Annonce
Varde

Drukner i vand: Sommerhusejerne i Vejers opretter i frustration eget beredskab

Den 73-årige Villy Bloch Christensen er en af de mange sommerhusejere, som har meldt sig som frivillig til det nye beredskab i Vejers Strand. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Grundejerforeningen Vejers Strand har købt pumper og slanger for 100.000 kroner. Over 50 sommerhusejere har meldt sig til nyt beredskab, der skal forhindre fremtidige oversvømmelser.

Vejers Strand: Den seneste tid har Sydvestjysk Brandvæsen været i Vejers Strand for at pumpe vand væk. Adskillige sommerhuse stod under vand grundet de rekordstore mængder regn i efteråret. Men mens regnen fortsatte, så slukkede Sydvestjysk Brandvæsen pumperne og kørte væk til stor frustration for sommerhusejerne.

- Det er ikke acceptabelt for nogen. Hverken lejere og udlejere. Så vi har købt pumper og slanger for 100.000 kroner og oprettet vores eget beredskab, siger Allan Junge, der er formand for Grundejerforeningen Vejers Strand.

Annonce
Det er tragisk og smadrende for ens økonomi. Så vi må stå sammen.

Sommerhusejer Villy Bloch Christensen, Vejers Strand

Fuldstændig grotesk

Efter tre dage med hjælp fra det kommunale beredskab så er det sommerhusejernes eget ansvar at få vandet væk.

- Det er fuldstændig grotesk, at vi selv skal stå med den opgave, siger Allan Junge, der roser Sydvestjysk Brandvæsen for dens store indsats.

At grundejerforeningen tager et så drastisk skridt og opretter sit eget beredskab skyldes helt uoverstigelige regninger både nu og i fremtiden. For forsikringen dækker ikke skader forårsaget af regn, som i efteråret slog rekord med 348,9 millimeter regn og slog den hidtidige rekord fra 1967, da der faldt 327 millimeter regn.

- De ramte sommerhusejere kan ikke forstå, at de er endt i den her situation, siger Allan Junge.

Men er det ikke en overreaktion?

- Ikke når vi har 13 huse, der står under vand. Hvis vi ikke havde taget fat i pumperne, så var det gået helt galt, siger Allan Junge.

Den samlede regning for de berørte sommerhusejere løber let op i to millioner kroner. Derudover kommer mistede indtægter for udlejning. Da det var værst, var cirka 100 sommerhuse lukket for udlejning i Vejers Strand, da vejene var oversvømmede.

Overgangsfase?

Allan Junge og grundejerforeningen sendte i søndags besked ud til sommerhusejerne om det nye beredskab. Over 50 har allerede meldt sig som frivillige i beredskabet.

- Det er fuldstændig overvældende og vanvittig flot, siger Allan Junge.

Som en af de første under fanerne er den 73-årige Villy Bloch Christensen, som også sidder i Vandudvalget under grundejerforeningen.

- Jeg arbejder for Vejers. Det er helt oplagt. Jeg håber, det kun er en overgangsfase, siger Villy Bloch Christensen om målet for at få lavet en ny afvandingsplan.

Han har selv i flere uger hjulpet en sommerhusejer på Torskevej, hvis grund stod under vand.

- Det er tragisk og smadrende for ens økonomi. Så vi må stå sammen, siger Villy Bloch Christensen.

Beredskabet Vejers Strand

  • Det er Grundejerforeningen Vejers Strand, som har oprettet beredskabet. Indtil nu er der indkøbt seks pumper og godt en kilometer slanger. Pris 100.000 kroner. Der er også planer om at købe en rendegraver.
  • Indtil nu har godt 50 meldt sig som frivillig i beredskabet. I løbet af nogle måneder vil der blive holdt et informationsmøde om beredskabet.
Adskillige sommerhusgrunde i Vejers Strand har været plaget af oversvømmelser. Her på Fugltoften. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Store dele af Stjerne Camping var også oversvømmet, hvorfor flere fastliggere måtte flytte eller køre hjem. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

112

Flere lavede ballade i nattelivet

Annonce