Annonce
Esbjerg

DrugRebels klæder elever på inden fest

Drugrebels satte stoffer på elevernes dagsorden på Rybners.

Der findes mange fristelser, når man starter på en ungdomsuddannelse. På Rybners blev eleverne i denne uge informeret og rådgivet i forbrug af alkohol og stoffer, så de er klædt på til at træffe et oplyst valg, hvis de skulle blive tilbudt stoffer.

ESBJERG: Flere tusinde elever har den sidste måneds tid slået op i bøgerne for første gang på Esbjergs ungdomsuddannelser. Med en ny start følger også nye venner og medlemskab af et nyt aktivt festmiljø. Ifølge Sundhedsstyrelsen har hver tredje ung mellem 16 og 20 år prøvet at ryge hash. De fleste kender nogle, der har røget. Og det giver udfordringer for både elever, lærere og forældre, som er nødt til at forholde sig til rusmidler i festmiljøet. Derfor havde Rybners i denne uge inviteret organisationen DrugRebels på besøg på deres gymnasier, så organisationen kunne klæde 1800 af eleverne ordentlig på til at træffe det rigtige valg, hvis de skulle blive tilbudt stoffer i nattelivet.

- Vi vil hverken dømme eller skræmme jer. Vi vil bare gerne orientere jer, så I er klædt på til at træffe et valg, hvis I skulle møde stoffer i nattelivet, forklarer Mads Præsentensgaard fra DrugRebels fra scenen på Rybners.

Snakken går da også lystigt i salen, da eleverne skal tale med hinanden om, hvad de ville gøre, hvis én af deres venner var havnet i et misbrugslignende forhold til stoffer, efter Nina Lea Thomsen lige har været på scenen og fortælle, hvordan hun var med til at "stikke" en veninde til venindens forældre, så de kunne hjælpe hende ud af et misbrug.

Jeg har styr på det

- Vi fik bare af vide af vores veninde, at hun var ung og havde styr på tingene. Hun eksperimenterede bare. Men vores mavefornemmelse sagde noget helt andet, og derfor valgte vi at gå til hendes forældre. Det hjalp og vores veninde fik den hjælp, vi ikke selv kunne give hende. Så historien endte lykkeligt. Men det var fandme ikke sjovt at gøre, fortæller Nina Lea Thomsen og fortsætter:

- Jeg håber, at I har modet og i hvert fald vil overveje, hvad I vil gøre, hvis én af jeres venner, ender som min veninde, siger hun til store klapslaver fra salen.

- Hvor mange af jer har drukket før, spørger lægen Lau Underbjerg, da det er hans tur til at indtage scenen. Samtlige hænder i salen ryger i vejret. Heldigvis var det under halvdelen, der rakte hånden op, da spørgsmålet lød på, hvor mange, der er blevet tilbudt stoffer. Lægen Lau fortæller de unge om både virkninger, bivirkninger og konsekvenser af både alkohol og stoffer.

Der bliver rynket en del på næsen og udstødt højlydte "iiiiuuuww"-lyde, da han viser billedet af en ung fyrs næse, hvor skillevæggen er forsvundet, som følge af kokainmisbrug.

Tag beslutningen før festen

- Der er ingen tvivl om, at der er nogle fede effekter ved nogle af de her stoffer, men konsekvenserne kan være livstruende, og det er vigtigt, at man ved det, før man putter de her ting i munden. Der er konsekvenser ved det hele. Dem tænker man bare sjældent på, hvis man bliver tilbudt de her ting, mens man allerede er fuld. Derfor håber jeg, at I i dag bliver klogere, så I kan træffe valget nu uden promiller i blodet. Så er det noget nemmere at sige fra i nattelivet, siger Lau Underbjerg, imens han understreger sin pointe om, hvor svært det egentlig er at vide, hvad man putter indenbords, hvis man tager stoffer.

- Hvad ser I på billedet her? Spørger lægen, imens han peger på en hvid bunke pulver på sort baggrund.

- Flormelis, bagepulver, rottegift, kokain, knuste piller, er bare nogle af buddene fra eleverne i salen.

- Præcis. Vi aner det faktisk ikke. Sådan er det også med de stoffer og piller I kan blive tilbudt i nattelivet. I aner ikke, hvad det er, I tager. Så pas nu på jer selv, slutter lægen.

Foredraget har gjort indtryk på de esbjergensiske elever, selvom de langt fra alle har mødt stofferne i det esbjergensiske natteliv.

- Det her med stoffer ligger egentlig rigtig langt fra vores dagligdag her i Esbjerg. Det er nok mere et københavner-fænomen. Vi er i hvert fald aldrig selv blevet tilbudt stoffer, så vi har egentlig aldrig tænkt over konsekvenserne før. Men det er super fedt at høre drug-rebellernes erfaringer, for det her har jo tydeligvis en konsekvens, lød det fra Laura Bannerholt og Caroline Bilstrup fra Rybners 2.n efter foredraget.

Annonce
Drugrebels satte stoffer på elevernes dagsorden på Rybners.
Drugrebels satte stoffer på elevernes dagsorden på Rybners.
Drugrebels satte stoffer på elevernes dagsorden på Rybners.
Drugrebels satte stoffer på elevernes dagsorden på Rybners.

DrugRebels

DrugRebels er en organisation, der arbejder for at skabe opmærksomhed og informere om stofferne. De vil også gerne fortælle, at det faktisk er ok at sige nej. De tager på roadshow med bl.a. en ex-misbruger, som fortæller sin personlige historie, en forgiftningsekspert, der fortæller om konsekvenserne af at bruge stoffer og en coach til at motivere og inspirere alle til at træffe et bevidst valg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce