordoblet omsætningen over de fire år.

Gazelleprisen uddeles af dagbladet Børsen.

Prisen, de enkelte virksomheder betaler for selve statuetten og Gazelleprisen, er 7500 kroner plus moms.

Plus og minus

Der er både fordele og ulemper ved et kædesamarbejde, fortæller Karin Lund. Til plusserne hører, at der opnås stordriftsfordele og der køres landsdækkende kampagner. Minusserne er, at der er dyrt og at Øjemål ikke altid var klar over, hvilke reklamekampagner, kæden kørte.

- Jeg var selvstændig, men følte ikke, jeg var herre i min egen butik, siger optometristen, der blev uddannet i Randers i 1997.

De penge, virksomheden nu sparer, er kanaliseret videre til forbrugerne i form af faste, lave priser, oplyser hun.

- Vi har sat prisen på varerne ned i pris. Til gengæld giver vi ingen rabatter eller mærkelige kampagner, siger Karin Lund, der var medlem af brillekæden fra 2007 til 2016.

Smykker, ure og charms

Karin Lund overtog forretningen i Tønder i 2005, og året efter købte hun brillebutikken i Markedsgade i Løgumkloster. De to køb blev måske ikke gjort på verdens bedste tidspunkt, da finanskrisen viste tænder i årene efter. Men det viste sig hurtigt, at butikken i Løgumkloster, der også har en smykkeafdeling, Anytime, var mere modstandsdygtig over for svigtende salg.

- Jeg kunne se, at der var et andet flow i butikken i Løgumkloster. Her var vi ikke så sårbare, som hvis vi kun solgte én varegruppe, siger Karin Lund og tilføjer, at butikken i Løgumkloster i dag også rummer en høreklinik.

Erfaringerne fra Løgumkloster har medført, at Øjemål i Tønder er ved at blive indrettet til også at have smykker, ure og charms fra firmaerne Christina Watches og Aagaard. Indtil videre må en eventuel høreklinik vente.

Jeg er rigtig glad for gazellen - det viser, at det betaler sig at turde stå på egne ben, siger Karin Lund, der har drevet de to butikker i Løgumkloster og Tønder siden 2006 og 2005. Foto: Martin Franciere

Designer og danser

Børsen Gazelle-prisen har bestyrket Karin Lund i, at man en gang i mellem skal gøre op med vanetænkning og kaste sig ud på dybt vand.

- Det har vist sig, at være en rigtig god beslutning. Jeg er rigtig glad for gazellen - det viser, at det betaler sig at turde stå på egne ben, siger Karin Lund, som bor i Lydersholm sydøst for Tønder med manden Per og parrets fem børn. Ved siden af familie og forretninger, har Karin Lund formået at tage to tillægsuddannelser som kontaktlinse- og svagtsynsspecialist.

Vi vender lige tilbage til butikken i Storegade i Tønder. For tilførslen af en smykkeafdeling betyder, at Øjemål den 20. november får besøg af smykkedesigner Christina Hembo og den professionelle danser, Thomas Evers Poulsen. Der kan afhentes gratis billetter i Tønderbutikken efter først-til-mølle-princippet. Der er i alt 100 billetter.

Øjemål i Tønder og Løgumkloster beskæftiger syv personer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce